V Bruslju pričakujejo hitre rešitve za financiranje STA

Dolžnost vlade v skladu s slovensko zakonodajo je zagotoviti neodvisnost in primerno financiranje javne službe.
Fotografija: Vlada se že mesece otepa plačila Slovenski tiskovni agenciji: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Vlada se že mesece otepa plačila Slovenski tiskovni agenciji: FOTO: Jure Eržen/Delo

Slovenska vlada mora v skladu z nacionalno zakonodajo zagotoviti ustrezno financiranje Slovenske tiskovne agencije (STA), so se danes na vprašanje STA glede donatorske kampanje #zaobSTAnek odzvali v evropski komisiji. Kot so poudarili, pričakujejo, da bo mogoče najti hitre rešitve za ponovno vzpostavitev financiranja in ohranitev neodvisnosti agencije.

»Zavedamo se razvoja dogodkov,« je na vprašanje v zvezi z donatorsko kampanjo zbiranja sredstev za kampanjo #zaobSTAnek odgovoril govorec komisije za področje pravosodja Christian Wigand.

»Čeprav je takšna pobuda občudovanja vredna in kaže na dobro sodelovanje znotraj medijskega sektorja, javne tiskovne agencije ne bi smele biti prisiljene zatekati se k tovrstnim rešitvam za financiranje. Kot smo že povedali, mora slovenska vlada zagotoviti ustrezno financiranje agencije in pričakujemo hitre rešitve,« je dodal.

Dolžnost vlade v skladu s slovensko zakonodajo je zagotoviti neodvisnost in primerno financiranje javne službe, ki jo zagotavlja, je ponovil Wigand ter potrdil, da so na komisiji prejeli torkovo pismo zaposlenih na STA zaradi vladne ustavitve financiranja javne službe.

image_alt
Bruselj odobril pomoč STA, Janša meni, da je bil denar že izplačan


Pri tem je spomnil, da je komisija pred kratkim potrdila, da je slovensko financiranje STA za leto 2021 v celoti v skladu s pravili EU o državnih pomočeh.

Dodal je, da je komisija glede državnih pomoči 29. aprila sprejela sklep, s katerim je odobrila 2,5 milijona evrov državne pomoči Slovenije STA za izpolnitev poslanstva javne službe za leto 2021. Javno financiranje bo prispevalo k neodvisnemu zagotavljanju novic slovenski javnosti brez nepotrebnega izkrivljanja konkurence na enotnem trgu, je ugotovila komisija.

Preberite še:

Komentarji: