V Franciji število žrtev spolnih zlorab Cerkve ocenjujejo na 10.000

Vodja preiskave spolnih zlorab v francoski Katoliški cerkvi ocenjuje, da je žrtev spolnih zlorab od leta 1950 10.000.
Fotografija: Število žrtev spolnih zlorab Katoliške cerkve v Franciji v zadnjih sedmih desetletjih ocenjujejo na 10.000. FOTO: Patrick Hertzog/AFP
Odpri galerijo
Število žrtev spolnih zlorab Katoliške cerkve v Franciji v zadnjih sedmih desetletjih ocenjujejo na 10.000. FOTO: Patrick Hertzog/AFP

Vodja neodvisne preiskave spolnih zlorab otrok v francoski Katoliški cerkvi Jean-Marc Sauve je danes sporočil, da bi bilo lahko žrtev spolnih zlorab od leta 1950 do 10.000. Prejšnje ocene komisije o 3000 žrtvah so po njegovih besedah gotovo podcenjene.

Na posebni telefonski številki za žrtve, vzpostavljeni junija 2019, so v prvih 17 mesecih delovanja prejeli 6500 klicev. »Vendar ta številka gotovo ne zajema vseh in možno je, da je žrtev najmanj 10.000,« je dejal Sauve.

image_alt
Ščitil, prikrival in ni ukrepal


»Veliko vprašanje za nas je, koliko žrtev se je javilo. Je to 25 odstotkov? Deset odstotkov, pet odstotkov ali manj,« se je ob predstavitvi vmesnih ugotovitev komisije vprašal Sauve.

Po vrsti škandalov o spolnih zlorabah otrok, ki so pretresli Katoliško cerkev v Franciji in drugod po svetu, je Francoska škofovska konferenca novembra 2018 privolila v ustanovitev komisije, ki naj bi preiskala zlorabe.

image_alt
Civilna iniciativa Dovolj.je zahteva odstop nadškofa Zoreta


Združenja žrtev so se odzvala z mešanimi občutki. Po eni strani so podprla poskuse spodbujanja žrtev, da spregovorijo o zlorabah, po drugi pa so podvomila, da bo tožilstvo pripravljeno in zmožno preganjati storilce, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komisija, ki jo sestavlja več kot 20 posameznikov s pravnim, akademskim in medicinskim ozadjem, bo končno poročilo objavila septembra. Po prvotnih načrtih bi ga sicer morala objaviti konec leta 2020.

Preberite še:

Komentarji: