Tudi Belgija se počasi poslavlja od zajezitvenih ukrepov

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Hatim Kaghat/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Hatim Kaghat/AFP

15.21 V BiH smrtnost zaradi covida-19 najvišja v Evropi

Bosna in Hercegovina je po številu smrti zaradi covida-19 na milijon prebivalcev na samem vrhu lestvice evropskih držav, medtem ko jo v svetu pri tej žalostni statistiki prekaša le Peru, izhaja iz podatkov na spletnem portalu Worldometer, ki redno zbira in dnevno posodablja statistične podatke o pandemiji iz vsega sveta. V BiH od začetka pandemije beležijo 3134 smrti zaradi covida-19 na milijon prebivalcev. Sledi Madžarska s 3128 mrtvimi na milijon prebivalcev, več kot 3000 smrti na milijon pa so našteli tudi v Severni Makedoniji. V vrhu evropske lestvice sta še Črna gora in Bolgarija. Slovenija je po podatkih Worldometra na 11. mestu z 2163 mrtvimi na milijon prebivalcev.

15.12 V Italiji po obveznem covidnem potrdilu za zaposlene povečano zanimanje za cepljenje

V Italiji se je ta teden povečalo število prijav za cepljenje proti novemu koronavirusu, potem ko je vlada odločila, da bo od sredine oktobra covidno potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju obvezno za vse zaposlene tako v javnem kot zasebnem sektorju.  Komisar Francesco Figliuolo, ki je pristojen za ukrepe proti širjenju novega koronavirusa, je v soboto zvečer sporočil, da je na nacionalni ravni prišlo do povečanja prijav za prvi odmerek cepiva za 20 do 40 odstotkov v primerjavi s prejšnjim tednom. Prijave za prvi odmerek cepiva proti covidu-19 so se v soboto povečale za 35 odstotkov v primerjavi s tednom pred tem, je še dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V Italiji je bilo po vladnih podatkih doslej polno cepljenih skoraj 41 milijonov ljudi, kar predstavlja skoraj 76 odstotkov prebivalstva, starejšega od 12 let. V Italiji bodo morali s 15. oktobrom zaposleni tako v javnem kot tudi zasebnem sektorju predložiti t. i. zeleni potni list. Vlada se je za to odločila iz dveh razlogov: da bi naredili delovna mesta varnejša in da bi okrepili kampanjo cepljenja, je v četrtek pojasnil zdravstveni minister Roberto Speranza. V skladu z novim zakonom uslužbencem, ki ne bodo predložili potrdila, grozi globa v višini od 600 do 1500 evrov.

14.45 Tudi Belgija se počasi poslavlja od zajezitvenih ukrepov

V tistih delih Belgije, kjer je proti covidu-19 cepljen visok delež prebivalcev, od 1. oktobra naprej ne bodo več obvezne zaščitne maske v trgovinah, restavracijah in barih. Vračanje k življenju, bolj podobnemu tistemu pred pandemijo, so že napovedale Danska, Švedska in Nizozemska. Poleg odprave obvezne nošnje mask v trgovinah in lokalih se bodo v Belgiji, kjer je proti covidu-19 v celoti cepljenih 84 odstotkov odraslih, tudi ponovno odprli nočni klubi. A ta sprostitev bo verjetno veljala le za Flandrijo, ne pa tudi za Valonijo in zagotovo ne za Bruselj, kjer je precepljenost občutno nižja, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi v Flandriji bodo sicer maske ostale obvezne v javnem prometu, na železniških postajah in letališčih, v bolnišnicah in domovih za ostarele ter v zaprtih prostorih, namenjenih prostočasnim aktivnostim. Obvezne bodo tudi še naprej pri opravljanju storitev, ki vključujejo neposreden stik s strankami, kot je na primer frizer. Na Nizozemskem bodo lahko medtem vsi, ki so v celoti cepljeni proti covidu-19, nočne klube in druge zabave brez omejitev obiskovali od 25. septembra dalje, so oblasti v Amsterdamu napovedale minuli torek.

image_alt
Nezaupanje v vlado glede strategije cepljenja in evropskih milijard


Danska, kjer je v celoti cepljenih okoli 80 odstotkov odraslih, je nedavno kot prva država članica EU opustila vse omejitve, uvedene za zajezitev pandemije, in se tako po dolgem času vrnila v življenje, kakršnega smo poznali včasih. Maske niso več obvezne, celo potrdil o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu na novi koronavirus načeloma ne preverjajo več. Danska vlada namreč po besedah ministra za zdravje Magnusa Heunickeja covida-19 preprosto ne dojema več kot »družbeno kritične bolezni«. V to smer gre tudi Švedska, ki je sicer v boju s pandemijo med evropskimi državami izstopala zaradi svojega relativno milega pristopa, pretežno utemeljenega na priporočilih in ne prepovedih. Do konca septembra se bodo tam poslovili od večine omejitev, vključno s tistimi glede zasebnih in javnih zbiranj, ter priporočnega dela od doma.

Danska, kjer je v celoti cepljenih okoli 80 odstotkov odraslih, je nedavno kot prva država članica EU opustila vse omejitve, uvedene za zajezitev pandemije. FOTO: Ritzau Scanpix/Reuters
Danska, kjer je v celoti cepljenih okoli 80 odstotkov odraslih, je nedavno kot prva država članica EU opustila vse omejitve, uvedene za zajezitev pandemije. FOTO: Ritzau Scanpix/Reuters


9.48 Delež okuženih 21,1-odstoten

Včeraj so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ob opravljenih 2579 PCR testih potrdili 545 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 21,1 odstotka.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v bolnišnici 360 ljudi, na intenzivni negi se jih zdravi 90.  V soboto so umrle štiri osebe s covidom-19, je zapisano na spletni strani vlade. V zadnjih dveh tednih so pri nas potrdili 621 okužb na 100.000 prebivalcev, to povprečje se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 10. Povprečje v zadnjih sedmih dneh je 1038 okužb, to je za dva manj kot dan prej.Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.085.401 oseb, z vsemi odmerki pa 967.856 oseb, še kažejo podatki NIJZ. Kot je na Twitterju zapisala vlada, smo dosegli 60 odstotkov cepljenih odraslih oseb s prvim odmerkom. Z vsemi odmerki je cepljenih 46 odstotkov ljudi, z enim 52 odstotkov. V soboto se je cepilo nekaj več kot 6600 oseb.
Kot je v intervjuju za Siol.net povedal vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb, so trenutne razmere v državi slabe, projekcija še slabša. Konec septembra lahko namreč v bolnišnicah pričakujemo že 700 bolnikov na navadnih posteljah in 150 ali celo več bolnikov na intenzivnih oddelkih, je dejal.

Komentarji: