Veleposlanik Stanislav Vidovič premeščen iz ZDA na Irsko

Vidovič je bil trn v peti vladajoče SDS. Kdo bo novi veleposlanik v ZDA, uradno še ni znano.
Fotografija: Stanislav Vidovič je premeščen na Irsko. FOTO: Blaž Samec/Delo 
Odpri galerijo
Stanislav Vidovič je premeščen na Irsko. FOTO: Blaž Samec/Delo 

Predsednik republike Borut Pahor je za novega veleposlanika na Irskem imenoval Stanislava Vidoviča, je danes objavljeno v Uradnem listu RS. Vidovič v Dublin odhaja praktično neposredno s položaja veleposlanika v Washingtonu, od koder ga je vlada odpoklicala z današnjim dnem. Kdo bo novi veleposlanik v ZDA, pa uradno še ni znano.

Kot so za STA sporočili z zunanjega ministrstva, je postopek postavitve novega slovenskega veleposlanika v ZDA »še v teku.« »V skladu z običajno prakso je do pridobitve soglasja države sprejemnice zaupne narave,« so pojasnili.

Zamenjava veleposlanika v ZDA se je sicer napovedovala že več mesecev. Že poleti je začelo v medijih krožiti, da bo Vidovič prevzel vodenje veleposlaništva na Irskem, ki ga je Slovenija znova odprla konec julija.

To veleposlaništvo je bilo ukinjeno sredi finančne krize leta 2012, zdaj pa Irska zaradi odhoda Velike Britanije iz EU znova postaja pomembna, tudi zaradi pričakovanj, da se bo velik del gospodarskih družb, ki so sedaj na ozemlju Velike Britanije, preselilo na Irsko. Ideje za ponovno odprtje veleposlaništva v Dublinu so se v slovenski vladi začele krepiti leta 2017.
 

Naslednik še neznan


Špekulacij o tem, kdo naj bi zamenjal Vidoviča v Washingtonu, je bilo v medijih kar precej. Sprva se je omenjalo, da naj bi na njegovo mesto odšel Jelko Kacin. Ko je ta to zanikal, pa se je kot bodočega veleposlanika v ZDA začelo omenjati državnega sekretarja na MZZ Toneta Kajzerja. Vidoviču bi se sicer mandat veleposlanika v Washingtonu iztekel maja prihodnje leto.
Sicer je tudi Vidovič sam leta 2017 predčasno prekinil mandat tedanjega veleposlanika v ZDA Boža Cerarja. Mandat so Cerarju takrat sicer skrajšali le za tri mesece.

Vidovič je tedaj v Washington odšel s položaja generalnega sekretarja na zunanjem ministrstvu. Uradno so z menjavo na zunanjem ministrstvu tedaj pohiteli pred objavo arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, da bi novi veleposlanik čimbolj pomagal pri njeni implementaciji. V ozadju menjave naj bi tedaj stala stranka SMC, katere ustanovni član je bil po poročanju Dnevnika tudi Vidovič.

Vidovič sicer velja za izkušenega slovenskega diplomata. V letih od 2009 do 2013 je že bil veleposlanik na Slovaškem. Pred tem je bil na zunanjem ministrstvu vodja oddelka za zvezo Nato in vodja sektorja za varnostno politiko. Od leta 1998 do 2003 je bil tudi namestnik stalnega predstavnika pri Natu v Bruslju.
 

Tarča kritik SDS


Leta 2015 je Vidovič kot generalni sekretar na MZZ vodil tudi tedaj precej odmeven interni nadzor na slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništvih. Ta nadzor je razkril nekatere kršitve veleposlanikov, a tudi skrbno in kakovostno delo slovenskih diplomatov z omejenimi sredstvi.

Med drugim je ta nadzor razkril tudi nepravilnosti pri sedanjem uradnem govorcu MZZ Aleksandru Geržini, ko je bil veleposlanik v Avstriji. To je Geržino potem stalo tudi kandidature za veleposlanika na Hrvaškem, od katere je potem tudi odstopil.

Vidovič je bil sicer na položaju veleposlanika v ZDA tudi tarča kritik članov sedaj vladajoče SDS. Sedanji svetovalec premierja za nacionalno varnost Žan Mahnič je tako leta 2017 kot poslanec med drugim menil, da Vidovič sploh ne bi smel postati veleposlanik v ZDA in da zato ni čudno, da so odnosi z ZDA vse slabši.

Stiki z ZDA na najvišji ravni so bili v zadnjih letih namreč precej pičli, kar si je nova vlada Janeza Janše zadala popraviti in avgusta letos je Slovenijo obiskal ameriški zunanji minister Mike Pompeo. To je bil prvi dvostranski obisk ameriškega državnega sekretarja v Sloveniji po letu 1997.

Preberite še:

Komentarji: