Z odličjem poplačan vložek v jadralski dom

Župan Peter Bossman poskrbel za jadralsko infrastrukturo, Tina Mrak in Veronika Macarol pa za zlato
Fotografija: Novi center je v lesu, ker želi spominjati na stari lesen hangar. FOTO: Boris Šuligoj/
Odpri galerijo
Novi center je v lesu, ker želi spominjati na stari lesen hangar. FOTO: Boris Šuligoj/

Portorož - V Portorožu bodo zvečer slavili trojno zmago. Po več desetletjih načrtovanj zvečer odpirajo med jadralci težko pričakovan Jadralni center Portorož. S športno infrastrukturo je pridobil tudi portoroški turizem, ker je v tem delu kraj bolj urejen, jadralni center pa je še en kamenček v mozaiku kompleksne turistične ponudbe. Kot naročeno pa domači jadralki na dragoceno večerno odprtje prinašata zlati medalji s še enega evropskega prvenstva.

Drevi bo v Portorožu dovolj razlogov za slavje, saj bodo poleg odprtja centra pripravili tudi sprejem za zlati portoroški jadralki. Dom vodnih športov so prvič omenjali že pred kakimi tremi desetletji, župan Peter Bossman ga je obljubljal že v prvem mandatu in malo pred koncem drugega mandata uresničil tisto, kar mnogi pred njim niso.


Bossman: "To ni šport za mehkužce in ne dopušča neumnosti"


"Piranski jadralci so si takšen objekt zaslužili. Sploh si ne znam več predstavljati, da se naše jadralke in jadralci z regat ne bi vračali z vrhunskimi rezultati, čeprav je konkurenca v športu vedno ostrejša. V očeh številnih je jadranje nekakšna pustolovščina, a mi ob morju vemo, da je predvsem odpovedovanje. To ni šport za mehkužce in ne dopušča ležernosti in neumnosti," je dejal Peter Bossman in dodal, da je novi jadralski dom tudi temelj za uspeh prihodnjih generacij.

Jadralni center Portorož so delavci podjetja Makro5 Gradnje zgradili po projektih PIA Studia Portorož. Arhitektka Stanka Pustoslemšek je povedala, da so zasnovali objekt v sodobnem mediteranskem slogu, pri čemer so ob zaključku pročelja uporabili veliko lesa (slovenskega macesna), ker naj bi nadaljeval tradicijo lesenega hangarja, v katerem so se pred več kot pol stoletja začeli pionirski časi portoroškega jadranja. S terase in iz sob pa se ponuja prestižni pogled na Piranski zaliv.


V objektu je 900 kvadratnih metrov površin


V pritličju jih je nekaj čez 500 metrov, kjer sta dva hangarja. V vsakem je prostora za spravilo do 20 tekmovalnih čolnov. Tu je še večji večnamenski prostor za organizacijo regat, za šole jadranja, tudi za fitnes in druženja. Poleg tega so še garderobe in sanitarije. V medetaži, ki meri skoraj 100 kvadratnih metrov, sta dve pisarni, skladišče za opremo in strojnica, v nadstropju (300 kvadratnih metrov) pa je restavracija in štiri sobe s po 4 ležišči in skupnimi sanitarijami. Restavraciji pripada še približno 130 kvadratnih metrov terase. Celotno zgornje nadstropje želijo oddati najprimernejšemu najemniku (izklicna cena je 2894 evrov na mesec), za katerega pa kljub dvem razpisom še niso dobili ustreznega najemnika. Nekateri menijo, da so pogoji težki, saj mora najemnik poskrbeti še za dokončanje in notranjo opremo prostorov.

Pred jadralnim centrom je 3000 kvadratnih metrov površin, od katerih so del namenili za 20 parkirišč, del bo namenjen začasni hrambi plovil na regatah, del pa bo namenjen premikom plovil. Obale, pomolčka in privezov za 8 manjših plovil tokrat še niso zgradili, saj se je občina odločila, da bo ta del naložbe izpeljala kasneje. So pa obcesti za stavbo uredili eno najbolj problematičnih prometnih in nasploh neurejenih točk v občini. Na razdalji 130 metrov so speljali in povezali pešpot in kolesarsko pot, ki zdaj primerneje povežeta Portorož in hotelsko naselje Bernardin.
 

Portoroški turizem ponuja jadralcem nekaj več


Predsednik Jadralnega kluba Pirat Marjan Matevljič je poudaril, da so jadralske regate, treningi in prireditve že doslej pomagale ustvariti v občini vsaj kakih 10.000 turističnih prenočitev na leto, poslej pa jih bo še veliko več, saj so se jim s sodobnim centrom možnosti bistveno popravile. Že danes se prav v tem centru začenja regata za evropski pokal v razredu "Moth" (leteče jadrnice), septembra je na vrsti evropsko prvenstvo v jadranju na deski (razred D2) in poleti prihodnje leto mladinsko juniorsko prvenstvo v razredu 470. Seveda ne gre le za regate, ampak tudi za treninge številnih tujih športnih ekip, predvsem iz srednje Evrope, ki jeseni in pozimi nemorejo jadrati na svojih jezerih, Portorož pa je najbližje. Portoroški jadralki Tino Mrak in Veroniko Macarol je podprlo tudi Turistično združenje Portorož, ki ju je proglasilo za promotorki slovenskega in portoroškega turizma in jima zato tudi namenilo podporo.

Komentarji: