Florida po številu okuženih prehitela državo New York

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: V zadnjih tednih na Floridi beležijo po okoli 10.000 novih primerov dnevno, tako da je država zdaj na drugem mestu po številu okužb v ZDA. FOTO: Bryan R. Smith/AFP
Odpri galerijo
V zadnjih tednih na Floridi beležijo po okoli 10.000 novih primerov dnevno, tako da je država zdaj na drugem mestu po številu okužb v ZDA. FOTO: Bryan R. Smith/AFP18.07 Florida po številu okuženih prehitela državo New York

V ameriški zvezni državi Florida so v zadnjem dnevu zabeležili skoraj 10.000 okužb z novim koronavirusom, s čimer se je število okuženih povzpelo na 423.855, kar je več kot v zvezni državi New York. Zvezna država z največ okuženimi ostaja Kalifornija s 448.497 potrjenimi primeri, ki pa ima dvakrat več ljudi kot Florida, poroča BBC. V zadnjih tednih na Floridi beležijo po okoli 10.000 novih primerov dnevno, tako da je država zdaj na drugem mestu po številu okužb v ZDA. Po številu smrti zaradi covida-19 na prvem mestu ostaja New York, kjer je umrlo več kot 32.000 ljudi. Število mrtvih narašča tudi na Floridi. V zadnjem dnevu je umrlo 124 ljudi, skupno pa že skoraj 6000. A kljub naraščanju števila okuženih floridski guverner Ron DeSantis zavrača uvedbo obveznega nošenja mask, vztraja tudi, da se morajo šole avgusta odpreti, kot je načrtovano.

17.36 Izraelska vlada sprejela program pomoči zaradi koronavirusa

Izraelska vlada je danes sprejela program pomoči prebivalcem zaradi epidemije novega koronavirusa v vrednosti 1,6 milijarde evrov. Skoraj vsak državljan bo prejel enkratno pomoč v višini 190 evrov, starši poleg tega še 40 evrov za vsakega otroka, poročajo tuje tiskovne agencije. Upravičenci do socialne pomoči bodo prejeli višji znesek. Ukrep mora potrditi še parlament. Iz programa pomoči pa bodo izvzeti tisti, ki imajo letni dohodek, višji od 160.000 evrov. Kritiki ukrep vlade premierja Benjamina Netanajahuja označujejo za populističen, češ da želi njim pomiriti protestnike, ki nasprotujejo njegovi politiki v času krize zaradi koronavirusa. Netanjahu po drugi strani pravi, da je cilj ukrepa znova zagnati gospodarstvo.

16.47 V Nemčiji zaradi izbruha koronavirusa na farmi v karanteni 500 ljudi

Zaradi izbruha novega koronavirusa na farmi na jugu Nemčije je v karanteni skoraj 500 ljudi. Doslej so med delavci na farmi zabeležili 174 primerov okužb. Predstavnik lokalnih oblasti Werner Bumeder je dejal, da je izbruh zaenkrat omejen na farmo in se ni razširil med okoliškim prebivalstvom. Bumeder je dejal, da je izbruh pokazal, da na farmi niso spoštovali higienskih ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa. Okuženi so sezonski delavci iz Madžarske, Romunije, Bolgarije in Ukrajine, ki so obirali kumare na farmi na Bavarskem. Pristojni so napovedali, da bodo začeli testirati tudi delavce na drugih farmah na območju.
Testirali se bodo lahko tudi prebivalci kraja Manning, ki leži v bližini. Testiranje bo zanje brezplačno.

V Nemčiji so v zadnjem tednu zaznali povečanje števila okužb z novim koronavirusom. Tako so v četrtek in petek zabeležili po 800 primerov, v soboto jih je bilo 305, a so opravili manj testiranj. Po ocenah instituta Robert Koch je trenutno v Nemčiji okoli 6000 aktivnih okužb, sicer se je od začetka pandemije okužilo več kot 205.000 ljudi, 9118 jih je umrlo.

16.34 V Severni Makedoniji 152 novih okužb

V Severni Makedoniji so v zadnjih 24 urah zabeležili 152 primerov novega koronavirusa, umrl ni noben bolnik s covidom-19, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. Največ primerov, 39, so zabeležili v prestolnici Skopje. V zadnjih 24 urah so sicer v državi opravili 1077 testov, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Skopju.

16.05 Španija miri, da ima situacijo pod nadzorom

Po tem, ko je britanska vlada zaradi velikega porasta na novo okuženih odredila 14-dnevno karanteno za vse, ki se vračajo iz Španije, španska zunanja ministrica vztraja, da je epidemija pod nadzorom, poroča Guardian. Kot je dodala, bolnišnice situacijo dobro obvladajo, tudi izbruhi v Kataloniji in Aragoniji bodo po njenih besedah kmalu pod nadzorom. Na drugi strani pa je španski El País objavil svojo raziskavo, ki trdi, da bi lahko bil smrtni davek zaradi koronavirusa za kar 60 odstotkov višji, kot so uradni podatki, navaja britanski Guardian. Uradni podatki namreč vključujejo le tiste smrtne primere, ki so bili tudi uradno diagnosticirano za covid-19, ne pa za domnevne, ki niso bili nikoli testirani. Manjše število testiranih ob začetku epidemije bi tako lahko v resnici pomenilo višji smrtni davek, kar pa ne velja le za Španijo, ampak tudi za druge države. El País je tako prišel do končne številke, ki naj bi bila kar 44.868 smrtnih žrtev.

Španski <em>El País</em> je objavil svojo raziskavo, ki trdi, da bi lahko bil smrtni davek zaradi koronavirusa za kar 60 odstotkov višji, kot so uradni podatki. FOTO: Pau Barrena/AFP
Španski El País je objavil svojo raziskavo, ki trdi, da bi lahko bil smrtni davek zaradi koronavirusa za kar 60 odstotkov višji, kot so uradni podatki. FOTO: Pau Barrena/AFP


15.20 V Srbiji v zadnjem dnevu zaradi koronavirusa umrlo osem ljudi

V Srbiji so v zadnjih 24 urah zaradi novega koronavirusa testirali 10.381 oseb, potrdili pa so 467 novih primerov okužbe. Zaradi covida-19 je umrlo osem bolnikov, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug. V soboto so potrdili 411 novih okužb. Po podatkih srbskega ministrstva za zdravje je v bolnišnicah na ventilatorjih 169 bolnikov. Od začetka pandemije covida-19 so v Srbiji potrdili 23.730 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupno 534 ljudi.

Največja žarišča ostajajo Beograd, Kragujevac, Novi Sad, Šabac in Kraljevo. Srbski strokovnjaki so danes zanikali trditve, da bolezen zdaj poteka v lažji obliki kot na začetku epidemije. Trenutno ima namreč kar 30 odstotkov bolnikov težjo klinično sliko. Prav tako poudarjajo, da je Srbija še daleč od kolektivne imunosti. Članica kriznega štaba Darija Kisić Tepavčević pa je napovedala možnost uvedbe karantene za osebe, ki prihajajo v Srbijo.

14.50 V italijanski Kampaniji prve kazni zaradi neupoštevanja nošenja mask

V južni italijanski deželi Kampaniji so v soboto izrekli prve kazni zaradi neupoštevanja pravila o obveznem nošenju zaščitnih mask v okviru ukrepov proti novemu koronavirusu, danes poročajo italijanski mediji. Kazen v višini tisoč evrov so izrekli v Salernu lastnikom treh lokalov, med drugim nekega bara in frizerskega salona.

14.30 Na Hrvaškem 65 primerov okužb

Hrvaške oblasti so ob 14. uri sporočile, da so v preteklih 24 urah ob 1489 opravljenih testih v celotni državi zabeležili 65 primerov okužb, tri osebe so umrle. Na Hrvaškem imajo po podatkih civilne zaščite trenutno 855 aktivno okuženih, 142 se jih zdravi v bolnišnicah, devet jih je na ventilatorju.

13.40 V BiH 263 novih okužb z novim koronavirusom

V Bosni in Hercegovini so danes potrdili 263 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Od teh so jih 154 zabeležili v Federaciji BiH, 109 pa v Republiki srbski, so sporočili iz pristojnih zavodov obeh entitet. Gre za rahel upad števila okužb v primerjavi s prejšnjim dnem, ko so v državi zabeležili 304 primere okužbe.

11.30 V Avstriji 134 novih okužb

V Avstriji so v zadnjem dnevu zabeležili 134 novih okužb z novim koronavirusom, je danes sporočilo notranje ministrstvo. Največ primerov okužbe, 60, je bilo na Dunaju, sledi Zgornja Avstrija s 23 in Spodnja Avstrija z 22 primeri. Zaradi naraščanja okužb v Evropi in svetu od ponedeljka stopajo v veljavo nekatere omejitve pri vstopu v državo.

10.50 V Istri deset na novo okuženih, večina iz samoizolacije

V hrvaški Istri so v zadnjih 24 urah zabeležili deset novih primerov koronavirusa, pri čemer je sedem oseb že bilo v samoizolaciji, dva pa sta bila bližnji stik pozitivne osebe, je danes sporočil istrski štab civilne zaščite.

10.05 London uvedel karanteno za potnike iz Španije

Velika Britanija je v soboto uvedla 14-dnevno karanteno za potnike iz Španije. Za ta ukrep so se odločili zaradi povečanja števila okuženih z novim koronavirusom v Španiji. Britanske letalske družbe so na hitro sprejet ukrep, ki je prizadel številne britanske turiste, kritizirale. Kritični so tudi zagovorniki pravic potrošnikov, saj britanske oblasti ljudem niso dale dovolj časa, da bi se domov vrnili pred uvedbo karantene. V zadnjih dneh je namreč na dopust v Španijo odpotovalo na tisoče Britancev.

FOTO: Albert Gea/Reuters
FOTO: Albert Gea/Reuters


9.55 V Sloveniji v soboto 16 okužb

Vlada je sporočila, da so v soboto v Sloveniji odkrili 16 novih okužb, kar je precej veliko glede na samo 565 testiranih. Hospitaliziranih je 21 oseb, od tega štiri na intenzivni negi, dve osebi so iz bolnišnice poslali domov. Umrl ni nihče.9.00 V Hrastniku novih 14 potrjenih primerov okužb

Po nekaj dnevih boljših novic je bilo včeraj v Hrastniku ponovno vzetih večje število brisov. Novookuženih je štirinajst oseb, od tega dvanajst oskrbovancev doma starejših Hrastnik, delavka in občan, ki se je okužil izven doma starejših. V Hrastniku je tako 73 vseh aktivnih okužb, od tega 41 med oskrbovanci doma, 11 med zaposlenimi ter 21 med ostalimi občani. 

V Hrastniku je tako 73 vseh aktivnih okužb, od tega 41 med oskrbovanci doma, 11 med zaposlenimi ter 21 med ostalimi občani. FOTO: Uroš Hočevar
V Hrastniku je tako 73 vseh aktivnih okužb, od tega 41 med oskrbovanci doma, 11 med zaposlenimi ter 21 med ostalimi občani. FOTO: Uroš Hočevar


8.35 V Severni Koreji naj bi imeli prvi primer koronavirusa

Severnokorejske oblasti so danes odredile zaporo mesta Kaesong ob meji z Južno Korejo, potem ko so, kot so sporočili, odkrili prvi sum koronavirusa v državi. Šlo naj bi za osebo, ki je pred tremi leti prebegnila v Južno Korejo, zdaj pa se je nezakonito vrnila v državo. Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je sklical izredno zasedanje politbiroja partije za sprejetje ukrepov za zajezitev širjenja virusa, poročajo severnokorejski mediji. Če bo sum potrjen, bo to prvi uradno priznani primer novega koronavirusa v zaprti komunistični državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severnokorejske oblasti so danes odredile zaporo mesta Kaesong ob meji z Južno Korejo, potem ko so, kot so sporočili, odkrili prvi sum koronavirusa v državi. FOTO: Lee Jae Won/Reuters
Severnokorejske oblasti so danes odredile zaporo mesta Kaesong ob meji z Južno Korejo, potem ko so, kot so sporočili, odkrili prvi sum koronavirusa v državi. FOTO: Lee Jae Won/Reuters


8.20 Žalski proizvajalec elementov za notranjost avtomobilov pričakuje 20-odstotni upad prodaje

Žalski proizvajalec elementov za notranjost avtomobilov Novem Car Interior Design letos zaradi umirjanja avtomobilskega trga in epidemije covida-19 pričakuje 20-odstotni upad prodaje. Aprila je bila prodaja 92 odstotkov nižja od načrtovane, maja pa za 80 odstotkov. Trenutne ocene kažejo, da bodo naročila letos nihala zaradi krize v panogi.

8.15 V Avstraliji covid-19 terjal največ žrtev doslej v enem dnevu

V Avstraliji je v soboto zaradi koronavirusa umrlo deset ljudi, kar je največ doslej od začetka pandemije. Zabeležili so tudi več kot 450 novih okužb, večino v zvezni državi Viktorija, so sporočili pristojni. Smrtne žrtve so bile stare med 40 in 80 let, več jih je bilo stanovalcev domov za starejše.

8.00 Študija: Svet pred tempirano bombo stečajev

Vlade po vsem svetu se trudijo sprejemati ukrepe za pomoč podjetjem, prizadetim zaradi širjenja novega koronavirusa, vendar pa se svet sooča s tempirano bomo stečajev. Število podjetij, ki jim grozi stečaj, se je namreč povečalo za tretjino, kaže študija skupine kreditnega zavarovanja Euler Hermes.

6.00 Nemški producenti pozdravili umik pravila o karanteni pred prizori s poljubljanjem

Filmski producenti v Nemčiji so pozdravili umik pravila, da bi igralci pred prizori s poljubljanjem morali v karanteno. Po njihovem mnenju to prinaša določeno olajšanje za branžo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočilo Združenje nemških producentov v Berlinu. Umik pravila jim bo olajšal delo, so ocenili producenti v petek, dan po tem, ko je združenje za zdravje in varnost pri delu BG ETEM odpravilo pravilo, po katerem bi igralci pred filmskimi prizori s tesnim fizičnim stikom morali v petdnevno karanteno.

Komentarji: