Vrhovno sodišče: Pritožba Združene desnice ni utemeljena

Sodišče je zavrnilo pritožbo Združene desnice zoper odločitev novomeške volilne komisije, da zaradi premalo žensk zavrne njihovo kandidatno listo.
Fotografija: »Žalostna sodba vrhovnega sodišča. Brez enega vsebinskega argumenta. Zavrnjen niti en naš argument,« se je na twitterju odzval Primc. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
»Žalostna sodba vrhovnega sodišča. Brez enega vsebinskega argumenta. Zavrnjen niti en naš argument,« se je na twitterju odzval Primc. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo Združene desnice zoper odločitev novomeške volilne komisije, da zaradi premalo žensk zavrne njihovo kandidatno listo. Predstavniki koalicije bodo na ustavno sodišče vložili pritožbo z zahtevo za začasno zadržanje volilnih opravil, na vrhovno pa še pritožbo zaradi zavrnitve njihove liste v Kranju.


Pritožba ni utemeljena


V sodbi vrhovnega sodišča je navedeno, da pritožba ni utemeljena, saj je volilna komisija določbo glede spolnih kvot uporabila skladno z zakonsko razlago in prakso.

V Novem mestu so listo Kangler & Primc – Združena desnica zavrnili, ker sta bili na njej ob šestih kandidatih dve kandidatki. V koaliciji so prepričani, da so spolnim kvotam zadostili, saj sta njihovi kandidatki v tej enoti kandidirali v po dveh volilnih okrajih.



Predsednik stranke Glas za otroke in družine, ki sestavlja koalicijo Združena desnica, Aleš Primc, ki je bil med kandidati v novomeški volilni enoti, je za STA napovedal, da bodo pravico iskali tudi na ustavnem sodišču. Na odločitev vrhovnega sodišča pa se bo odzval v sredo ob 10.30 pred vrhovnim sodiščem, kamor bodo takrat vložili tudi pritožbo na enako odločitev o zavrnitvi njihove kandidatne liste v kranjski volilni enoti.

»Žalostna sodba vrhovnega sodišča. Brez enega vsebinskega argumenta. Zavrnjen niti en naš argument. Samo sklicevanje na dosedanje njihove zlorabe. Maščevanje, ker smo tri leta pod njihovimi okni opozarjali na zlorabe, ki jih zavestno izvajajo,« je Primc po današnji objavi sodbe zapisal na twitterju.

Predovolilni plakat Združene desnice FOTO: Roman Šipić/Delo
Predovolilni plakat Združene desnice FOTO: Roman Šipić/Delo


V sodbi vrhovnega sodišča so med drugim navedli, da je zakonska določba po njihovem mnenju vsebinsko jasna in je drugače niti ni mogoče razlagati, zato bi za izpolnitev zakonskih zahtev sporna lista morala vsebovati več kandidatk ženskega spola. Prav tako po pisanju sodišča nimajo zakonske podlage pritožbena stališča, da je treba za določitev deleža posameznega spola upoštevati zastopanost posameznega spola na podlagi kandidiranja v volilnih okrajih, in ne na ravni volilne enote.

Vrhovno sodišče ni ugodilo niti pritožnikovi oceni, da je volilna komisija kršila pravila postopka, ker pritožnika pred izdajo odločbe ni pozvala, naj navedeno pomanjkljivost odpravi. Zakonska določba, ki volilno komisijo zavezuje, da predlagatelja obvesti o pomanjkljivostih liste kandidatov, se nanaša le na formalne pomanjkljivosti v listi, ne pa tudi na vsebinske nepravilnosti kot v tem primeru, so med drugim še navedli na vrhovnem sodišču.

Komentarji: