Vlada programu Covax donirala dobrega pol milijona odmerkov AstraZenece

Vlada je izdala tudi odlok, ki pri izjemah od odreditve karantene za cepljene osebe ne vsebuje več pogoja obdobja devet mesecev.
Fotografija: Vlada bo Covaxu predvidoma donirala preostalih 578.336 odmerkov cepiva AstraZenece. FOTO: Fred Tanneau/AFP
Odpri galerijo
Vlada bo Covaxu predvidoma donirala preostalih 578.336 odmerkov cepiva AstraZenece. FOTO: Fred Tanneau/AFP

Vlada je odločila, da preostale dobave cepiva vaxzevria proizvajalca AstraZeneca, ki jih je Slovenija naročila na podlagi skupnega javnega naročila EU, a še niso prišle v Slovenijo, donira v instrument Covax, je zvečer sporočil vladni urad za komuniciranje. Gre za predvidoma 578.336 odmerkov tega vektorskega cepiva.

Covax predstavlja glavni kanal za distribucijo cepiv na globalni ravni, dodaja Ukom. Ustanovljen je bil aprila lani, njegov cilj pa je zagotavljanje enakega dostopa do zdravil, diagnostike in drugih zdravstvenih pripomočkov za boj proti pandemiji na globalni ravni. Kljub temu izhodišču je delež precepljenih v državah v razvoju zanemarljiv.

Posvetovalna skupina za cepljenje je sicer v Sloveniji priporočila prednostno uporabo mRNK cepiv pred vektorskimi, s katerimi se bo mogoče cepiti le še na posebno željo.

Na današnji dopisni seji je vlada izdala tudi odlok, ki pri izjemah od odreditve karantene za cepljene osebe ne vsebuje več pogoja obdobja devet mesecev za trajanje zaščite. Kot navajajo, epidemiološka stroka meni, da zaščita traja neomejeno. Sedaj cepljenim ni bilo treba v karanteno devet mesecev po cepljenju z vsemi odmerki.

O trajanju zaščite po cepljenju proti covidu-19 je 20. septembra razpravljala posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ in sklenila, da trajanje zaščite po cepljenju velja neomejeno, dokler ne bodo znana nova dejstva in bo jasno, kdaj je potreben poživitveni odmerek, so zapisali po današnji dopisni seji vladi.

Epidemiološka krivulja ne pada

Včeraj so sicer v Sloveniji ob 5139 opravljenih PCR-testih potrdili 1100 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih je tako znašal 21,4 odstotka. Po podatkih sledilnika za covid-19 so opravili tudi 20.942 hitrih antigenskih testov. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 11.707 aktivnih primerov okužb.

Hospitalizirane so 403 osebe, 116 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. V četrtek so umrle štiri osebe s covidom-19. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki se je v primerjavi z dnevom prej zvišalo za 37, trenutno znaša 848. V zadnjih 14 dneh so potrdili 552 okužb na 100.000 prebivalcev, kar je šest več kot dan prej.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.138.523 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.060.625.

Preberite še:

Komentarji: