V ljubljanski porodnišnici so se rodili četverčki

Možnost za rojstvo četverčkov je zelo majhna, nazadnje so se v Ljubljani rodili leta 2015, je navedel predstojnik porodnišnice Gorazd Kavšek.
Fotografija: Fotografija, ki je že zakrožila po družbenih omrežjih in medijih. FOTO: UKC Ljubljana
Odpri galerijo
Fotografija, ki je že zakrožila po družbenih omrežjih in medijih. FOTO: UKC Ljubljana

Matej, Luka, Marko in Jovan so imena štirih dečkov, ki so se ta konec tedna v ljubljanski porodnišnici rodili materi iz Banjaluke. Kot so v UKC Ljubljana objavili na družbenih omrežjih, so prišli na svet s pomočjo carskega reza v 31. tednu nosečnosti, tehtajo pa od 1030 do 1450 gramov. Mati in dečki se po poročanju medijev dobro počutijo.

Nazadnje so se četverčki v Ljubljani rodili leta 2015, je povedal predstojnik porodnišnice Gorazd Kavšek. »Možnost za rojstvo četverčkov je zelo majhna: približno eden na 500.000 porodov ali manj. To bi za Slovenijo pomenilo približno enkrat na 15 do 20 let,« je dodal predstojnik. Dogodek je še toliko večja redkost, ker so jih starši spočeli spontano. 

Poleg spočetja četverčkov, kar je izjemno redko, sta še redkeje uspešna donositev in porod, zato ne preseneča, da so v Banjaluki, od koder prihaja porodnica, dogodek označili za pravi čudež. Mami je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug že čestital predsednik Republike Srbske Milorad Dodik in ji zagotovil podporo javnih institucij.

Kavšek je za STA še pojasnil, da je porod poleg večje tehnične zahtevnosti carskega reza zahteven tudi zaradi oskrbe in ukrepanja pri nedonošenčkih. Četvorčki se namreč rodijo skoraj vedno prezgodaj in imajo lahko težave, povezane z nedonošenostjo.

Zahtevno pa je tudi vodenje tako rizične nosečnosti zaradi mnogih zapletov, ki se lahko zgodijo. Kavšek je pojasnil, da so mamo četvorčkov, ki sicer trenutno živi v Sloveniji, vodili v ljubljanski porodnišnici vse od zgodnje nosečnosti.

Po predstojnikovih besedah je oddelek ljubljanske porodnišnice eden največjih v regiji, ki je zaenkrat sodobno opremljen in visoko usposobljen ter kljub težavam zdravstvenega sistema še vedno na najvišjem svetovnem nivoju.

Komentarji: