V Kopačnici bo zrasel razkošen glamping

Podjetje IJP načrtuje do dva milijona evrov vreden glamping resort v Poljanski dolini po vzoru svojega na Ljubnem.
Fotografija: Testni bazen s termalno vodo v Kopačnici. FOTO: Blaž Račič/Delo
Odpri galerijo
Testni bazen s termalno vodo v Kopačnici. FOTO: Blaž Račič/Delo

Kopačnica – Podjetje IJP v lasti Iztoka Podkrižnika z Ljubnega ob Savinji, ki je pred kratkim dobilo vladno koncesijo za izrabo termalnega vira Kopačnica v Poljanski dolini, namerava tam do leta 2020 postaviti sodoben kamp z glamping ponudbo. Za investicijo bodo namenili do dva milijona evrov.

Iztok Podkrižnik je s podjetjem IJP že lastnik glamping resorta Ljubno v Savinjski dolini, poleg v Kopačnici pa načrtuje ureditev podobnega resorta še ob Blaguškem jezeru na obrobju Slovenskih goric. Vse destinacije bodo ponujali v okviru blagovne znamke Charming Slovenia, ki so jo razvili na Ljubnem. Kot pravi Podkrižnik, ima Slovenija ogromno priložnosti na področju turizma, saj na majhnem prostoru ponuja veliko zanimivih zgodb, tako da lahko turisti v enem tednu doživijo vsak dan drugo. Ponudbo usmerjajo v višji cenovni razred, ljudem na počitnicah pa želijo ponuditi predvsem mir, neokrnjeno naravo in sobivanje z okoljem, o filozofiji, ki jih vodi, pravi Podkrižnik.
 

V razkošnem šotoru za najmanj 300 evrov na noč


Tako nameravajo na območju Kopačnice na mestu obstoječega manjšega bazena zgraditi večjega, urediti območje za kampiranje, kjer bo del namenjen glampingu, ali z lesenimi hiškami ali z večjimi šotori, ter parkirišče za avtodome. Skupaj bi uredili do 80 mest za prenočevanje, delo bi dobilo do šest delavcev, odvisno od tega, ali bodo nekatere storitve opravljali sami ali pa bodo poiskali partnerje.

Zdaj pripravljajo dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja, Podkrižnik pa upa, da bi morda lahko začeli graditi že jeseni ali prihodnjo pomlad. V investicijo bodo šli premišljeno, saj so se na Ljubnem veliko naučili, pravi lastnik, tudi direktor in lastnik uspešnega podjetja Podkrižnik z Ljubnega v Savinjski dolini, ki je zadnja leta ob prihodkih v višini več kot deset milijonov evrov na leto ustvarilo po skoraj pol milijona evrov dobička. Kot je dejal, bodo naložbo najbrž financirali sami, če bodo na voljo sredstva na razpisih, pa se bodo potegovali zanje. Tudi morebitno najetje posojila ni izključeno, o načrtovani finančni konstrukciji pravi Podkrižnik.

Poljanska dolina turistom ponuja številne priložnosti, od pohodništva in kolesarstva do lokalnih pridelovalcev hrane, sirarn in gostiln. Na tem je mogoče zgraditi uspešno turistično ponudbo, podobno, kot so jo oblikovali v Savinjski dolini, ki je podobna Poljanski in kjer so ljudje pripravljeni živeti s temi zgodbami, je prepričan Podkrižnik. Pri tem računajo predvsem na zahtevnejše goste, ki bodo za prenočitev štirih oseb v razkošnem šotoru, tako kot zdaj na Ljubnem, pripravljeni plačati 300 evrov, a so cilji po Podkrižnikovih besedah tako na strani ponudbe kot tudi cen višji. Ljudje si želijo bivanja v naravi in neposreden stik z njo, zato hotel ni več edina možnost za počitnice. Poleg tega ima investicija v takšno naložbo po njegovem ugodnejšo ekonomiko, saj je vložek precej nižji kot v hotel, izplen pa precej višji.


Voda: 23,4 stopinje Celzija


Na podlagi vladne uredbe o koncesiji za rabo termalne vode bo koncesionar leta 2021 začel poskusno črpati termalno vodo. Na leto je bodo lahko načrpali deset tisoč kubičnih metrov, za koncesijo bodo plačali 796 evrov na leto. Vas Kopačnica leži nedaleč od Hotavelj v Poljanski dolini in jo pisni viri prvič omenjajo že v 13. stoletju. Izvir termalnega vrelca omenja loški urbar iz 17. stoletja, v vodi pa so se pred dvestotimi leti zdravili idrijski rudarji. Na podlagi podatkov o termalnem viru so pred dobrim desetletjem zvrtali 460 metrov globoko vrtino in ugotovili, da ima voda stalno temperaturo 23,4 stopinje Celzija. Občina je odkupila kmetijo in zemljišča v okolici, uredila rekreacijski park, manjši bazen ter že pred desetimi leti zaprosila državo za koncesijo. Pobudo za njeno pridobitev je leta 2016 prenesla na podjetje IJP.

»Zelo dolgo smo čakali na koncesijo,« pove Milan Čadež, župan občine Gorenja vas-Poljane, ki podpira Podkrižnikov projekt. Prepričan je, da bo ta dodatno oplemenitil zgodbe, ki bodo turiste zadržale dlje časa v Poljanski dolini, kjer se zdaj radi pohvalijo z naravnimi danostmi, s Tavčarjevim dvorcem, Rupnikovo linijo, smučiščem Stari vrh, hkrati je blizu Cerkno z bolnico Franja in drugimi zanimivostmi. Župan meni, da bi Kopačnica lahko postala zanimiva tudi za turiste, ki počitnikujejo, denimo, na Bledu.

Komentarji: