Vodenje STA prevzema Igor Kadunc

Kadunc bo 31. oktobra kot v. d. direktorja prevzel vodenje Slovenske tiskovne agencije.
Fotografija: Kadunc je sicer nekdanji generalni direktor Radiotelevizije Slovenija. Največji javni medijski zavod je vodil v letih 2017 - 2021. Bil pa je tudi pomočnik direktorja od 1996 do 2001.FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Kadunc je sicer nekdanji generalni direktor Radiotelevizije Slovenija. Največji javni medijski zavod je vodil v letih 2017 - 2021. Bil pa je tudi pomočnik direktorja od 1996 do 2001.FOTO: Matej Družnik/Delo

Nadzorni svet Slovenske tiskovne agencije (STA) je  imenoval nekdanjega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca za novega direktorja STA. Polni mandat bo nastopil 1. januarja prihodnje leto, že od 31. oktobra pa bo agencijo vodil kot vršilec dolžnosti direktorja. Dosedanji direktor Bojan Veselinovič je namreč predčasno odstopil zaradi neuspešnih pogajanj z direktorjem vladnega urada za komuniciranje Urošem Urbanijo glede financiranja javne službe STA, ki je ustavljeno od začetka leta. Odločitev o imenovanju edinega kandidata, ki se je prijavil na razpis za direktorja, je bila sicer sprejeta z večino glasov nadzornikov.

»Imenovanja ne imenujem kot kakršnokoli zmago, kajti ne jaz ne STA ni in ne sme biti v vojni ali biti bitk s komerkoli. Je tu, da opravlja svojo odgovorno funkcijo. In naredil bom vse kar je v moji moči, da bo pri tem uspešna,« je zapisal Kadunc. 

image_alt
Tarča lomljenja medijskega prostora

Predstavniki zaposlenih na STA pa so v izjavi po seji zapisali, da upajo na tvorno sodelovanje z novim direktorjem, od katerega v prvi vrsti pričakujejo ureditev finančnih razmer agencije in hkrati zagotavljanje uredniške avtonomije ob ohranjanju zaposlenosti. »Enako pričakujemo tudi od predstavnika lastnika STA, torej vlade Republike Slovenije,« so dodali.

Z vladne strani so bili pred njegovim imenovanjem – predsednik nadzornega sveta Mladen Terčelj se je prejšnji teden sestal z direktorjem vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Urošom Urbanijo – izraženi pomisleki do bodočega direktorja zaradi njegovega preteklega delovanja na RTV Slovenija. Tudi koalicija Janeza Janše si je želela celo njegove predčasne razrešitve, a jim zaradi pomanjkanja večine v programskem svetu to ni uspelo.

image_alt
Kadunc izpodbija izvolitev svojega naslednika Graha Whatmougha

Preberite še:

Komentarji: