V Črni na Koroškem gradijo snežne gradove

Najlepši bodo zvečer, ko bodo zažareli v soju bakel in sveč. Lanski zmagovalci po izboru kralja Matjaža in strokovne komisije, ekipa Študentska delovna brigada, je tudi letos prišla z ambicioznimi gradbenimi načrti.
Fotografija: Graditelji imajo časa do 16. ure, ko bodo njihovo delo ocenila strokovna komisija, pa tudi občinstvo. FOTO: Mateja Kotnik
Odpri galerijo
Graditelji imajo časa do 16. ure, ko bodo njihovo delo ocenila strokovna komisija, pa tudi občinstvo. FOTO: Mateja Kotnik

Črna na Koroškem - S spustom jadralnega padalca Bojana Dravca na Matevžave travnike pod črnjanskim stadionom, prizorišče 28. prireditve Gradovi kralja Matjaža, so graditelji od blizu in daleč dobili znak, da lahko z žagami zarežejo v velikanske kupe umetnega snega in uresničijo gradbene načrte za snežene skulpture. 

Časa imajo do 16. ure, ko bodo njihovo delo ocenila strokovna komisija, pa tudi občinstvo. Občina Črna na Koroškem, ki je organizator osrednje zimsko turistične prireditve v tem delu države, danes in jutri, ko bo program v celoti namenjen otrokom, pričakuje več tisoč obiskovalcev.

FOTO: Mateja Kotnik
FOTO: Mateja Kotnik


Lanski zmagovalci po izboru kralja Matjaža in strokovne komisije, ekipa Študentska delovna brigada, je tudi letos prišla z ambicioznimi gradbenimi načrti. Obljubljajo, da bodo obiskovalci pri njihovi skulpturi zvečer lahko posneli najbolj zanimive selfije z leseno krono na glavi.

Ekipa slovenskih županj, ki jo vodi gostiteljica Romana Lesjak in v kateri ne manjka tudi nekaj parov moških rok, se je lotila gradnje kitajskega zidu. Črnjanska županja je namreč še pod vtisom nedavnega obiska na Kitajskem, kjer z delegacijo ni obiskala le slavnega zidu, pač pa se je udeležila festivala ledu in snega v večmilijonskem mestu Harbin, s katerim so se pobratili pred kratkim. Graditelji, ki jih sicer ni veliko (na tekmovanju sodeluje 30 ekip), a so vsi zelo zagnani, pa tudi obiskovalci lahko na velikem  video zaslonu opazujejo kitajske ledene skulpture, ožarjene z vsemi možnimi barvnimi odtenki.

Črnjanske skulpture se po velikosti sicer ne morejo primerjati s kitajskimi, a da tudi pri nas vse poteka po pravilih, skrbijo Grajski meričniki. Pri parceli, na kateri člani foklorne skupine Gozdar postavljajo grajski kozolec, so izmerili nekaj odklonov od dovoljenih gabaritov, a je vodja skupine Milan Mlinar uspel rešiti nekaj centimetrski nesporazum.

Največ časa so se Grajski meričniki ubadali s Pohodniki iz Male Nedelje, ekipo, ki je s svojimi skulpturami že zmagovala na prireditvi. Obljubili so, da jih odpravijo do naslednjega merjenja, sicer ... Pohodniki so letos že drugič v Črni na Koroškem, saj so na povabilo županje ob vhodu na prizorišče gradnje že pred dnevi postavili skulpturo dobrodošlice.

V Črno so že dvanajstič prišli tudi Ledeni čudaki iz okolice Ljubljane. S skulpturo, ki jo bodo izdelali, se tokrat ne bodo poklonili kralju Matjažu, pač pa Črni na Koroškem, ki v teh dneh vsa diha za kraljevi snežni festival.
 
Do večera, ko bodo zažareli v vsem sijaju, je še daleč ... FOTO: Jože Suhadolnik
Do večera, ko bodo zažareli v vsem sijaju, je še daleč ... FOTO: Jože Suhadolnik


Poleg ogleda snežnega kraljestva obiskovalce vabijo, naj obiščejo etnološki muzej in olimpijsko sobo v centru kraja ali pa obisk prireditve združijo z ogledom Podzemlja Pece v Mežici. Vodeni ogledi rudnika z vlakom po sledeh rudarjenja pod najbolj mogočno koroško goro Peco bodo danes ob 11. in ob 15. uri, jutri pa ob 11. uri. Ker za ogled rudnika potrebujete pravo rudarsko čelado, površnik in svetilko, v Podzemlju Pece prosijo obiskovalce, naj na Glačnik v Mežico pridejo petnajst minut pred odhodom v jamo. 

S kajakom po potopljenih delih opuščenega mežiškega rudnika.  FOTO:  Tomo Jesenicnik
S kajakom po potopljenih delih opuščenega mežiškega rudnika.  FOTO:  Tomo Jesenicnik


Morda ob obisku Črne danes stopite še na pošto. Poleg rednega dnevnega žiga je namreč tam na razpolago priložnostni poštni žig v počastitev 28. izvedbe gradnje snežnih gradov za njegovo veličanstvo kralja Matjaža. Tudi ta ne bo manjkal na prireditvi. Med ljudstvom se bo sprehajal v družbi svojih oprod in še posebej oprezal za novo Alenčico.    

Kralj Matjaž z oprodo na prizorišču gradnje. FOTO: Mateja Kotnik
Kralj Matjaž z oprodo na prizorišču gradnje. FOTO: Mateja Kotnik


Od leta 1993, ko so prireditev pripravili prvič, so v Črni na Koroškem zgradili že 1300 snežnih gradov in drugih skulptur.   

 

Komentarji: