Z novega bazena morajo odstraniti olimpijske kroge

Stari greh: Znak na pročelju zgradbe si je zaželel bivši župan Boris Popovič – To je v nasprotju s pravili MOK
Fotografija: V Kopru so dobili privolitev Olimpijskega komiteja Slovenije, da uporabijo njihov znak, ne pa tudi simbola olimpijskih iger. Foto Boris Šuligoj
Odpri galerijo
V Kopru so dobili privolitev Olimpijskega komiteja Slovenije, da uporabijo njihov znak, ne pa tudi simbola olimpijskih iger. Foto Boris Šuligoj

Koper – Koprska občina bo v najkrajšem mogočem času odstranila olimpijske kroge z olimpijskega bazena, ki so ga za javnost odprli 8. marca, skoraj štiri mesece po njegovem predvolilnem odprtju sredi novembra lani. To so nam odgovorili iz koprske občinske službe za odnose z javnostjo in pojasnili, da jih je na nepravilno uporabo olimpijskega znaka opozoril predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec ob svojem nedavnem vljudnostnem obisku pri županu Alešu Bržanu.

Olimpijski bazen na Bonifiki.
Olimpijski bazen na Bonifiki.


Pet raznobarvnih krogov, simbol olimpijskih iger in Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) se je na novem koprskem bazenu, ki velja za najsodobnejšega in tehnično najpopolnejšega v državi, zableščalo ob lanskem odprtju bazena, dva dni pred lokalnimi volitvami, ko je takratni župan Boris Popovič želel volivce prepričati z enim svojih največjih prispevkov Kopru v svoji županski karieri. Že ob postavitvi olimpijskih krogov so številni Koprčani opozarjali, da njihova uporaba na bazenu ni skladna s predpisi o uporabi simbola olimpijskih iger. Zato smo že takrat poklicali vodjo odnosov z javnostjo na Olimpijskem komiteju Slovenije Braneta Dmitroviča, ki je na naše vprašanje odgovoril, da so v Kopru upravičeni do uporabe znaka OKS. Mestni občini Koper je slovenski olimpijski komite namreč podelil licenco olimpijskega športnega centra Bonifika za te panoge: plavanje, nogomet, košarka, rokomet, atletika, tenis in odbojka na mivki. Bazen, ki so ga takrat odpirali, je zato po mnenju Dmitriča lahko nosil obeležje olimpijskega centra.


 

Znak OKS ni enako kot simbol OI


Očitno pa so glede te razlage funkcionarjev OKS nastali določeni nesporazumi, kajti po tem, ko se je v koprski javnosti pojavila novica, da s koprsko uporabo olimpijskih krogov ni vse v redu, so včeraj na naša vprašanja iz Olimpijskega komiteja Slovenije odgovorili nekoliko natančneje in pojasnili novembrski nesporazum. Koper je res dobil licenco za olimpijski športni center Bonifika za prej naštete športne panoge in z licenco je bila dana tudi pravica do uporabe znaka, ki je s pogodbo natančno določen. Koper je dobil dovoljenje za uporabo znaka Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenje športnih zvez, ki je sestavljen iz zelenomodrega simbola Triglava, napisa Slovenija in majhnega znaka petih olimpijskih krogov. Koper pa je na pročelje bazena naslikal samo olimpijske kroge, za katere ni dobil dovoljenja. »Simbol, ki so ga uporabili v Kopru, je zaščiten skladno z veljavno zakonodajo. Nepooblaščena in neupravičena uporaba simbolov olimpijskih iger je strogo prepovedana, saj je zakonsko zaščitena katerakoli različica teh simbolov,« so pojasnili v OKS.

Olimpoijski krogi gredo dol.
Olimpoijski krogi gredo dol.


Iz kabineta koprskega župana Aleša Bržana so nam odgovorili, da je postavitev takega olimpijskega simbola brez soglasja OKS izvajalcu neposredno naročil takratni župan Boris Popovič. Primer so zato predali v obravnavo nadzornemu odboru koprske občine. Takoj po pozivu olimpijskega komiteja, da je treba olimpijske simbole odstraniti s pročelja novega bazena, so v občini začeli postopek njihove nadomestitve.

Preberite še:

Komentarji: