BioNTech se pripravlja na prilagajanje cepiva omikronu

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Cepivo Biontech Pfizer bo prilagojeno novi različici. FOTO: Jeff Pachoud/AFP
Odpri galerijo
Cepivo Biontech Pfizer bo prilagojeno novi različici. FOTO: Jeff Pachoud/AFP

21.00 Omikron tudi na Poljskem

Številne države, ne le evropske, so v strahu pred novo različico, ki naj bi bila zelo nalezljiva in morda tudi precej bolj odporna na obstoječa cepiva, uvedle stroge omejitve na potovanja iz držav na jugu Afrike, kjer so to različico nedavno prvi identificirali. Mnoge se odločajo tudi za zaostritev drugih protikoronskih omejitev.

Danes se jim je pridružila še Poljska, ki je podobno kot druge evropske države prepovedala lete iz sedmih držav na jugu Afrike - Južne Afrike, Namibije, Zimbabveja, Bocvane, Mozambika, Esvatinija in Lesota. Potniki, ki se bodo iz teh držav vrnili nazaj na Poljsko, bodo morali v 14-dnevno karanteno, ki je tudi z negativnim testom ne bodo mogli prekiniti.

18.30 V Bruslju za usklajen pristop pri uvajanja ukrepov

V Evropski komisiji so danes opozorili, da bi se morale države članice vzdržati uvedbe dodatnih omejitev pri potovanjih za imetnike evropskega digitalnega covidnega potrdila. Portugalska je namreč napovedala, da bo spričo naraščanja okužb z novim koronavirusom v državi uvedla omejitve za vse potnike, tudi za imetnike covidnega potrdila.

Portugalska vlada se je odločila, da bo v luči poslabšanja epidemioloških razmer zaostrila pogoje vstopa v državo za vse potnike, tudi iz članic EU. S 1. decembrom bo uvedla obvezno testiranje za vse, ki vstopajo v državo, ne glede na to, ali imajo evropsko digitalno covidno potrdilo ali ne.

Pri Evropski komisiji so danes potrdili, da so bili obveščeni o novih ukrepih glede omejitve potovanj, ki jih namerava uvesti Portugalska, in bodo te sedaj natančno preučili. Pri tem poudarjajo, da bi se morale članice vzdržati uvajanja dodatnih omejitev za imetnike evropskih covidnih potrdil ter obvestiti komisijo in druge članice 48 ur vnaprej glede vseh predvidenih ukrepov.

18.00 V ZDA krepijo cepljenje

V ZDA doslej še niso potrdili okužbe z novo različico novega koronavirusa, imenovano omikron, ki so jo najprej potrdili v Južni Afriki, je danes dejal Antony Fauci, zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna. Zavrnil je vsakršne špekulacije v povezavi s to različico, saj o njej še ni dovolj znanega, ter pozval k cepljenju.

Prav tako je poudaril, da poživitveni odmerek zagotavlja najboljšo možno zaščito pred covidom-19. Zato so vsem, ki so že prejeli po dva odmerka cepiv Pfizerja in Moderne ter po en odmerek cepiva Johnson & Johnson, priporočili, naj se cepijo še s poživitvenim odmerkom.

Biden bo več o omikronu in ukrepih vlade povedal danes, vendar pa za zdaj po napovedih ne bo uvajal novih omejitev potovanj ali za gospodarstvo in družbo. ZDA so sicer že uvedle prepoved potovanj za Južno Afriko in še sedem držav na jugu Afrike.

16.00 Omikron domnevno izvira iz Bocvane

Po prvih ugotovitvah nova različica novega koronavirusa omikron izvira iz Bocvane, male države na jugu Afrike, je danes na novinarski konferenci južnoafriškega ministrstva za zdravje sporočila znanstvenica Anne von Gottberg z nacionalnega inštituta za nadzor nad nalezljivimi boleznimi NICD.

Kot je povedala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, so strokovnjaki v Bocvani prvi identificirali eno od sekvenc različice omikron. Južnoafriški znanstveniki so nato ugotovitve iz sosednje države vnesli v mednarodno bazo podatkov in takrat se je tudi začelo nakazovati zaskrbljujoče veliko število mutacij te različice.

S pomočjo informacij iz Bocvane in dodatnih raziskav je južnoafriškim epidemiologom uspelo, da so ponovno hitro naraščanje koronavirusnih okužb, potem ko se je pandemija v regiji občutno upočasnila, povezali z novo različico. O njihovih ugotovitvah je nato južnoafriški minister za zdravje Joe Phaahla v četrtek obvestil javnost.

Ministrstvo za zdravje Bocvane je sicer konec prejšnjega tedna pojasnilo, da so prve sume na okužbo z omikronom zaznali pri štirih tujih diplomatih, katerih nacionalnosti niso razkrili. Tiskovna predstavnica ministrstva Shirley Mukamambo je danes za dpa potrdila, da je bila četverica 11. novembra pozitivna na testu, analiza njihovih vzorcev pa je 22. novembra potrdila sum, da gre za novo različico B1.1.529.

Testiranje v Bocvani. FOTO: Phill Magakoe/AFP
Testiranje v Bocvani. FOTO: Phill Magakoe/AFP

15.40 BioNTech se pripravlja na prilagajanje cepiva

Nemški proizvajalec cepiv BioNTech ob raziskovanju nove koronavirusne različice omikron že dela na prilagoditvi svojega cepiva proti covidu-19, ki ga proizvaja skupaj s Pfizerjem. Gre za preventivni ukrep, saj ne želijo izgubiti časa, če bo prilagoditev cepiva nujna, je sporočila tiskovna predstavnica podjetja za nemško tiskovno agencijo dpa. »Da ne izgubljamo časa, smo se paralelno lotili teh dveh nalog, dokler ne bomo imeli več informacij o tem, ali bo treba cepivo prilagoditi ali ne,« je povedala.

Tako raziskovanje omikrona kot prilagajanje cepiva imata nekatere enake postopke, je dodala. Kot primer so izpostavili načrt za izdelavo beljakovine bodice S za laboratorijske teste s psevdovirusom, s katerim potem izvajajo eksperimente. V laboratorijskih testih pri tem uporabljajo protitelesa cepljenih, ki so bili v stiku z novo različico. Tako trenutno preučujejo, kako dobro se da nevtralizirati nove beljakovine bodice S.

BioNTech je v petek sporočil, da se omikron precej razlikuje od sedaj poznanih različic, ki imajo dodatne mutacije na beljakovini bodice S. Iz podatkov testov, ki trenutno potekajo, pa bodo lahko ugotovili, ali morajo prilagoditi cepivo, če se bo ta različica razširila po celem svetu. Prve ugotovitve bodo najverjetneje imeli do konca prihodnjega tedna.

15.05 Kitajska obljubila Afriki milijardo cepiv

V boju proti pandemiji covida-19 je kitajski predsednik Xi Jinping obljubil Afriki milijardo odmerkov cepiva. V videonagovoru na forumu o sodelovanju med Afriko in Kitajsko, ki poteka v senegalskem Dakarju, je napovedal, da bo Peking 600 milijonov odmerkov podaril brezplačno, 400 odmerkov pa bodo skupaj izdelala podjetja iz obeh regij.

Cilj je okrepiti precepljenost v Afriki, je pojasnil Xi. Dodatno bodo v Afriko poslali tudi 1500 zdravstvenih strokovnjakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na dvodnevnem forumu namerava Kitajska sicer skupaj z afriškimi podjetji oblikovati nadaljnjo smer za sodelovanje v prihodnjih treh letih in znova zagnati odnose, so sporočili iz kitajskega zunanjega ministrstva.

Kitajska bo pomagala Afriki. FOTO: Sumaya Hisham/Reuters
Kitajska bo pomagala Afriki. FOTO: Sumaya Hisham/Reuters

14.09  V Južni Afriki pričakujejo strmo rast okužb

V Južni Afriki do konca tedna pričakujejo skokovit porast okužb s koronavirusom, k čemur naj bi prispevala tudi različica omikron. Kljub temu ni razloga za paniko, odkritje nove različice pa ni presenetljivo, je na tiskovni konferenci ministrstva za zdravje sporočil južnoafriški epidemiolog Salim Abdul Karim, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Če so južnoafriške zdravstvene oblasti še pretekli teden povprečno zabeležile okoli 500 novih okužb s koronavirusom na dan, so jih v nedeljo odkrili že več kot 2800. Karim je izrazil pričakovanje, da bo število okužb v decembru močno naraslo, kar bo ustvarilo več pritiska na bolnišnice. »Pričakujemo lahko, da je večja prenosljivost verjetna in bomo zato bomo hitro dobili več primerov,« je povedal in dodal, da bi do konca tedna lahko presegli 10.000 okužb na dan.

13.53  Tedros pozval h globalnemu dogovoru za soočanje s pandemijami

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes pozval države k sklenitvi globalnega dogovora o pandemijah, da bodo prihodnje generacije bolje opremljene za boj proti njim. »Vse to se bo ponovilo, razen če se vi, narodi sveta, združite in enotno rečete: Nikoli več!« je dejal Tedros.

Članice WHO danes na izrednem zasedanju razpravljajo o pobudi za sklenitev mednarodnega dogovora o pripravljenosti in odzivanju na pandemije, ki bi urejal boljšo pripravljenost sveta in sodelovanje med prihodnjimi pandemijami. »Prišel je čas, da se dvignemo nad to pandemijo in pustimo zapuščino za prihodnje generacije,« je dejal Tedros. Pojav nove različice omikron je še en opomnik, da pandemija covida-19 še ni končana in kaže, kako nevarne in negotove so razmere in zakaj svet potrebuje nov dogovor, je poudaril. Pravno zavezujoč sporazum bi bil – kljub vsem kompromisom, ki so verjetno potrebni – najboljša podlaga za skupno ukrepanje, je ocenil prvi mož WHO in opozoril, da so bile bogate države deležne 80 odstotkov cepiv proti covidu-19. »Zdaj imajo države možnost vlagati v bolj zdravo, varnejšo in pravičnejšo prihodnost,« je dodal.

12.58  Furlanija - Julijska krajina kot prva med italijanskimi deželami s strožjimi ukrepi

Furlanija - Julijska krajina se je kot prva med italijanskimi deželami zaradi slabšanja epidemioloških razmer obarvala rumeno, kar pomeni tudi zaostrovanje omejitvenih ukrepov. Za večino storitev tako od danes velja pogoj PC (preboleli in cepljeni), poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Po novem je tako vstop v gostinske lokale, gledališča, kinodvorane, muzeje in stadione dovoljen le s potrdilom o cepljenju proti covidu-19 ali prebolelosti. Osebe, ki ne izpolnjujejo enega od teh pogojev, pa lahko ob predložitvi negativnega testa na novi koronavirus uporabljajo javni prevoz ter obiščejo hotele, telovadnice, fitnese in smučišča, poroča časnik Primorski dnevnik na svoji spletni strani. V okviru novih ukrepov pa so na prostem znova obvezne zaščitne maske, še piše Ansa.

12.52  Avstralija v strahu pred omikronom ustavila odpiranje meja

Avstralske oblasti so danes v luči pomislekov glede nove koronavirusne različice omikron nenadoma ustavile načrte za ponovno odpiranje svojih mednarodnih meja za kvalificirane delavce in študente. Odprtje meja, ki je bilo načrtovano za 1. december, so tako prestavili vsaj za dva tedna, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po nujnih posvetovanjih je avstralski premier Scott Morrison zamudo opisal kot »nujno in začasno odločitev«, ki sledi nasvetu zdravniške stroke. Na čakanju je tudi odprtje meja za obiskovalce iz Japonske in Južne Koreje, ki je bilo prav tako predvideno za 1. december.

12.18  V Italiji bodo otroke proti covidu-19 začeli cepiti še pred božičem

Italija se pripravlja na začetek cepljenja otrok, starih od pet do 11 let, proti covidu-19. Predvidoma bi akcijo cepljenja začeli okoli 23. decembra, je danes povedal vodja strokovnega sveta za covid-19 Franco Locatelli.  Po pričakovanjih bodo pristojne nacionalne oblasti še ta teden odobrile cepivo Pfizerja in BioNTecha tudi za otroke, kot je to že prejšnji teden storila Evropska agencija za zdravila (Ema), poročajo tuje tiskovne agencije. Cepljenje bi se tako lahko začelo 23. decembra, »mogoče tudi dan prej ali kasneje«, je povedal Locatelli za televizijo Sky TG24. Do takrat bi po pričakovanjih strokovnjaki tudi rešili vse logistične izzive glede cepljenja otrok, ki po navodilih Eme lahko prejmejo le tretjino odmerka, kot je predpisan za odrasle. Cepljenje za otroke bo na prostovoljni osnovi, je še zagotovil Locatelli.

12.05 ŠOS poziva k zagotavljanju upravičene odsotnosti študentov

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) poziva višje in visokošolske zavode, da zagotovijo upravičene odsotnosti študentov, ki niso cepljeni proti covidu-19 ali preboleli novega koronavirusa in so bili v stiku z okuženo osebo. Opažajo namreč, da nekateri profesorji takim študentom ne priznavajo karanten, so zapisali v sporočilu za javnost. V pozivu so zapisali, da študenti niso imuni proti covidu-19 zaradi česar so bolj kot pretekla leta odsotni s študijskih obveznosti. »Dodatno jim obiskovanje študija v živo otežujejo karantenski protokoli, zaradi katerih morajo študenti, ki niso cepljeni ali preboleli, za daljši čas v izolacijo. Tako se lahko celo zgodi, da se posamezni študent, ki ni cepljen ali prebolevnik, študijskega procesa v živo ne more udeležiti več tednov v enem semestru, čeprav je zdrav,« so opozorili.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

ŠOS od študentov prejema opozorila, da mnogi visokošolski učitelji upravičenih odsotnosti zaradi bolezni ali karantene zaradi izpostavljenosti tveganemu stiku ne priznavajo kot upravičene. »Ob velikem obsegu obvezne udeležbe na predavanjih, vajah ali seminarjih, ti študenti nimajo možnosti izpolniti vseh s programom določenih obveznosti. Ker gre za zunanjo, objektivno okoliščino, v Študentski organizaciji Slovenije menimo, da gre za neupravičeno omejevanje dostopa do izobraževanja, ki je posledica samovolje posameznih visokošolskih učiteljev,« so zapisali v sporočilu za javnost.

11.35  Nova različica novega koronavirusa najverjetneje že v portugalskem nogometu

Trinajst prijavljenih primerov okužb s covidom-19 pri portugalskem nogometnem klubu Belenenses je povezanih z novo različico novega koronavirusa omikron, ki so jo nedavno odkrili v Južni Afriki, je danes sporočil portugalski nacionalni zdravstveni inštitut, poročata francoska tiskovna agencija AFP in nemška tiskovna agencija DPA. Virus so našli pri 13 igralcih in drugih članih prvoligaškega nogometnega kluba Belenenses, je danes povedala generalna sekretarka zdravstvenega inštituta Graca Freitas, poroča časnik Publico. Freitasova je poudarila, da so prizadeti izolirani in niso resno bolni. Da bi preprečili širjenje nove različice virusa, je inštitut za javno zdravje na Portugalskem odredil strožje karantenske ukrepe in nadaljnje testiranje.

10.51 Filipini za tuje turiste ostajajo zaprti

Potem ko so v Manili prejšnji teden napovedali odprtje države za tuje polno cepljene turiste, so odločitev zaradi širjenja nove različice koronavirusa omikron začasno preložili. Gre za nov močan udarec filipinskemu turističnemu sektorju, ki se je decembra po zaprtju meja marca 2020 veselil prihoda tujih gostov. Prejšnji teden so na Filipinih sklenili, da bodo gospodarsko rast spodbudili z decembrskim odprtjem meja za tuje turiste, polno cepljene proti covidu-19. A načrte je odločevalcem v državi, kjer je večina prebivalcev necepljena, prekrižala nova različica koronavirusa omikron. Otoška država je v želji, da bi proti covidu-19 cepili čim več ljudi, zagnala tridnevno akcijo, s katero želijo v cepljenje prepričati vsaj devet milijonov prebivalcev, starih vsaj 12 let. Na Filipinih sicer zaenkrat omenjene različice virusa, ki so jo najprej potrdili v Južni Afriki, niso odkrili, a se omikron medtem že širi po svetu.

10.28 Različico omikron potrdili tudi v Avstriji

V Avstriji so po sumu, o katerem so poročali že minuli konec tedna, danes tudi uradno potrdili prvi primer okužbe z novo koronavirusno različico omikron. Gre za osebo na Tirolskem, ki je bila na testiranju na novi koronavirus ob nedavni vrnitvi iz Južne Afrike pozitivna, trenutno pa nima simptomov bolezni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Kot so danes sporočili z avstrijskega zdravstvenega ministrstva, so dobili vse potrebne podatke, na podlagi katerih lahko sedaj z gotovostjo potrdijo, da gre pri osebi za okužbo z novo različico novega koronavirusa z oznako B.1.1.529.

10.11 WHO: Omikron globalno predstavlja zelo visoko tveganje

Različica omikron se bo verjetno razširila mednarodno, kar predstavlja »zelo visoko« globalno tveganje, kjer bi lahko imeli porasti okužb s covidom-19 »hude posledice« na nekaterih območjih, je danes zjutraj sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), piše Guardian. Agencija ZN je v tehničnem nasvetu svojih 194 držav članic pozvala, naj pospešijo cepljenje visoko prednostnih skupin in »zagotovijo, da so vzpostavljeni  načrti za ublažitev« in ohranitev osnovnih zdravstvenih storitev. 

Omikron ima veliko število mutacij, od katerih so nekatere zaskrbljujoče zaradi njihovega možnega vpliva na pot pandemije, je dejala WHO. Splošno globalno tveganje, povezano z novo varianto, je ocenjeno kot zelo visoko. Kot dalje podatke WHO povzema Guardian, so potrebne nadaljne raziskave, da bi bolje razumeli potencial nove različice, glede tega, če se bolj izogne zaščiti pred imunosti, ki jo povzročajo cepiva in prejšnje okužbe. Več podatkov pričakujejo v prihodnjih tednih. »Če se zaradi omikrona zgodi še en velik porast okužb s covidom-19, bodo posledice lahko hude,« je opozorila WHO. Pri tem je sicer dodala, da »do danes niso poročali o smrtnih primerih«, povezanih z različico omikron. Kot so dodali, bi bil lahko vpliv na ranljive populacije precejšnji, zlasti v državah z nizko precepljenostjo.

FOTO: Thomas Peter/Reuters
FOTO: Thomas Peter/Reuters

10.00  ZN: Pandemija turizmu odnesla 2000 milijard dolarjev

Pandemija covida-19 bo turističnemu sektorju po oceni Svetovne turistične organizacije (UNWTO), ki deluje v okviru Združenih narodov, podobno kot lani tudi letos odnesla 2000 milijard dolarjev prihodkov. Ob tem organizacija v luči pojava novih različic koronavirusa izpostavlja še vedno krhko in počasno okrevanje sektorja. Najnovejšo oceno o posledicah pandemije na sektor je organizacija s sedežem v Madridu objavila v času, ko se Evropa spopada z novim valom okužb, ob tem pa se po svetu pospešeno širi nova mutirana različica virusa omikron.

Mednarodni turistični prihodi bodo letos ostali 70 do 75 odstotkov pod 1,5 milijarde, kolikor so jih zabeležili leta 2019, torej letom pred izbruhom pandemije. Podoben odklon je UNWTO zabeležil že lani. Svetovni turistični sektor je zaradi pandemije leta 2020 izgubil 2000 milijard dolarjev (1789 milijard evrov) prihodkov, še izpostavlja organizacija in dodaja, da gre za eno izmed panog, ki jo zdravstvena kriza prizadela najhuje.

FOTO: Jure Eržen/Kolektiff
FOTO: Jure Eržen/Kolektiff

09.55 Na Nizozemskem prijeli par, ki je zbežal iz hotela za prestajanje karantene

Na Nizozemskem so v nedeljo zvečer prijeli zakonski par, ki je zbežal iz hotela, kjer sta po prihodu iz Južne Afrike preživljala karanteno. Par so prijeli na letalu, ki bi moral poleteti v smeri Španije. Eden od njiju je bil pozitiven na novi koronavirus, ni pa znano, ali je bil okužen z različico omikron, poročajo tuje tiskovne agencije.

09.50  Evropske borze kljub novi različici koronavirusa v zelenem

Prvi trgovalni dan novega tedna na evropskih borzah se je kljub širitvi nove različice novega koronavirusa, poimenovane omikron, začel z rastjo osrednjih indeksov. Za razliko od Azije, kjer so borze končale v rdečem, so evropski vlagatelji danes zaenkrat bolj optimistični, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Delnice po svetu so v petek zaradi vesti o različici novega koronavirusa, ki vsebuje veliko število mutacij, izgubile svojo vrednost. Pojavljajo se namreč skrbi o učinkovitosti cepiva proti tej različici, zato so številne države prepovedale lete iz južnega dela Afrike, od koder domnevno izvira omikron.

09.38 V nedeljo potrdili 1034 novih okužb, delež pozitivnih 46,5-odstoten

Ob 2226 PCR testih so včeraj odkrili 1034 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 46,5-odstoten. Poleg tega so opravili še 21.320 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 38.378 primerov okužbe, 14-dnevna incidenca znaša 1821, sedemdnevno povprečje pa 2318.

V bolnišnični oskrbi je 1156 bolnikov s covidom-19, 281 na intenzivni negi. Včeraj je umrlo 19 bolnikov s covidom-19, kažejo podatki, ki jih je vlada objavila na svojem twitter profilu.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.229.226 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.146.504.

09.20 Velika Britanija z novimi smernicami glede poživitvenega odmerka

Velika Britanija naj bi v danes predstavila nove smernice o razširitvi uvedbe poživitvenega odmerka za covid-19 na osebe, mlajše od 40 let, in sicer zaradi hitrega porastov primerov okužbe z novo različico, za katero britanska vlada pričakuje, da se bo širila dalje, poroča Reuters. Premier Boris Johnson je kot odgovor na omikron omejil potovanja v južno Afriko, zaostril pravila testiranja in uvedel obvezno nošenje mask v trgovinah in v transportu. Prav tako je prosil skupni odbor za cepljenje in imunizacijo, naj nujno pregleda poživitvene ukrepe za mlajše od 40 let ter preuči zmanjšanje vrzeli med drugim odmerkom in poživitvenim odmerkom.

FOTO: Ted Aljibe/AFP
FOTO: Ted Aljibe/AFP

09.07 Na Škotskem potrdili šest primerov okužbe z omikronom

Škotska vlada je sporočila, da so identificirali šest primerov različice omikron, poroča Independent. Dve od okužb so odkrili v regiji Glasgow in Clyde, ostale štiri pa v Lanarkshiru. Javna zdravstvena služba in lokalne oblasti zdaj iščejo stike okuženih ljudi, je dejala vlada v izjavi. »Naredili smo že korake naprej, usklajujemo se glede novih omejitev na meji, ki jih uvaja vlada Združenega kraljestva. Omejitve bodo od v celoti cepljenih pri prihodu zahtevale, da opravijo PCR test v dveh dneh po prihodu in se samoizolirajo, dokler ne prejmejo negativnega rezultata testa,« je dejal Humza Yousef, škotski minister za zdravje.

08.27  Azijske borze zaradi nove različice koronavirusa v rdečem

Azijske borze so v nov trgovalni teden vstopile s padci. Med vlagatelji namreč vlada zaskrbljenost glede nove različice novega koronavirusa, poimenovane omikron, ki je Japonsko in druge države spodbudila k okrepitvi mejnega nadzora, poroča francoska tiskovna agencija AFP

08.20  Kanada potrdila prvi okužbi z omikronom

Kanada je v nedeljo sporočila, da je odkrila prva primera nove koronavirusne različice omikron. Okužbo so potrdili pri dveh osebah, ki sta se vrnili iz Nigerije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.  Oba bolnika sta v izolaciji, medtem ko še odkrivajo vse njune morebitne stike, so sporočile kanadske oblasti. Obe okužbi so zaenkrat potrdili v prestolnici Ottawa. Minister za zdravje Jean-Yves Duclos pričakuje, da bodo odkrili še več primerov te različice.

08.00 Južnoafriški predsednik poziva k takojšnji odpravi omejitev potovanj

Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je v nedeljo pozval k takojšnji odpravi omejitev potovanj iz Južne Afrike in njenih sosed, ki so jih v minulih dneh zaradi nove različice koronavirusa uvedle številne države po svetu. Prepričan je, da gre za diskriminacijo regije. »Pozivamo vse tiste države, ki so uvedle prepoved potovanj za našo državo in naše sestrske države, naj nemudoma spremenijo svoje odločitve,« je Ramaphosa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal v svojem prvem televizijskem nagovoru narodu po potrditvi nove različice novega koronavirusa, ki so jo minuli teden prvič zaznali prav v Južni Afriki.

FOTO: Lai Seng Sin/Reuters
FOTO: Lai Seng Sin/Reuters

Napovedal je še, da bo vlada začela razpravljati o morebitni uvedbi obveznega cepljenja za določene aktivnosti in storitve, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V državi so prepričani, da ne bi smeli biti kaznovani zaradi njihove napredne tehnologije sekvencioniranja, ki omogoča hitrejše odkrivanje novih različic. »Odlično znanost bi morali hvaliti, ne pa kaznovati. Globalna skupnost potrebuje sodelovanje in partnerstvo v obvladovanju pandemije covida-19,« so že pred tem sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Ob tem so spomnili, da so omikron odkrili tudi v drugih državah, ki niso povezane z Južno Afriko. Do omejitev potovanje je bila kritična tudi direktorica regionalne Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Afriko Matshidiso Moeti. Glede na to, da so različico omikron odkrili že v več regijah sveta, so prepovedi potovanj z območja Afrike napad na globalno solidarnost, je prepričana.

07.40 Omikron doslej potrdili v sedmih evropskih državah

Novo različico koronavirusa omikron so do zdaj potrdili v sedmih evropskih državah, med drugim v Italiji, o sumu na primer okužbe poročajo tudi iz Avstrije. Države zaradi nove različice zaostrujejo pogoje vstopa, tudi v Sloveniji je deset dnevna karantena za vse, s prebivališčem na območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost različice ali pa so se v zadnjih 14 dneh zadrževali na teh območjih. Po podatkih NIJZ pri nas te različice niso odkrili, prav tako pa naj bi cepiva, kot meni Roman Jerala s Kemijskega inštituta, ščitila pred hujšim potekom bolezni v primeru okužbe z novo različico.

image_alt
Roman Jerala: Prezgodaj za trditve, da je omikron bolj kužen od delte

07.30  Japonska bo zaprla svoje meje za tuje potnike

Japonska bo ta teden zaprla meje za vse tuje obiskovalce, da bi tako preprečila širjenje različice omikron; odločitev prihaja le tedne po tem, ko je sprostila omejitve za nekatere potnike iz tujine, poroča britanski Guardian. Premier Fumio Kishida je dejal, da bo v torek začela veljati prepoved vseh tujih vstopov – ki ne bo veljala za nejaponske prebivalce te države, s čimer je razveljavil odločitev v začetku tega meseca o sprejemu tujih poslovnih potnikov, študentov in pripravnikov pod določenimi pogoji. Ukrep Japonske, ki sicer poroča o dosledno nizkem številu primerov covida-19, je prišel dan po tem, ko je zaostrila omejitve za potnike iz Južne Afrike, kjer je bila odkrita različica, in osmih drugih držav. Poostritev mejnega nadzora bo močno vplivala na tuje študente, saj so mnogi že začeli administrativni postopek za prihod na Japonsko po letu ali več študija na daljavo.

FOTO: Ted Aljibe/AFP
FOTO: Ted Aljibe/AFP

00.30 WHO na izrednem zasedanju o sklenitvi dogovora o pandemijah

Članice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se bodo v Ženevi sešle na izrednem zasedanju glede pandemije covida-19. Na njem bodo odločale o pobudi za sklenitev mednarodnega dogovora o pandemijah, ki bi urejal boljšo pripravljenost sveta in sodelovanje med prihodnjimi pandemijami. Na dnevnem redu zasedanja bo ena sama točka, in sicer preučitev dobrobiti, ki bi jih prinesla sklenitev konvencije, sporazuma ali druge vrste mednarodnega instrumenta o pripravljenosti na pandemije in odzivanje nanje, so zapisali na spletni strani WHO. Na tej podlagi bi zagnali medvladni proces za oblikovanje tovrstnega dogovora.

To bo šele drugo izredno zasedanje v zgodovini WHO, trajalo pa bo predvidoma do 1. decembra. Pandemija covida-19 je svetovni skupnosti prinesla številne izzive. V zadnjih dneh so se razmere znova zaostrile ob pojavu nove koronavirusne različice omikron, ki jo je WHO razglasila za skrb vzbujajočo.

Preberite še:

Komentarji: