V soboto bo 28 stopinj Celzija

Najbolj muhasti mesec nam bo postregel z najtoplejšim vikendom letos.
Fotografija: Temperature se bodo za vikend povzpele na 28 stopinj Celzija.
Odpri galerijo
Temperature se bodo za vikend povzpele na 28 stopinj Celzija.

Aprilsko vreme nam bo v prihodnjih dneh prizaneslo s svojo muhavostjo. Že v četrtek se bodo najvišje dnevne temperature povzpele do 26 stopinj Celzija. V soboto pa bo menda še topleje – kar 28 stopinj. »Res bodo temperature kar visoke, ni pa to nič nenavadnega,« pravi dežurni prognostik na Arsu Janez Markošek.

»Morda so za april temperature nadpovprečno visoke, a smo v preteklosti imeli višje temperature že v začetku aprila. Letos ima pomlad pač dvotedensko zamudo,« je povedal Markošek in dodal, da bodo temperature, kot kaže, za prvomajske praznike že bolj letnemu času primerne.

Tudi Mojca Dolinar z Arsa je potrdila, da toplo obdobje v aprilu, kot bo ta konec tedna, v zadnjih dveh desetletjih ni tako nenavadno. »Če pogledamo le zadnje desetletje, smo podobne najvišje temperature dosegli aprila v letih 2010, 2011, 2012 in 2013. Najvišja izmerjena temperatura v tem mesecu je bila 28. aprila 2012 v Biljah, in sicer 30,5 stopinje Celzija.«

V nedeljo bo še sončno, popoldne pa v severni Sloveniji ni izključena kakšna ploha, še pravijo na Arsu. Od ponedeljka do srede prihodnji teden bo delno jasno s popoldanskimi plohami.

Visoke temperature niso novost

Z Arsa so sporočili tudi, da topla obdobja v aprilu, kot bo ta konec tedna, v zadnjih dveh desetletjih niso tako nenavadna. Če pogledamo samo zadnje desetletje, so aprila izmerili podobne najvišje temperature, kot bodo v naslednjih dneh, leta 2010, 2011, 2012 in 2013. Takrat je temperatura zraka po večini nižinskega dela Slovenije presegla 26 stopinj Celzija.

Najtoplejše obdobje aprila do sedaj je bilo konec aprila 2012. Na večini postaj nižinske Slovenije so takrat namerili več kot 28 stopinj Celzija. V tem obdobju je bil dosežen aprilski rekord in sicer 28. aprila 2012 so v Biljah namerili 30,5 stopinje celzija. Pred letom 2000 so bila tako topla obdobja aprila bolj redka, imeli smo približno le en tak dogodek na desetletje. Zanimivo pa je, da smo imeli v šestdesetih letih prejšnjega stoletja kar tri tako topla aprilska obdobja. Najbolj izstopa obdobje od 22. do 24 aprila 1968, ko so v Črnomlju izmerili aprilski rekord 29,9 stopinj Celzija, ki je obdržal še desetletja. Po večini nižinskih postaj Slovenije je takrat temperatura presegla 28 stopinj Celzija, marsikje pa tudi 29 stopinj Celzija.

Zaradi hladnega februarja, predvsem pa marca, je fenološki razvoj rastlin še vedno malo v zaostanku. Tako toplo obdobje, v katerem smo trenutno in nas čaka še v prihodnjih dneh, bo fenološki razvoj pospešilo.

Komentarji: