Poklukar z Janšo o težavnih razmerah v UKC Ljubljana

Po mnenju direktorja UKC se bodo verjetno dogovorili za šesto in sedmo lokacijo, na kateri bodo sprejemali okužene bolnike, in to v naslednjih 10 do 14 dneh.
Fotografija: Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar (arhivska fotografija). FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar (arhivska fotografija). FOTO: Blaž Samec/Delo

Premier Janez Janša se je o možnih rešitvah glede pomanjkanja prostorskih in kadrovskih kapacitet v UKC Ljubljana danes pogovarjal z generalnim direktorjem UKC Ljubljana Janezom Poklukarjem. Poklukar je v izjavi po srečanju dejal, da postelje, opremo in vse potrebno zagotavljajo z velikim trudom, največji angažma pa je na področju kadrov.

»Za 300 postelj s covid pacienti in 60 intenzivnih postelj potrebuje bolnišnica 500 medicinskih sester in med 75 in 100 zdravnikov, prerazporediti moramo programe, da dobimo notranje rezerve za oskrbo bolnikov s covidom. Hkrati s kadri zagotoviti preskrbljenost tako covidnih kot ostalih bolnikov je velik izziv,« je v današnji videoizjavi opozoril Poklukar in se ob tem zahvalil vsem zaposlenim, ki so predani svojemu delu in te dni delajo preko svojih zmogljivosti.

Po podatkih Poklukarja imajo danes v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana hospitaliziranih že preko 150 bolnikov, okuženih s koronavirusom, od tega jih imajo 28 v intenzivni terapiji.

Paciente, okužene s koronavirusom, imajo trenutno na petih različnih lokacijah – na infekcijski kliniki, ortopedski kliniki, novi pediatrični kliniki, kjer so otroci, na stari pediatrični kliniki in pa v bolnišnici Petra Držaja.

Po navedbah Poklukarja bodo že v petek odprli prvo etažo kliničnega oddelka za gastroenterologijo, s katero bodo še dodatno okrepili kapacitete. Poleg tega pripravljajo tudi dodatne postelje za intenzivno zdravljenje pacientov na dveh lokacijah – v Bolnišnici dr. Petra Držaja in v drugem nadstropju stavbe kliničnega centra.
 

Nekužne paciente bi lahko poslali v zdravilišča


Zaradi prezasedenosti tako kadrovskih kot prostorskih kapacitet pa se bodo po besedah Poklukarja v naslednjih dneh glede rešitve dogovorili z zdravilišči, saj je nujno potrebno, da se v tej težki zdravstveni situaciji te kapacitete izkoristijo. Pogovori z zdravilišči trenutno potekajo na ravni države, nekaj stikov so vzpostavili tudi sami, je dejal. Po mnenju Poklukarja bi tako lahko nekužne paciente predčasno poslali na zdraviliško zdravljenje, je dejal.

S koncesionarji se pogovarjajo v najširšem možnem obsegu, kajti vsak prispeva po svojih najboljših močeh. »Z nekaterimi se pogovarjamo tako, da naši zdravniki na njihovi lokaciji opravljajo naše zdravstvene storitve, medtem ko drugi prihajajo k nam pomagat v dežurno službo,« je še dejal Poklukar.
 

Iskanje dodatnih kapacitet


Ljubljanski klinični center je danes sicer obiskal predsednik vlade Janez Janša. Premier se je med obiskom seznanil z dosedanjimi odločitvami, načrti in realizacijo povečanja nujno potrebnih dodatnih postelj. Kolektivu UKC Ljubljana je obenem izrekel priznanje za njihovo delo in veliko odzivnost ter življenjske prilagoditve pri organizaciji dela, je na današnji popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede epidemije covida-19 dejal uradni vladni govorec Jelko Kacin.

Po besedah Poklukarja so se s predsednikom vlade pogovarjali tudi o možnostih dodatnih kapacitet v kliničnem centru za bolnike, okužene s koronavirusom. Po mnenju Poklukarja se bodo verjetno dogovorili za šesto in sedmo lokacijo, na kateri bodo sprejemali okužene bolnike, in to v naslednjih 10 do 14 dneh, ko je pričakovati najhujše razmere.

Janša je preko svojega Twitter profila izpostavil, da preko 1700 kvadratnih metrov nedograjenih bolnišničnih kapacitet že več kot desetletje sameva v UKC Ljubljana. Po njegovih ocenah bi lahko v manj kot desetih dneh s hitro adaptacijo zagotovili veliko število oskrbnih mest za bolnike s covidom, tik poleg vse ostale potrebne infrastrukture.

Gre za prostore kompleksa Diagnostično-terapevtske službe oz. DTS, ki je prigrajen UKC Ljubljana, oziroma za dve grobi, neizdelani etaži, ki sta trenutno še v drugi gradbeni fazi. V teh prostorih naj bi se po prvotnih načrtih nahajale intenzivne terapije in operacijske dvorane, so za STA pojasnili na UKC Ljubljana. Kot so povedali, bodo zdaj te prostore poskušali za silo urediti, s tem pa bi pridobili okoli 100 postelj.

Preberite še:

Komentarji: