Več kot 1500 vlog za prijavo škode po toči

V občini Črnomelj vnašajo podatke v aplikacijo, ki bo osnova za končni izračun škode in podelitev državne pomoči.
Fotografija: Gasilci so na poškodovane strehe hiš položili 32.292 kilogramov plastične folije oziroma 193.000 kvadratih metrov folije.  Foto Simona Fajfar
Odpri galerijo
Gasilci so na poškodovane strehe hiš položili 32.292 kilogramov plastične folije oziroma 193.000 kvadratih metrov folije.  Foto Simona Fajfar

Črnomelj – »Ocenjujem, da bo del občine Črnomelj, ki je bil najbolj prizadet v toči, dobil državno pomoč. Škoda presega določeno mejo prihodkov državnega proračuna,« pravi črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič.

Na črnomaljski občini so v 14 dneh zbrali več kot 1500 vlog za prijavo škode, ki je nastala v katastrofalni toči, ki je 8. junija lomila strehe na stavbah, gospodarskih poslopjih in javnih ustanovah. Upoštevali bodo tudi zakasnele vloge, ki jih vnašajo v Ajdo, spletno aplikacijo sistema za ocenjevanje škode Uprave RS za zaščito in reševanje.
 

Upoštevali bodo zamudnike

 

»Število vlog še narašča, ker bomo upoštevali tudi zamudnike,« pravi Mojca Čemas Stjepanovič, ki ponovi, da je bilo v katastrofalni toči, ki je bila velika kot pomaranča in je kosila v pasu, dolgem deset in širokem tri kilometre, poškodovanih 1944 streh hiš, 50 industrijskih objektov, 12 javnih zavodov in devet objektov kulturne dediščine.

Podatki iz sistema Ajda bodo osnova, na kateri bo državna komisija za ocenjevanje škode pripravila končno oceno škode in jo poslala v potrditev vladi. Ta jo bo potrdila, če škoda presega 0,3 promila prihodkov državnega proračuna ter pristojnemu ministrstvu naložila, da pripravi program odprave posledic.

»Ocenjujem, da bomo presegli mejo 2,6 milijona, in da bomo v teh krajih prejeli državno pomoč,« pravi črnomaljska županja, ki dodaja, da je v sklopu državne pomoči, ki ga je pred dvema tednoma obravnavala vlada, več občin, saj sta bila prizadeta tudi severovzhodna Slovenija in Zasavje. Toda samo v občini Črnomelj je ocenjena škoda, ki so jo prvi dan ocenjevali na vsega tri milijone evrov, ogromna, saj je narasla na dvajset milijonov evrov. Končni znesek pa bo znan predvidoma konec julija.
 

Dogovarjanja na ministrstvu še potekajo


Sanacija zasebnih objektov poteka različno, glede obeh najbolj poškodovanih javnih objektov, OŠ Loka Črnomelj in Vrtec Čardak, pa se občina dogovarja na ministrstvu za izobraževanje. »Za OŠ Loka imamo gradbeno dovoljenje, tako da bi lahko z deli pričeli takoj, ko bo zagotovljen denar,« pravi Mojca Čemas Stjepanovič o rušenju in novogradnji prizidka OŠ Loka. Kdaj bodo obnovili streho Vrtca Čardak pa še ni dorečeno. »Čakamo pa tudi na zavarovalnice,« pravi županja.

Komisija za dodeljevanje pomoči ljudem, ki so bili prizadeti v toči, je do sedaj razdelila pomoč 215 gospodinjstvom iz sredstev, ki so jih zbrali na Rdečem Križu in Karitasu, Razdelili so 165.000 evrov. Na računu Gasilske zveze Črnomelj pa se je zbralo 70.000 evrov. »Denar še priteka in komisija deli sredstva ljudem,« pravi Mojca Čemas Stjepanovič, ki še dodaja, da se bo v naslednjih mesecih pokazala še dodatna škoda, ki je do sedaj skrita, kot so, npr. posledice v razmočenih podstrešnih stanovanjih.
 

Škoda tudi na avtomobilih in kmetijskih površinah


Ocenjena škoda na objektih, za katere Črnomaljci zbirajo podatke za dodelitev državne pomoči, pa ni edina škoda, ki jo je povzročila uničujoča toča in znaša, po ocenah, okoli 20 milijonov evrov. »Verjetno je na uničenih avtomobilih za več kot dva milijona evrov škode,« pravi Mojca Čemas Stjepanovič. To škodo bodo lastnikom povrnile zavarovalnice. Drugače pa bo s škodo na kmetijskih površinah, ki je je – po ocenah občinske komisije, ki si je ogledala teren – za 328.000 evrov. Lastniki bodo to škodo dobili povrnjeno od zavarovalnice pod pogojem, da so bili posevki zavarovani.
 
 

Komentarji: