Vlada imenovala trinajst državnih tožilcev

Državnotožilska organizacija se sooča z velikim pomanjkanjem državnih tožilcev.
Fotografija: Dominika Švarc Pipan, ministrica za pravosodje, je pohitela s kadrovskimi spremembami v pravosodju. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Dominika Švarc Pipan, ministrica za pravosodje, je pohitela s kadrovskimi spremembami v pravosodju. FOTO: Jože Suhadolnik

Nova pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je pohitela s kadrovskimi spremembami v pravosodju in odpravila blokado Janševe vlade pri imenovanju državnih tožilcev, ki jo je napovedala v svoji nedavni predstavitvi pred odborom v DZ. Vlada je danes na njen predlog imenovala 13 državnih tožilcev, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Kot izhaja iz sporočila za medije, je vlada danes imenovala dva tožilca na vrhovnem državnem tožilstvu, preostale pa na okrožnih državnih tožilstvih, in sicer štiri na okrožnem tožilstvu v Ljubljani, tri na okrožnem tožilstvu v Celju, dva na okrožnem tožilstvu v Kopru, po enega pa na okrožnem tožilstvu v Mariboru in v Kranju.

Po besedah Švarc Pipanove gre pri predlogih ministrstva za strokovno preverjen nabor kandidatk in kandidatov, ki so prešli tudi sito Državnotožilskega sveta. Z vidika sodobne demokracije in vrednot vladavine prava je blokada imenovanj državnih tožilcev nedopustna praksa, ki je povzročila precejšnjo kadrovsko stisko v tožilskih vrstah, so na ministrstvu povzeli besede ministrice.

Državnotožilska organizacija se namreč sooča z velikim pomanjkanjem državnih tožilcev in že dalj časa opozarja na pereče kadrovske razmere na državnih tožilstvih, ki so nastale s tem, da prejšnja vlada ni odločila o prejetih predlogih za imenovanje.

Po podatkih ministrstva so ob koncu lanskega leta funkcijo opravljali zgolj 203 državnotožilski funkcionarji, kar pomeni, da skupno število državnih tožilcev dosega le slabih 75 odstotkov sistemiziranih mest, ki jih predvideva odredba o številu mest državnih tožilcev.

Kot še sporočajo z ministrstva, se bo Švarc Pipanova tudi v prihodnje zavzemala za ažurno vodenje razpisnih postopkov in zagotovitev optimizacije postopkov imenovanj državnih tožilcev, v okviru zakonodajnih sprememb.

Preberite še:

Komentarji: