Na vidiku težave za Luko Mesca

Pred Levico debata o menjavi koordinatorja. Mesca zapuščata dva dolgoletna sodelavca.
Fotografija: Vsi kandidati tako imenovane leve frakcije sicer ne zagovarjajo menjave Luke Mesca, skoraj enotno pa v stranki zagovarjajo obstanek v vladi, a kot rečeno, od njega pričakujejo »new deal« v stranki. FOTO: Črt Piksi /Delo
Odpri galerijo
Vsi kandidati tako imenovane leve frakcije sicer ne zagovarjajo menjave Luke Mesca, skoraj enotno pa v stranki zagovarjajo obstanek v vladi, a kot rečeno, od njega pričakujejo »new deal« v stranki. FOTO: Črt Piksi /Delo

Že v dnevih, ki so vodili do štetja glasovnic na volitvah za svet stranke Levica, se je začelo nakazovati, da koordinator Luka Mesec nima (več) plebiscitarne podpore v stranki. Po štetju pa se je dokočno pokazalo, da se je t. i. aktivistično krilo, ki ga je pred kongresom predstavljal poslanec Miha Kordiš, odrezalo bolje, kot je bilo pričakovano, zato je Mesec preklical svoje besede o vodenju stranke še nadaljnji dve leti, ki jih je najprej izrekel za Sobotno prilogo.

Kot je navedel, je namreč to, da jih je od 25 izvoljenih svetnic in svetnikov bilo kar 15 na listi aktivističnega krila, razumel kot delno nezaupnico za vodenje stranke. »Zaradi rezultata na volitvah bom na kongresu ponudil, da stranke ne vodim več, se pravi, da v naslednjem mandatu ne bom več koordinator,« je dejal Mesec, za katerega pa, kot rečeno, takšen rezultat vseeno ne bi smel biti preveliko presenečenje.

Nezaupnico je dobil tudi že v svojem kabinetu – Anže Dolinar in Sašo Furlan, dolgoletna strokovna sodelavca Levice, ki sta bila izvoljena tudi v svet stranke, bosta septembra odšla z ministrstva za delo. »Ustrezne kadrovske menjave bodo zagotovljene,« so skopo sporočili z ministrstva, ki ju bo kot vladna predstavnika moralo zamenjati tudi v svetu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Zakaj točno so se razšli, ni povsem jasno, a že pred tem je bilo slišati o neusklajenih pogledih z Mesecem.

Ker svet stranke poleg 25 voljenih članov sestavlja še 24 delegatk in delegatov pokrajinskih odborov, je ob ohranitvi sedanjih razmerij mogoče sklepati, da bo na koncu večino obdržalo vodstvo z Mescem na čelu, ki pa je s temi volitvami vseeno dobilo pomemben signal, da se je v koaliciji preveč podrejal Robertu Golobu, predsedniku vlade in prvaku Gibanja Svoboda, ter stranko pomikal proti sredini in hkrati zanemarjal teren, ki pa so ga uspešno nagovorili v tako imenovani levi frakciji.

Največ glasov v stranki je prejel Miha Kordiš, ki pa se še ne želi izrekati o tem, kdo naj vodi stranko. FOTO: Črt Piksi/Delo
Največ glasov v stranki je prejel Miha Kordiš, ki pa se še ne želi izrekati o tem, kdo naj vodi stranko. FOTO: Črt Piksi/Delo
Iz besed Luke Mesca je sicer mogoče sklepati, da so na mizi vse možnosti – tako glede vodstva kot sestave izvršnega odbora, ki sprejema dnevne odločitve. Skupaj z aktivističnim krilom, ki zahteva »new deal« v stranki, naj bi jih preigravali do konstitutivne seje, ki mora biti sklicana v naslednjih 21 dneh. Tudi vsi kandidati leve frakcije do zdaj namreč niso zagovarjali menjave Mesca, skoraj enotno pa v stranki zagovarjajo obstanek v vladi, zato bo prav gotovo tudi to pomemben dejavnik pri odločanju o nadaljnji poti Levice.

Kordiš, ki je sicer prejel največ glasov na volitvah, se do zdaj še ni želel izreči o tem, ali bo sam kandidiral za mesto koordinatorja. »Takoj ko posežemo po preštevanju in logiki, kdo bo koga, zapiramo vrata za politični dogovor. A Levico moramo graditi kot stranko široke politične domovine za vse odtenke rdeče,« je prepričan.

O rezultatih je Mesec že obvestil koalicijske partnerje, ki pa jih notranje dogajanje v Levici zaenkrat menda ni pretirano vznemirilo.

Preberite še:

Komentarji: