V Soški dolini nastaja nova hollywoodska serija

Kolo časa: Lepote Posočja so znova prepričale ustvarjalce domišljijskih dram Dramska serija The Wheel of Time nastaja po istoimenski seriji romanov
Fotografija: Prizor s snemanja filma Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan iz leta 2007. Foto Pakt Media
Odpri galerijo
Prizor s snemanja filma Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan iz leta 2007. Foto Pakt Media

Dolina Soče je eno od prizorišč snemanja nove hollywoodske televizijske serije The Wheel of Time. To je po Zgodbah iz Narnije iz leta 2007 druga večja tovrstna produkcija pri nas, ki pa jo ustvarjalci pred javnostjo skrivajo, kolikor le morejo. Pričakovano kadre lovijo ob reki Soči.

Fantazijska dramska televizijska serija The Wheel of Time (Kolo časa) nastaja po istoimenski seriji romanov Roberta Jordana. Produkcijo vodita hiši Sony Pictures Television in Amazon Studios, ameriški velikan Amazon bo serijo tudi predvajal na plačljivem internetnem kanalu Prime Video. Vsaj prvi dve epizodi bo posnela nemška režiserka Uta Briesewitz.
Po poročanju hollywoodskih medijev se je snemanje začelo pretekli mesec, nekaj tednov pa se bo ekipa približno 300 ljudi mudila tudi v Zgornjem Posočju. Te dni snemajo med Čezsočo in Logom Čezsoškim, kjer so izvidniki za kadre Narnije pred leti našli sceno za zaključek filma Princ Kaspijan, na cesti na Mangartsko sedlo, pri vasi Strmec proti Predelu, pri velikih in malih koritih Soče, pri Napoleonovem mostu v Kobaridu in ob reki Nadiži.

...
...


Ženskam glavna vloga

Bovška občina je za snemanje filma glede na odlok dala v najem del območja na letališču in nekatere druge površine v občinski lasti ter izdala soglasje za kratkotrajno popolno zaporo na eni od občinskih cest. »Vse dogovorjeno so izvajalci doslej popolnoma upoštevali, po koncu snemanja pa mora biti vse vrnjeno v prvotno stanje,« je pojasnil župan Valter Mlekuž. Po naših informacijah so na Bovškem zaradi snemanja serije vse turistične nastanitve polne.



Za ves pogon trenutno skrbi ljubljanska produkcijska hiša Pakt Media, ki vodi podobne projekte v Sloveniji in na Hrvaškem. Podrobnejša pojasnila o projektu v Soški dolini sicer še čakamo. Snemanje bo na različnih lokacijah pri nas, na Hrvaškem in Češkem – v Pragi je tudi baza ekipe – predvidoma trajalo do maja.

Kolo časa je zgodba o svetu čarovnij, ki jih lahko izvajajo nekatere ženske. V središču pozornosti je Moiraine, njeno vlogo so zaupali angleški igralki Rosamund Pike. Skupaj s pomočnicami ženskega reda Aes Sedai Moiraine na nevarni poti vodi pet mladostnikov, za enega izmed njih pa verjame, da ima po prerokbi moč rešiti ali uničiti svet. Lik Randa al'Thorja bo upodobil Josha Stradowski.

Prizor s snemanja filma Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan iz leta 2007. Foto Pakt Media
Prizor s snemanja filma Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan iz leta 2007. Foto Pakt Media


Zgodbo je v petnajstih knjigah popisal James Oliver Rigney jr. z umetniškim imenom Robert Jordan. Knjige so postale velika uspešnica, samo po letu 2017 so jih menda prodali več kot 80 milijonov izvodov, kar da je iz sveta fantazije in mitologije največji dosežek po legendarni epski sagi Gospodar prstanov.


Američani na Mangartu

Od podobnega dogajanja v dolini Soče torej mineva dobro desetletje. Film Princ Kaspijan je leta 2008 v kinematografih zaslužil skoraj 420 milijonov dolarjev in bil deseti najbolj zaslužkarski izdelek filmske industrije v tem letu. Sledi Zgodb iz Narnije na Bovškem skorajda ni več (razen apartmaja Narnija). Leseni most čez Sočo so podrli, lokalna skupnost pa ni smela postaviti makete, ki bi spominjala na snemanje. V Stergulčevi hiši je na ogled samo ena od vojaških čelad.

Kolo časa sicer ni edini kinematografski podvig na Bovškem. Postopoma namreč nastaja dokumentarni film Mission Mt. Mangart o veleslalomski tekmi, ki jo je na Mangartu tik po drugi svetovni vojni pripravila 10. gorska divizija ameriške vojske. Premiero načrtujejo v Bovcu prihodnje leto konec junija, promotorka filma pa je tudi nihče drug kot ameriška smučarska superzvezdnica Mikaela Shiffrin.

Komentarji: