V Sloveniji 99 novih okužb, nove tudi med zaposlenimi v UKC Maribor

Med okuženimi v Mariboru sta dva zdravnika in dva zdravstvena delavca. Na novo so odredili karanteno 19 zaposlenim.
Fotografija: Kot je povedal direktor UKC Maribor dr. Vojko Flis, bolnišnično delo poteka na vseh oddelkih, a v prilagojenem obsegu. FOTO: Rebeka Gerlič/UKC Maribor
Odpri galerijo
Kot je povedal direktor UKC Maribor dr. Vojko Flis, bolnišnično delo poteka na vseh oddelkih, a v prilagojenem obsegu. FOTO: Rebeka Gerlič/UKC Maribor

Včeraj so na območju Slovenije evidentirali 99 novih okužb, je objavila vlada. Umrl ni nihče. Hospitaliziranih je bilo 84 bolnikov, intenzivno nego je potrebovalo 16 najhuje obolelih. Opravili so 2382 testov.



V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so danes potrdili štiri nove okužbe med zaposlenimi, prav tako so okužbe prišle do štirih bolnikov na različnih oddelkih bolnišnice. Do dveh na nefrološkem, enega na pljučnem in do bolnice na porodniškem oddelku, ki je že odpuščena. O tem je v izjavi za javnost dopoldne spregovoril direktor te ustanove dr. Vojko Flis.

V karanteni je dodatnih 19 zaposlenih, skupno trenutno 31. Kot je dodal Flis, sicer bolnišnično delo poteka na vseh oddelkih, a v prilagojenem, omejenem obsegu. V UKC Maribor imajo po njegovih besedah 25 postelj, namenjenih obolelim za covidom-19, štiri pa najhuje obolelim, ki potrebujejo intenzivno nego. Trenutno se na običajnem oddelku zdravi 22 bolnikov, v intenzivni negi pa trije.

Izvor vseh okužb, odkritih od petka dalje – v UKC Maribor so naredili okoli sto testov –, je zunaj bolnišnice, je še povedal Flis. Dva med štirimi na novo okuženimi zaposlenimi sta zdravnika s klinike za interno medicino, preostala dva sta zdravstvena delavca. Eden izmed obeh zdravnikov je zunanji, gostujoči.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Trenutno kar 1656 aktivnih primerov okužbe


Največ okužb so sicer na območju države potrdili v starostni skupini med 25 in 34 let, in sicer 22. 19 novih okužb je med starimi od 45 do 54 let, 15 pa v skupini od 35 do 44 let. Med mladimi od 15. od 24. leta so našteli 11 novih primerov, v starostni skupini od 55 do 64 leta pa 14. Šest okužb so potrdili v starostni skupini od 65 do 74 in sedem okužb v skupini od 75 do 84 let. Po dve okužbi so odkrili med starejšimi od 85 let in med otroki, starimi od pet do 14 let. Eno okužbo so potrdili tudi v najmlajši starostni skupini do četrtega leta, piše STA.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo v ponedeljek v Sloveniji 1656 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno pa so doslej okužbo potrdili pri 5487 osebah. Doslej je umrlo 149 oseb s covidom-19.

Po zadnjih podatkih sledilnika je med 16 bolniki s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego, 11 takih, ki so na ventilatorju.
Največ hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 je bilo v Sloveniji sicer konec marca, 30. in 31. marca se je v bolnišnicah zdravilo 119 oseb, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Intenzivni oddelki so bili najbolj obremenjeni 10. aprila, ko je intenzivno nego potrebovalo 37 oseb.


Največ okužb ponovno v Ljubljani


Nove okužbe so potrdili v 48 občinah, največ, deset, ponovno v ljubljanski. Šest novih so našteli v občini Celje, po pet okužb pa v občinah Prevalje, Škofja Loka in Kranj. Med občinami z najvišjimi deleži aktivno okuženih so Črna na Koroškem (1,067 odstotka), Log - Dragomer (0,547 odstotka) in Pivka (0,47 odstotka).
 

Komentarji: