V ZD Ljubljana dobili nove paličice za jemanje brisov

V Zdravstvenem domu Ljubljana danes nadaljujejo množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi.
Fotografija: Na lokaciji testiranja se izvede bris nosno-žrelnega predela. Osebe s pozitivnim rezultatom bodo poklicali v roku ene ure od testiranja, negativni rezultati bodo sporočeni prek SMS-obvestila. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Na lokaciji testiranja se izvede bris nosno-žrelnega predela. Osebe s pozitivnim rezultatom bodo poklicali v roku ene ure od testiranja, negativni rezultati bodo sporočeni prek SMS-obvestila. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana so danes nadaljevali množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Kot so sporočili, so zjutraj prejeli pošiljko novih ustreznih paličic za jemanje brisov. Testiranje je potekalo od 11. do 15. ure v Športni dvorani Kodeljevo.

ZD Ljubljana je v četrtek na podlagi začasne odločbe Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) začasno ustavil množično testiranje na novi koronavirus. Agencija je namreč ugotovila, da so paličice za odvzem brisa, ki jih uporabljajo, neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak.

Paličice za izvedbo hitrih testov na okužbo s koronavirusom, ki nimajo predpisanih oznak in jih je za državo dobavilo podjetje Majbert Pharm, so odpoklicane iz vseh zdravstvenih ustanov, so sporočili iz JAZMP. Preverjanje neskladnosti testnih kompletov kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra-Diagnostic Biotecše poteka, inšpektorji nadzor opravljajo tudi pri omenjeni družbi.

Na JAZMP so pojasnili, da so na paličicah manjkale ključne oznake in zato ni bilo mogoče identificirati niti proizvajalca, niti pooblaščenega predstavnika v EU, ki prevzema odgovornost proizvajalca iz tretjih držav, niti priglašenega organa, ki mora sterilne izdelke certificirati. »Kvaliteta in lastnosti neskladnih paličic je nejasna, zato tudi ne moremo komentirati morebitnega vpliva na rezultat. Testu so bile priložene tudi skladne paličice, ki pa se prvenstveno uporabljajo za jemanje brisa iz žrela skozi usta,« so zapisali na agenciji.

Testiranje bo od 11. do 15. ure v Športni dvorani Kodeljevo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Testiranje bo od 11. do 15. ure v Športni dvorani Kodeljevo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Eden od lastnikov podjetja Majbert Pharm, ki je državi dobavilo pol milijona hitrih antigenskih testov, Klemen Nicoletti je v četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija zatrdil, da bodo danes zjutraj na testirna mesta po državi dostavili dodatne palčke za jemanje brisov, tako da se bo množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom lahko nadaljevalo.

Iz ZD Ljubljana so danes sporočili, da je JAZMP v četrtkovem inšpekcijskem nadzoru pri dobavitelju hitrih antigenskih testov ugotovil ustrezno označenost novih dodatnih paličic pri brisih – gre za paličice za nosno-žrelni predel –, ki jih ima dobavitelj na zalogi. V zdravstvenem domu so tako zjutraj prejeli pošiljko novih ustreznih paličic, zato so prebivalce Mestne občine Ljubljana obvestili, da z današnjim dnem nadaljujejo množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi.

Testiranje s hitrimi antigenskimi testi v Športni dvorani Kodeljevo bodo do nadaljnjega izvajali od ponedeljka do petka, od 11. do 15. ure. Občani, ki bi se želeli testirati, morajo s seboj prinesti osebni dokument in zdravstveno izkaznico, obvezno je tudi nošenje zaščitne maske.


Novih paličic dovolj za mesec dni


Direktor ZD Ljubljana Rudi Dolšak je v izjavi za medije poudaril, da je novih paličic dovolj za mesec dni. »Bo pa seveda treba dodatno dostaviti tako reagente kot paličice,« je povedal. Na vprašanje, ali je ministrstvo za zdravje zagotovilo dovolj teh materialov, pa je odgovoril, da imajo zagotovilo, da je tega dovolj.

V spornih pakiranjih so bile dvojne paličice – za bris iz nosu in za bris iz žrela, je povedal Dolšak. Tiste, ki se uporabljajo pri brisu iz nosu, so manjše kot tiste, namenjene brisu iz žrela. Poudaril je, da paličic, namenjenih brisu v žrelu, niso uporabili (niti v enem primeru).

Dolšak je ocenil, da je agencija ustavila uporabo približno polovice od 20.000 paličic. Inšpekcija je pri nekaterih paličicah ugotovila tudi, da nimajo ustreznih potrdil. »Problem je, da so paličice in reagent dostavili državni organi – ministrstvo za zdravje. Nato pa je državni organ zaustavil testiranje. To je moteče za nas in za ljudi, ki se pripravijo na testiranje, če morajo čakati in če se testiranje prekinja,« je še povedal.

Občani, ki bi se želeli testirati, morajo s seboj prinesti osebni dokument in zdravstveno izkaznico, obvezno je tudi nošenje zaščitne maske. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Občani, ki bi se želeli testirati, morajo s seboj prinesti osebni dokument in zdravstveno izkaznico, obvezno je tudi nošenje zaščitne maske. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Na lokaciji testiranja se izvede bris nosno-žrelnega prostora. Osebe s pozitivnim rezultatom bodo poklicali v roku ene ure od testiranja, negativni rezultati bodo sporočeni prek SMS-obvestila. Testiranje je za prebivalce brezplačno. Na testiranje se za zdaj ni treba naročiti, so pojasnili.

Pri tem so spomnili, naj osebe, ki imajo simptome in znake okužbe s covidom-19, ostanejo doma in se posvetujejo z osebnim ali dežurnim zdravnikom po telefonu oziroma elektronski pošti ter sledijo prejetim navodilom.

ZD Ljubljana dnevno testira okoli 580 ljudi. Dolšak je danes še izrazil željo, da bi se tudi cepljenje izvedlo na podoben način. »Smotrno bi bilo v te prostore dati tudi cepljenje in organizirati množično cepljenje, ki bo tako izvedeno hitreje,« je povedal. A je zaskrbljen zaradi nizke zainteresiranosti med prebivalci.

Preberite še:

Komentarji: