Vozniki znova na izpit iz prve pomoči?

Spremembe: Na Rdečem križu razmišljajo, da bi vozniki morali izpit iz prve pomoči obnavljati, denimo, na 20 let
Fotografija: Ker ljudje ne znajo dovolj dobro ukrepati ob nesrečah, bodo na Rdečem križu predlagali, da bi izpit iz prve pomoči vozniki obvezno obnavljali. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Ker ljudje ne znajo dovolj dobro ukrepati ob nesrečah, bodo na Rdečem križu predlagali, da bi izpit iz prve pomoči vozniki obvezno obnavljali. FOTO: Mavric Pivk

Ljubljana – Z novo vlado bodo na Rdečem križu Slovenije (RKS) sprožili razpravo o obnavljanju znanja iz prve pomoči za voznike motornih vozil. Zdaj velja, da je opravljeni izpit trajno veljaven. Ker pa se pripravljajo tudi spremembe usposabljanja in izpita iz prve pomoči, bi lahko RKS izgubil javna pooblastila, s tem pa tudi četrtino prihodkov.

Posamezniki, ki želijo opravljati vozniški izpit za motorna vozila, morajo opraviti tečaj in izpit iz prve pomoči. Tečaj lahko opravijo tudi v avtošolah ali na AMZS, izpit pa le na območnih združenjih Rdečega križa po državi. Opravljen izpit iz prve pomoči je pri nas (vsaj za zdaj) trajno veljaven. Podatki, objavljeni na spletni strani Rdečega križa, kažejo, je treba za tečaj prve pomoči odšteti 28,72 evra, za izpit 55,64 evra, skupaj torej 83,36 evra. Iz letnega poročila ljubljanskega združenja RK pa je razvidno, da je bilo lani na izpitih iz prve pomoči 3644 kandidatov. To pomeni, da so zgolj na račun opravljenih izpitov na RK v Ljubljani zaslužili 202.752 evrov. Na območnih združenjih Rdečega križa opravljajo tudi tečaje iz prve pomoči za zaposlene, bolničarje in posameznike, ki ne opravljajo vozniškega izpita. Po besedah Dušana Kebra, predsednika RKS, nameravajo z novo vlado sprožiti razpravo o tem, da bi izpit iz prve pomoči vozniki obvezno obnavljali. »Vozniki bi ga, denimo, obnavljali na 20 let, in sicer tako, da bi na tečajih poslušali o novostih. Menimo, da ljudje ne znajo dobro ukrepati ob nesrečah, predvsem na cesti, zato bi bilo dobro, če bi znanje iz prve pomoči obnovili,« pravi Keber. Ob tem dodaja, da izpit iz prve pomoči vsako leto opravi okoli 18.000 ljudi. Po podatkih infrastrukturnega ministrstva je bilo do decembra lani na upravnih enotah izdanih malo več kot 1,3 milijona vseh vozniških dovoljenj.
 

Zakaj je na terenu završalo


Po naših informacijah so veliko razburjenja na območnih združenjih Rdečega križa sprožile napovedane spremembe na področju izvajanja prve pomoči. Na zdravstvenem ministrstvu naj bi pripravljali (in kmalu tudi podpisali) nov pravilnik o usposabljanju in izpitu iz prve pomoči. Ta bi med drugim določal pogoje, ki jih mora v primeru usposabljanja iz prve pomoči izpolnjevati druga pooblaščena organizacija. To pomeni, da bi lahko Rdeči križ, ki ima po zakonu javno pooblastilo za izvajanje prve pomoči, izgubil »monopol«, s tem pa okoli 25 odstotkov prihodkov.

Predstavniki območnih združenj RK na vprašanja niso hoteli odgovarjati, češ da bomo pojasnila dobili »na centrali«, torej v vodstvu RKS. Povedali so le, da se je pred kratkim končala javna razprava o novem pravilniku in da so pripombe že naslovili na zdravstveno ministrstvo. Neuradno naj bi nov pravilnik pripravljal kar Dušan Keber, prvi mož Rdečega križa Slovenije, sicer tudi svetovalec ministrice Milojke Kolar Celarc.
 

Keber: Pravilnika nisem pripravljal


»Ne, novega pravilnika nisem pripravljal, saj z njegovo vsebino sploh nisem zadovoljen,« je odločno zatrdil Keber in dodal, da so spremenjen pravilnik pripravili na ministrstvu. »Jasno je, da ministrici Kolarjevi svetujem in da sem občasno tudi na ministrstvu. Pred dobrim mesecem sem presenečeno ugotovil, da pravilnik, za katerega smo sedem let menili, da velja, sploh ni veljaven. Objavili so ga zgolj na spletni strani (Pravno-informacijskega sistema, op. a.), ne pa tudi v Uradnem listu RS. Zaradi tega administrativnega spodrsljaja pravilnik ne velja,« pravi Keber. Pravilnik je bil sprejet v času Pahorjeve vlade, Rdeči križ Slovenije pa je tedaj vodil Franc Košir.

Po Kebrovih besedah je sedanji pravilnik napisan tako, da so ga številni različno interpretirali. »V minulih sedmih letih so nekateri izvajalci o prvi pomoči izobraževali brez dovoljenj in pooblastil,« je dejal. Na vprašanje, kolikšna bi bila škoda, če bi na RKS z novim pravilnikom izgubili javna pooblastila, pa je odgovoril: »Ne morem si predstavljati, da bi nam ta pooblastila odvzeli, prav tako ne, da ima kakšna alternativna organizacija dovolj veliko mrežo, s katero bi lahko zagotavljala usposabljanja in izpite iz prve pomoči v kraju prebivališča kandidata. Ni naključje, da nam je država podelila javno pooblastilo za izvajanje prve pomoči.« Ker novi pravilnik obsega zgolj 11 členov, upa, da bo kmalu sprejet. Na ministrstvu za zdravje so mu zagotovili, da to spada med tekoče posle vlade v odhajanju.
 

Ministrstvo: RKS ostajajo pooblastila


Na zdravstvenem ministrstvu pravijo, da gre nov pravilnik še v medresorsko usklajevanje, ki po poslovniku vlade traja 15 dni. Ker pa nova vlada še ne bo tako kmalu sestavljena, bi lahko spremenjen pravilnik potrdila še Cerajeva vlada. Na ministrstvu zatrjujejo, da je bila pravna podlaga za sprejetje pravilnika sprejeta že leta 2011. »Zaradi uresničevanja zakona o voznikih je ministrstvo začelo postopek javne razprave o predlogu pravilnika, ki je bil v javni razpravi že pred leti,« pojasnjujejo. Na podlagi zakona o voznikih mora zdravstveni minister izdati pravilnik, v katerem določi pogoje za izvajanje usposabljanj in program izpita iz prve pomoči ter način vodenja evidenc. Za opravljanje izpita in usposabljanj iz prve pomoči pa lahko minister pooblasti tudi drugo organizacijo, če Rdeči križ ne izpolnjuje pogojev za usposabljanje iz prve pomoči. Na ministrstvu še zatrjujejo, Rdeči križ še naprej ostaja izvajalec usposabljanja in izpita iz prve pomoči za bodoče voznike.

Komentarji: