Ustavno sodišče začasno zadržalo prepoved potovanj

Minister Aleš Hojs meni, da so ustavni sodniki nesposobni odločanja.
Fotografija: Kontrolna točka na mejnem prehodu Karavanke. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Kontrolna točka na mejnem prehodu Karavanke. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ustavno sodišče je sprejelo pobudi za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti 11. člena vladnega odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi obvladovanja epidemije covida-19 ter do končne odločitve zadržalo izvrševanje tega člena, ki omejuje potovanja v države na rdečem seznamu. Odločitev je danes objavljena v uradnem listu.

Vlada je 28. marca sprejela odlok, s katerim je močno omejila izstop in vstop v državo, s čimer je želela pred velikonočnimi prazniki omejiti grožnjo širjenja novega koronavirusa. Od 29. marca so tako za slovenske državljane in osebe s prebivališčem v Sloveniji prepovedana potovanja v države oziroma administrativne enote držav na rdečem seznamu, razen za izjeme, med katerimi so med drugim osebe, ki so prebolele covid-19 ali pa so se cepile proti tej bolezni.

image_alt
Ustavno sodišče razveljavilo člen o akreditacijah visokošolskim zavodom


Pobude za oceno ustavnosti 11. člena odloka so vložili Rok Ban in družba Bas Production, Matic Kocjančič in nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar, ki trdijo, da so jim s tem kršene številne pravice.

Ustavno sodišče je njihove pobude sprejelo in v sklepu ugotovilo, da so škodljive posledice, ki bi jih lahko povzročilo izvrševanje izpodbijane določbe ob njeni morebitni protiustavnosti, s katero bi se omejila možnost izstopa iz države in prek tega omejile pravica do svobode gibanja, pravica do zasebnega in družinskega življenja ter pravica do svobodne gospodarske pobude, hujše od škodljivih posledic za varstvo javnega zdravja, ki bi jih lahko povzročilo začasno zadržanje izvrševanja te določbe ob njeni morebitni ustavni skladnosti. Sodišče je zato sklenilo zadržati izvrševanje 11. člena odloka do svoje končne odločitve.
 

Proti sprejetju pobude le Jaklič


Kot je v sklepu poudarilo ustavno sodišče, so izjeme v odloku, ki dopuščajo potovanja v druge države, določene ozko, seznam rdečih držav pa vsebuje 158 držav, kar pomeni, da je možnost izstopa iz Slovenije močno omejena. Sodišče pri tem poudarja, da so omejitve izstopa iz države bistveno strožje kot pri vstopu.

Pravica posameznika, da zapusti državo, je varovana v okviru pravice do svobode gibanja, pomembnost pravice zapustiti državo pa izhaja iz številnih mednarodnih instrumentov in je ključna za učinkovito delovanje demokratičnega sistema, poudarjajo ustavni sodniki.

image_alt
SDS bi posegla v ustavno sodišče


»Pravica do svobode gibanja je tudi ena od temeljnih svoboščin prava EU,« izpostavlja ustavno sodišče in dodaja, da je pomembno, da se pri omejitvi te pravice upoštevajo individualne okoliščine posameznika in da omejitve ne povzročajo diskriminacije. Nadaljnje izvrševanje te določbe bi posegalo v pravico do zapustitve države velikega števila prebivalcev Slovenije, opozarjajo sodniki.

Odločitev o sprejetju pobud je podprlo osem ustavnih sodnikov, proti je glasoval sodnik Klemen Jaklič. Odločitev o zadržanju izvrševanja omenjenega člena pa je podprlo sedem sodnikov, proti sta glasovala Jaklič in Marko Šorli.

Jaklič je pri tem podal odklonilno ločeno mnenje, Šorli pa je dal delno pritrdilno in delno odklonilno ločeno mnenje. Sodnici Špelca Mežnar in Katja Šugman Stubbs ter sodnik Rok Čeferin so dali pritrdilna ločena mnenja.
 

Hojs: Ustavni sodniki nesposobni odločanja


Notranji minister Aleš Hojs se je na odločitev ustavnega sodišča odzval z besedami, da se ne bomo še kmalu znebili virusa. Za STA je dodal, da žal ustavni sodniki za nič ne odgovarjajo, pa tudi sicer so nesposobni odločanja, začasno zadržujejo pravne akte, odločajo pa se ne. »Ob taki sestavi je težko drugače,« je ocenil.

Na vprašanje, ali je možna kakšna prilagoditev odloka, je Hojs odgovoril, da bodo zadeve zaostrili drugače in bodo ljudje lahko, kot pravi ustavno sodišče, prosto odhajali iz države, vstop pa ne bo več tako preprost.
 

Potovanja dovolilo tudi upravno sodišče


Že pred tem je upravno sodišče z izdajo začasne odredbe dovolilo tožniku in njegovi družini, da kljub vladni prepovedi potovanj v države z rdečega seznama zapustijo državo. Pri tem so opozorili na po njihovem pravno spornost odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja covida-19 z dne 28. marca 2021 in vlado pozvali, naj v najkrajšem možnem času odlok ustrezno spremeni in s tem prepreči množično vlaganje tožb ter posledično dodatno obremenitev upravnega sodišča.

image_alt
Upravno sodišče tožniku dovolilo zapustiti državo


Od 29. marca do vključno 12. aprila je vlada namreč dodatno omejila izstop iz države in vstop vanjo. Slovenije ni več mogoče zapustiti za potovanje v državo, ki je na rdečem seznamu (na njem so med drugim vse sosednje države), za vstop v Slovenijo bo potreben negativen test PCR, opravljen v članici EU ali schengenskega območja, ali predložitev dokazila o preboleli bolezni ali cepljenju. Brez teh dokazil velja pri vstopu v Slovenijo desetdnevna karantena, ki je ni mogoče predčasno prekiniti. Izjema pri prehajanju meje velja za tranzitne potnike in tovorni promet.
 

Kritične tudi nevladne organizacije


Nevladne organizacije so še pred odločitvijo ustavnega sodišča na vlado naslovile zahtevo, naj nemudoma odpravi ukrep prepovedi odhoda iz države. Vlado so pozvale, naj ukrepe načrtuje v sodelovanju z epidemiološko stroko brez nesorazmernega poseganja v človekove pravice posameznih skupin prebivalstva in nadaljnjega poglabljanja razlik ter neenakosti v družbi. Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja koronavirusa, ki ga je vlada sprejela 28. marca, je nesorazmeren in ustavno sporen, so prepričani v Mirovnem inštitutu, Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij, Zavodu za kulturo raznolikosti Open in zavodu Danes je nov dan.

​Namesto popolnega zaprtja meje bi po njihovih besedah vlada lahko preprečevala širjenje bolezni z vzpostavitvijo učinkovitega sistema testiranj in karanten. »Vlada je namesto tega brutalno in nonšalantno posegla v temeljno pravico do gibanja vseh,« so ocenili.

Preberite še:

Komentarji: