Povprečje okužb pada, minister poziva k cepljenju

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije nove koronavirusne bolezni.
Fotografija: Z zmanjševanjem števila okužb in večjim številom cepljenih se vračajo prireditve na ljubljanske ulice in z njimi običajen poletni utrip. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Z zmanjševanjem števila okužb in večjim številom cepljenih se vračajo prireditve na ljubljanske ulice in z njimi običajen poletni utrip. FOTO: Jure Eržen/Delo14.51 V Indiji najmanj dnevnih okužb z novim koronavirusom v zadnjih treh mesecih


V Indiji so v minulih 24 urah zabeležili 58.419 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je najnižje dnevno število novih okužb v zadnjih skoraj treh mesecih. Zabeležili so tudi 1576 smrtnih primerov zaradi covida-19. V državi se sicer še naprej spopadajo z drugim valom epidemije.

12. 45 Poklukar: Izkoristite možnost, cepite se

Minister za zdravje Janez Poklukar je v današnjem sporočilu za javnost prebivalstvo pozval k cepljenju. »Trenutno število okužb strmo upada. To dejstvo lahko pripišemo znatnemu številu cepljenih, velikemu številu prebolevnikov in lepemu vremenu. Je odraz vseh nas in naših odrekanj, « je poudaril in se zahvalil vsem, ki se držijo ukrepov. 

»A obenem imamo v bolnišnicah še vedno 102 osebi, 37 na intenzivni negi. Za temi številkami so ljudje in so življenja. So naši sorodniki, prijatelji, sosedje, znanci. Virus je namreč še vedno med nami in v zaprtih prostorih, kjer je več ljudi skupaj, moramo še vedno vzdrževati previdnostne ukrepe. S temi ukrepi živimo že dolgo, prvenstveno so namenjeni preprečevanju preobremenitve zdravstva – a le dokler ne najdemo boljše rešitve. Rešitev je tu. To je cepljenje. Obstaja samo ena pot, da lahkotno preživimo ne samo poletje, temveč tudi jesen in zimo. Ta pot je kolektivna precepljenost,« je sporočil. 

Kot je dodal, je v Sloveniji trenutno več cepiva kot prijavljanih za cepljenje, v tednu pred nami bo na voljo tudi možnost izbire cepiva. »Zato vas prosim, da izkoristite možnost in se cepite,« je pozval minister za zdravje.
 
10.00 V soboto 26 novih okužb

Včeraj so v Sloveniji opravili 1059 PCR-testov na novi koronavirus in potrdili 26 novih primerov, kar pomeni, da je bilo okuženih 2,5 odstotka odvzetih brisov. Smrtnih žrtev, povezanih s covidom-19, ni bilo. Opravili so še nekaj več kot 9500 hitrih testov, med katerimi pozitivne nato preverjajo z omenjenimi PCR-testi. Po podatkih Sledilnika za covid-19 se povprečje zadnjih sedmih dnih približuje številu 75. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnih 14 dneh pa je 76, piše na spletni strani NIJZ. Polno cepljenih prebivalcev je 593.482 ali dobrih 28 odstotkov.9.30 V Braziliji že 500.000 umrlih s covidom-19

Število smrti, povezanih z novo koronavirusno boleznijo v Braziliji, je preseglo mejo pol milijona, je poročal BBC. Država je tako na drugem mestu z največ umrlimi, strokovnjaki pa svarijo, da bi se razmere lahko še poslabšale zaradi novih različic virusa, prihajajoče zime in počasnega cepljenja. Brazilski zdravstveni inštitut Fiocruz poroča, da je oba odmerka cepiva doslej prejelo le 15 odstotkov odraslih. Predsednik Jair Bolsonaro kljub kritičnim razmeram še vedno noče sprejeti ukrepov, kot je vzdrževanje varnostne razdalje. Zaradi njegovega neukrepanja so po državi včeraj  potekale demonstracije.

Okužbe se širijo tudi na južnoameriškem prvenstvu v nogometu v Braziliji; po zadnjih podatkih jih je vsaj 65. To številko so prireditelji tekmovanja potrdili v petek zvečer, potem ko je bilo na začetku Cope Americe okuženih 52 igralcev in spremljevalcev.

Brazilci zahtevajo, da predsednik Jair Bolsonaro prizna odgovornost za veliko število smrti v državi in končno sprejme varnostne ukrepe. FOTO: Michael Dantas/AFP
Brazilci zahtevajo, da predsednik Jair Bolsonaro prizna odgovornost za veliko število smrti v državi in končno sprejme varnostne ukrepe. FOTO: Michael Dantas/AFP


9. 25 Domel z veliko naročili, a pomanjkanjem surovin in delavcev

V Domelu so lani po oceni predsednika uprave Domel Holdinga Matjaža Čemažarja kljub epidemiji poslovali uspešno. Ustvarili so 150 milijonov evrov prihodkov in 7,5 milijona evrov čistega dobička, letos pa pričakujejo nadaljnjo rast, tudi ob pomoči novega posla z Daimlerjem. Težave pa imajo z dobavami surovin in pomanjkanjem delavcev.

Kot je za STA pojasnil Čemažar, so jim prihodki lani v primerjavi z letom 2019 kljub epidemiji in z njo povezanimi ukrepi upadli le za dva odstotka. Dodana vrednost na zaposlenega je znašala 47.000 evrov in je v trendu rasti, kar je tudi velik cilj podjetja. Letos naj bi dodana vrednost na zaposlenega že dosegla 50.000 evrov.

9.20 Znova PCT za vstop v Slovenijo

Včeraj je začel veljati spremenjeni odlok vlade o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve epidemije covida-19. Med novostmi je uvedba oranžnega in zelenega seznama držav. Veljavnost negativnega testa PCR se podaljšuje na 72 ur od odvzema brisa, pri hitrem antigenskem testu pa ostaja 48 ur. 

image_alt
Za vstop v Slovenijo znova velja PCT

Preberite še:

Komentarji: