V parlamentu predvidoma o razrešitvi Zorčiča, na ljubljanskih ulicah protest

Seja bi se lahko zavlekla, ob tem je pričakovati glasno spremljavo ulice. Knovs zaradi protestov na Sovi in GPU.
Fotografija: Po vsej Sloveniji se je od nastopa vlade Janeza Janše zvrstilo več kot štiristo protestov, najbolj so se uveljavili petkovi kolesarski protesti v Ljubljani. Za današnjega napovedujejo največ udeležencev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Po vsej Sloveniji se je od nastopa vlade Janeza Janše zvrstilo več kot štiristo protestov, najbolj so se uveljavili petkovi kolesarski protesti v Ljubljani. Za današnjega napovedujejo največ udeležencev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Poslanke in poslanci bodo danes na izredni seji predvidoma razpravljali o predlogu za razrešitev predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Ta je točko na dnevni red uvrstil sam.

Za Zorčičevo razrešitev je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Pri prvem poskusu je koaliciji spodletelo, za razrešitev je na tajnem glasovanju in ob obstrukciji večjega dela opozicije zmanjkal en glas. Tokrat v koaliciji pravijo, da imajo dovolj glasov.

Zorčič je v sredo na vprašanje možnosti svojega umika oziroma odstopa še pred glasovanjem o njegovi funkciji odgovoril z oceno, da se mora DZ prešteti, tudi če skozi glasovanje o funkciji predsednika DZ. Čeprav se sam s tem ne strinja, je spomnil na izjave v koaliciji, da je predsednik parlamenta vedno prihajal iz koalicijskih vrst. »Če bo v petek zbranih 46 glasov, vemo, da imamo novo koalicijo,« je dodal.

image_alt
Magična moč številke 46

 

Bo vladna odločitev glede tožilcev razrahljaja vrste?


Kakšen glas tihih podpornikov pri glasovanju o razrešitvi Zorčiča bi lahko koaliciji odnesla tudi včerajšnja odločitev vlade, da se ne seznani s predlogom za dva kandidata, ki ju je za funkcijo evropskih delegiranih tožilcev predlagal državnotožilski svet, ter odločitev o ponovitvi postopka izbire. Zaradi odločitve vlade je odstopila ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič, pravna stroka pa je vladno določitev pospremila z oceno, da je ta nezakonita in neustavna.

image_alt
Tožilca odnesla ministrico, kaj sledi?


Že pri glasovanju o ustavni obtožbi Janeza Janše namreč koalicija ni dobila podpore vseh poslancev Desusa. Zorčič, ki je zapustil SMC in se vključil v poslansko skupino nepovezanih poslancev, meni, da je včerajšnja odločitev vlade napad na pravno državo ter očitno politično, strankarsko vmešavanje v kadrovske zadeve državnega tožilstva.

»Če bo zbranih 46 glasov, vemo, da imamo novo koalicijo,« je napovedano glasovanje o svoji razrešitvei pospremil predsednik državnega zbora Igor Zorčič. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
»Če bo zbranih 46 glasov, vemo, da imamo novo koalicijo,« je napovedano glasovanje o svoji razrešitvei pospremil predsednik državnega zbora Igor Zorčič. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Če bo koaliciji uspelo zbrati zadostno število glasov za Zorčičevo razrešitev, utegne kmalu predlagati tudi novega kandidata za predsednika DZ. Glede na napovedi se to mesto v primeru Zorčičeve razrešitve obeta vodji poslancev NSi Jožefu Horvatu.


 

Ob spremljavi glasov z ulice


Če ne bo kdo predlagal umika točke o razrešitvi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča z dnevnega reda, je pričakovati, da se bo seja zavlekla. Glasovanje bi tako lahko potekalo enkrat sredi noči. Ob tem je pričakovati glasno spremljavo ulice. Za danes popoldne so namreč napovedani največji protesti v času te vlade. Vsakokratnim petkovih protestom se bodo po napovedih tokrat namreč pridružili še sindikati, študenti, kulturniki, akademiki ... Gibanje v okolici državnega zbora in vlade bo po pojasnilih policije sicer omejeno.



image_alt
Na tokratnih protestih pričakovana največja udeležba


Za red na shodu bodo skrbeli policisti. »Pričakujemo, da bo shod, kljub temu da ni prijavljen, potekal mirno ter da bodo udeleženci svoja stališča izražali na miren in dostojanstven način brez žaljivih transparentov in retorike. Če pride do posameznih incidentov, svetujemo, da se udeleženci distancirajo od njih, se umaknejo ter pri tem upoštevajo navodila policije,« so včeraj pojasnili na policiji.

Udeležencem so svetovali, naj na shod ne prihajajo z otroki, udeležbo so odsvetovali tudi ranljivejšim skupinam oseb. »Policija se zaveda pomena pravice do mirnega zbiranja in izražanja stališč. Zato organizatorje pozivamo, naj shode prijavijo in poskrbijo za varnost udeležencev. Udeleženci pa naj to pravico, v dobrobit vseh, uveljavljajo mirno in strpno.«

Na protestih bo s policijo sodeloval zdravstveni inšpektorat. Pozvali so k spoštovanju ukrepov, torej k ohranjanju medosebne razdalje in nošenju zaščitnih mask povsod tam, kjer razdalje ni mogoče ohranjati.

Preberite še:

Komentarji: