V Sovi preiskava suma odtekanja informacij

Kako se je isti posnetek prisluhov znašel v Sovi in na POP TV in kako so tja zašli podatki o islamskih skrajnežih?
Fotografija: Sova naj bi imela zdaj pristrižena krila, zato bi rada vsaj pooblastila za tajni vstop v prostor in tajno snemanje v prostoru. Foto Blaž Samec
Odpri galerijo
Sova naj bi imela zdaj pristrižena krila, zato bi rada vsaj pooblastila za tajni vstop v prostor in tajno snemanje v prostoru. Foto Blaž Samec

Po neuradnih informacijah v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) poteka notranja preiskava suma odtekanja informacij. Zakaj naj bi se notranji nadzor sploh začel? V Sovi trdijo, da razen navedb v medijih ni indicev, da bi jim tajne informacije nepooblaščeno odtekale.

Komercialna televizija je minuli mesec objavila, da je Sova po njihovih informacijah skupaj s policijo odkrila povezavo med tremi bosanskimi državljani, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji, ter islamskimi skrajneži v Bosni in Hercegovini. V javnosti je bolj odmevala objava obveščevalnih prisluhov med hrvaškim vplivnežem Ivanom Toljem in Ludom Bammensom, direktorjem ameriškega finančnega sklada KKR za Evropo.



Da je komercialka razpolagala z enakim posnetkom, kot so ga ob obisku Sove poslušali štirje člani parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb, je javno potrdil tudi njen predsednik Matej Tonin. Posnetek je avtentičen in je v rokah Sove. Včeraj prvi nadzornik Sove ni želel komentirati informacij o tem, da naj bi v agenciji potekala interna preiskava suma odtekanja informacij. »Nisem pooblaščen za izjave, povezane z internim dogajanjem v Sovi,« nam je sporočil.

Predsednik vlade Marjan Šarec – za razliko od nekaterih svojih predhodnikov, ki poročil obveščevalcev sploh niso brali, takoj zjutraj odpre kuverto in poročilo prebere – je z delovanjem Sove zadovoljen. Zanika špekulacije, da naj bi bil zaradi zadnjih dogodkov ogrožen direktor agencije Rajko Kozmelj. Poudarja, da prvi obveščevalec v državi še vedno uživa vse njegovo zaupanje.

Foto Blaž Samec
Foto Blaž Samec


Sova v svojih poročilih predsedniku vlade in drugim naslovnikom v kabinetu premiera ne posreduje nobenih posnetkov, zato so se v medijih pojavila ugibanja, ali je posnetek v javnost prišel iz agencije.
 

Notranji nadzor v vseh suma primerih odtekanja


Zakon o Sovi opredeljuje tri temeljne naloge: pridobivanje podatkov, vrednotenje podatkov ter posredovanje informacij iz tujine ali v povezavi s tujino. »Podatki, ki jih pridobimo, so tajni, zato jih agencija ne komentira. V vseh primerih suma odtekanja tajnih podatkov v javnost ukrepamo skladno s predpisanimi notranjimi postopki, vključno z uvedbo notranjih nadzorov,« so nam sporočili iz Sove.

Rajko Kozmelj Foto Tamino Petelinšek/STA
Rajko Kozmelj Foto Tamino Petelinšek/STA




Sova bi rada več pooblastil, vprašanje pa je ali bo javno mnenje podprlo željo po tajnem vstopanju v prostore in nameščanju prisluškovalnih naprav v njih. Foto Blaž Samec
Sova bi rada več pooblastil, vprašanje pa je ali bo javno mnenje podprlo željo po tajnem vstopanju v prostore in nameščanju prisluškovalnih naprav v njih. Foto Blaž Samec


Komentarja direktorja Kozmelja na vprašanje, kako bo sum odtekanja informacij vplival na načrtovano širitev pooblastil Sove, nismo dobili. Zagotovo pa bo javnost po zadnjih dogodkih, ki zbujajo strah pred zlorabami informacij, temu zdaj manj naklonjena. V Sovi ocenjujejo, da razen navedb v medijih ni nikakršnih indicev o tem, da bi iz agencije nepooblaščeno odtekali katerikoli tajni podatki.

Preberite še:

Komentarji: