V Šentilju sredi ceste nastala deset metrov globoka luknja

Udor je boil posledica del pri nadgradnji železniške proge Pesnica–Šentilj.
Fotografija: Prvi podatki kažejo, da je udor posledica obnavljanja predora. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Prvi podatki kažejo, da je udor posledica obnavljanja predora. FOTO: Tadej Regent/Delo

V Šentilju ob izvozu z avtoceste na stari cesti pri semaforjih je sredi ceste nastal globok krater, kamor se je usipala cesta. Jama je menda globoka kar deset metrov.

Zaradi udora so križišču ob uvozu na avtocesto iz smeri mednarodnega mejnega prehoda Šentilj spremenili režim prometa, poškodbe pa naj bi po zagotovilih Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI) sanirali v nekaj dneh.

Na tem predelu je vzpostavljena popolna zapora železniškega prometa zaradi del pri nadgradnji železniške proge Pesnica–Šentilj. V sklopu del se obnavlja tudi predor, nad katerim je regionalna cesta. Do udora je prišlo ponoči pri obnovi talnega in stenskega oboka tunela, pri tem pa se je udrlo okoli deset kubičnih metrov materiala.

...
...


»Vso noč smo dogajanje spremljali, zjutraj se je dodatno udrlo še okoli 30 kubičnih metrov, kar je na vozišču povzročilo luknjo s premerom okoli dva metra. Trenutno smo že v fazi sanacije in z deli bomo končali predvidoma v roku dveh ali treh dni,« je pojasnil vodja sektorja za železnice pri DRSI Dejan Jurkovič in dodal, da zaradi udora za zdaj ne računajo, da bi se podaljšal čas njihovih del in s tem povezane zapore železniške proge. Glavnina del, ki povzroča višje ravni hrupa, naj bi bila zaključena predvidoma do konca novembra, po tem obdobju pa naj bi izvajali predvsem dela, ki bodo z vidika hrupa manj obremenjujoča.

Jurkovič je pojasnil še, da so tovrstni udori pri sanaciji tunelov pričakovani in da je smola, da se je udor zgodil prav na cesti. Ker je šlo za postopen udor, ki so ga spremljali, tudi ni bil nihče poškodovan ali kakorkoli ogrožen, pri tem pa zagotavlja, da se glede na pregledano stanje v predoru kaj takega ne more ponoviti na nobenem drugem mestu. Doslej prav tako niso dobili informacij, da bi prišlo do poškodbe katerega od instalacijskih kablov pod poškodovano cesto.

Komentarji: