Toninu se mudi s podpisom pogodbe, Golob ga je pozval, naj se vzdrži

Odločitev o nakupu oklepnikov za 343,4 milijona evrov so z obrambnega ministrstva sporočili po odločitvi ustavnega sodišča o skadnosti prepovedi referenduma.
Fotografija: Matej Tonin je napovedal, da si bo prizadeval za podpis pogodbe za nakup boxerjev že v naslednjih dneh oziroma »še v tem mesecu«. FOTO: Arhiv proizvajalca (KMW)
Odpri galerijo
Matej Tonin je napovedal, da si bo prizadeval za podpis pogodbe za nakup boxerjev že v naslednjih dneh oziroma »še v tem mesecu«. FOTO: Arhiv proizvajalca (KMW)

Vlada bo za nameravani nakup 45 osemkolesnikov tipa boxer odštela 343,4 milijona evrov skupaj z DDV, so danes sporočili z obrambnega ministrstva (Mors) po odločitvi ustavnega sodišča, da prepoved referenduma o sporazumu z organizacijo OCCAR ni v neskladju z ustavo.

Obrambni minister Matej Tonin je napovedal podpis pogodbe »še v tem mesecu«. Najverjetnejši novi mandatar Robert Golob ga je pozval, naj se podpisovanja dolgoročnih pogodb za nakup orožja vzdrži.

Tudi v SD pričakujejo, da se bo vlada vzdržala vseh odločitev, ki niso nujne, saj »zanje nima legitimnosti«, so sporočili za STA. Enako je vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec dejal, da vlada nima več legitimnosti za sprejemanje odločitev o nakupu orožja. 

image_alt
Boxer je pri nas varen pred tekmeci

Kot so sicer poudarili na Morsu, je nakup osemkolesnih bojnih vozil »bistvenega pomena za vzpostavitev najpomembnejše zmogljivosti Slovenske vojske, katere vzpostavitev se odlaga že dalj časa, to je srednje bataljonske bojne skupine«. Gre za bistveno zmogljivost »za nadaljnji razvoj in izboljšanje stanja pripravljenosti Slovenske vojske«, so dodali.

Vozila naj bi Slovenija dobila do leta 2026, prvo v prihodnjem letu

Obrambno ministrstvo je sicer v sporočilu za javnost razkrilo še, da je »ponujena in izpogajana« skupna vrednost pogodbe z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) 281,5 milijona evrov, davek na dodano vrednost, ki ga bo ministrstvo za obrambo plačalo Sloveniji pa bo znašal še 61,93 milijona evrov, skupno torej 343.430.000 evrov.

Za to naj bi Slovenija dobila 45 bojnih vozil z nameščeno oborožitveno postajo in opremo ter osnovni logistični paket z dokumentacijo, usposabljanjem, paketom rezervnih delov, osnovnim orodjem in testno opremo. Vozila z nameščeno oborožitveno postajo so enaka litovski različici in ustrezajo specifikaciji Slovenske vojske iz leta 2018, so pojasnili na Morsu.

Vozila z oborožitvijo in opremo bodo stala nekaj manj kot 238,8 milijona evrov brez DDV, »logistični paket« pa nekaj manj kot 23,5 milijona evrov. Skupna cena vsebuje tudi razvojne stroške in stroške projektnega managementa v višini 19,25 milijona evrov.

Vozila naj bi Slovenija dobila do leta 2026. Prva dobava je predvidena v prihodnjem letu, in sicer naj bi Slovenska vojska dobila eno vozilo. Nato devet vozil v letu 2024, glavnino, 22 vozil leta 2025, leta 2026 pa še 13 vozil.

Po navedbah Toninovega ministrstva bo cena, ki jo bo Slovenija plačala za vozila boxer, enaka, kot jo plačujejo druge države, če gre za enako konfiguracijo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Po navedbah Toninovega ministrstva bo cena, ki jo bo Slovenija plačala za vozila boxer, enaka, kot jo plačujejo druge države, če gre za enako konfiguracijo. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Zagotavljajo, da provizij in posrednikov pri poslu ni bilo

Na Morsu tudi zagotavljajo, da provizij in posrednikov pri poslu ni bilo. »Dodatno k temu je bila dogovorjena fiksna eskalacijska klavzula, ne glede na podražitve materialov in energentov. Višanje cen je v pogodbi tako omejeno na največ 2,8 odstotka na leto,« so izpostavili v sporočilu za javnost.

Na Morsu so spomnili, da so se aktivnosti za nakup osemkolesnikov v okviru organizacije OCCAR začele že leta 2017, torej še v času vlade pod vodstvom Mira Cerarja. Tedaj so načrtovali nakup 56 oklepnikov, ponudba za to pa naj bi znašala 207 milijonov evrov. Vlada Marjana Šarca je zatem projekt ustavila, ker se je cena oklepnikov bistveno povečala. Vlada pod vodstvom Janeza Janše pa je nato leta 2021 povpraševanje obnovila.

V opoziciji so nakupu sicer nasprotovali, ker da so vozila predraga, predvsem v stranki Levica pa so ga skušali preprečiti tudi s pobudo za razpis referenduma. A pobudo so lahko vezali le na zakon o ratifikaciji sporazuma z organizacijo OCCAR, ki bo omogočil nakup oklepnikov, ne pa na sam nameravan posel, ker je ta potem v pristojnosti vlade.

Toninu se mudi s podpisom

V vladni koaliciji in na Morsu so v parlamentarnem postopku zagotavljali, da bo sporazum z OCCAR šele omogočil začetek pogajanj o nakupu oklepnikov in da še ni gotovo, da bo posel tudi izpeljan. V DZ so potem tudi zavrnili referendumsko pobudo Levice, saj da v skladu z ustavo referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb. Ustavno sodišče je danes to stališče potrdilo.

Z Morsa so zdaj sporočili, da je sporazum med slovensko vlado in organizacijo OCCAR po »danes objavljeni odločitvi ustavnega sodišča veljaven".

Z organizacijo OCCAR in državami članicami programa boxer je bila medtem že usklajena pogodba o nabavi in več izvedbenih aktov, odhajajoči minister Tonin pa je že tudi napovedal, da si bo prizadeval za podpis pogodbe že v naslednjih dneh oziroma »še v tem mesecu«. V Levici so se danes že odzvali, da aktualna vlada nima več legitimnosti za sprejemanje tako pomembnih razvojnih odločitev, kot so visoke investicije v nakup orožja. Prepričani so, da je treba nesmiselne nakupe orožja zaustaviti.

Ponudnik boxerjev prek organizacije OCCAR je sicer industrijski konzorcij Artec, z njim pa bo brez posrednikov sklenjena tudi pogodba. Organizacija OCCAR pa bo za Slovenijo in druge države članice vodila program ter pomagala pri prevzemih in reševanju morebitnih zapletov, so pojasnili na Morsu.

Zavrnili očitke, »da gre za puščavska vozila«

Poudarili so, da je vrednost ponudbe primerljiva s ponudbo iz leta 2018 »z upoštevano eskalacijo« do decembra 2021. »Ob tem lahko pojasnimo, da je višja cena vozil rezultat dejstva, da je bila pogodba leta 2018 odpovedana zaradi političnih razlogov. Vsako nadaljnje odlašanje bi pomenilo dodaten dvig cene,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Po navedbah Morsa bo cena, ki jo bo Slovenija plačala za vozilo, enaka, kot jo plačujejo druge države, če gre za enako konfiguracijo. Dodali so še, da bodo »vozila primerna za vse terene v Sloveniji, razen za visokogorje, saj gre za kolesno, in ne gosenično vozilo«.

Zavrnili so tudi očitke, ki so prihajali zlasti iz vrst Levice, »da gre za puščavska vozila«. Kot so poudarili, so tovrstni očitki nestrokovni in laični ter kažejo na nepoznavanje taktike uporabe vozil in Slovenske vojske. Se pa bodo ta vozila lahko uporabljala v operacijah zveze Nato. Ob tem so na Morsu zagotovili, da bo Slovenija »kot resna članica Nata prispevala srednjo bataljonsko bojno skupino v skupno obrambo«.

Preberite še:

Komentarji: