Potrjen drug primer opičjih koz, NIJZ miri: Tveganje za okužbo je nizko

Tudi tokrat gre za osebo, ki je pripotovala iz Španije, na svoji spletni strani navaja NIJZ. Epidemiološko poizvedovanje je v teku.
Fotografija: Bavarian Nordic je edino podjetje na svetu, katerega cepivo proti opičjim kozam je odobreno s strani regulatorjev. FOTO: Lukas Barth/Reuters
Odpri galerijo
Bavarian Nordic je edino podjetje na svetu, katerega cepivo proti opičjim kozam je odobreno s strani regulatorjev. FOTO: Lukas Barth/Reuters

V Sloveniji so potrdili drugi primer okužbe z virusom opičjih koz. Prvi primer opičjih koz so pri moškem, ki je pripotoval s Kanarskih otokov, potrdili v torek. Simptome je razvil po vrnitvi domov, njegovo zdravstveno stanje pa je dobro, je v torek povedal predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel. Tveganje za okužbo za splošno prebivalstvo je nizko.

image_alt
Opičje koze je treba uvrstiti v prvo skupino nalezljivih bolezni

Osebe, ki so bile v tveganem stiku z okuženim, naj bodo v 21 dneh od stika pozorne na svoje zdravstveno stanje. Bolezen opičjih koz sicer ni karantenska, zato se lahko v tem obdobju prosto gibljejo. Okuženim osebam pa priporočajo, da ostanejo doma tri tedne oz. dokler ne odpadejo kraste.

Včeraj smo poročali, da pri nas določeni ukrepi za obvladovanje opičjih koz še niso možni, saj v zakonu o nalezljivih boleznih (ZNB), zaradi katerih se izvajajo splošni in posebni ukrepi med naštetimi boleznimi, ni opičjih koz. Vlada je zadevo uredila na dopisni seji, ko je sprejela Sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa ZNB, pri nalezljivi bolezni opičje koze. To bolezen bo treba torej čim prej uvrstiti v prvo skupino nalezljivih bolezni, za katere je po ZNB obvezna prijava za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti.

Preberite še:

Komentarji: