Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Za NSi predlog koalicijske pogodbe trenutno neprimeren

NSi se še vedno pogovarja o vstopu v koalicijo tudi s prvouvrščeno na volitvah SDS.
Predsednik NSi-ja Matej Tonin FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Predsednik NSi-ja Matej Tonin FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Sandra Hanžič, STA, Ma. F.
10. 7. 2018 | 12:13
10. 7. 2018 | 22:04
5:23
Ljubljana – Izvršilni odbor NSi je danes pregledal predlog koalicijske pogodbe, ki so ga po pogovorih v minulem tednu oblikovali v LMŠ. Kot je po seji povedal predsednik NSi Matej Tonin, so ugotovili, da NSi trenutno z vsebino ni zadovoljna. Zato bodo do ponedeljka na pogajanjih poskušali doseči več. Če jim ne bo uspelo, se bodo »zahvalili za sodelovanje«.

Predstavniki NSi na sredino nadaljevanje pogajanj strank LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in Desus odhajajo s pripombami na trenutni predlog koalicijske pogodbe. Izvršni odbor je pogajalski skupini naložil, naj poskuša z novimi pogajanji izboljšati in bolj precizirati ukrepe na področju zdravstva, davkov in gospodarstva, sodstva, pokojninskega sistema, šolstva ter kmetijstva in podeželja, je po seji izvršilnega odbora dejal Tonin.

Izvršilni odbor je pogajalski skupini dal čas, da to doseže, do ponedeljka, ko se bodo znova sestali in »potegnili črto«. »Če bo vsebina zadostna, gremo takoj v izvedbo internega referenduma, če ne bo, se bomo zahvalili za sodelovanje,« je pojasnil Tonin. Na internem referendumu bi podporo za vstop v koalicijo Marjana Šarca iskali med člani, ki so plačali članarino. Na podlagi izidov referenduma pa bi končno odločitev o tem sprejel svet stranke, je pojasnil Tonin.
 

Boljši vsebinski napredki s stranko SDS


Zatrdil je, da so pogovore o kadrovskem razrezu doslej vztrajno zavračali, saj ne želijo, da bi se jim očitalo, da so se prodali za nekaj ministrskih mest. »Najprej se želimo vsebinsko uskladiti,« je znova zagotovil predsednik NSi.

Hkrati je dejal, da se NSi še vedno pogovarja o vstopu v koalicijo tudi s prvouvrščeno na volitvah SDS. »Tam so vsebinski napredki boljši, intenzivni, kar je za pričakovati, saj sta stranki članici iste politične skupine,« je dejal Tonin. Ocenil je, da so stvari vsebinsko usklajene »do 95 odstotkov, nastajajo pa razlike predvsem na področju zdravstva«. Kot je dejal, predloga koalicijske pogodbe še ni videl, so pa primerjali rešitve ene in druge stranke po resorjih.

O tem, do katere mere so usklajeni z LMŠ, pa ni želel govoriti. Je pa priznal, da je vsaka koalicijska pogodba kompromis.
 

Levica s Šarcevo koalicijo ne bo sodelovala


Svet stranke Levica je včeraj soglasno sprejel sklep, da s koalicijo, ki jo poskuša oblikovati prvak Liste Marjana Šarca, ne bodo sodelovali, je sporočil njen koordinator Luka Mesec. Najbolj jih moti, da bo v njej morda sodelovala NSi, s katero so programsko nekompatibilni. To odločitev lahko še spremenijo, če v vladi te stranke ne bo in če bodo preostale partnerice pripravljene na spreminjanje koalicijske pogodbe. Med drugim so v Levici dobili znak, da bi bile pripravljene vsaj nekoliko zmanjšati sredstva, ki jih država namenja Natu. 

Levica z vlado, v kateri bo NSi, ne namerava sodelovati.<br />
FOTO: Leon Vidic
Levica z vlado, v kateri bo NSi, ne namerava sodelovati.
FOTO: Leon Vidic


»V nasprotju s tem, kar dostikrat slišimo – da smo na pogovore prišli z nemogočimi pogoji in da smo nemogoč koalicijski partner – je resnica ta, da smo vanje šli odkrito in odprto, brez vnaprejšnjih zahtev,« opisuje Mesec. Najprej so predlagali, da bi s strankami našli stične točke, pri vsebinskih razhajanjih pa iskali kompromise, vendar jih je sredina iz pogajanj izključila, še preden so začeli programska usklajevanja.



Z vlado v nastajanju ne morejo sodelovati, saj so razlike prevelike. Sami bi želeli vstopiti v vlado, ki bi se zavzemala za trajen in znaten dvig plač in pokojnin, ureditev položaja prekarcev, sprejem okoljske reforme, stanovanjski program in zajezitev privatizacije, Šarčeva koalicija pa ima nasprotne namere, razlaga Mesec. 

»Na žalost bomo dobili vlado, ki bo zopet zapravila dobre gospodarske razmere in jih izkoristila za dajanje davčnih odpustkov bogatim in kapitalu, še naprej razprodajala državno premoženje z NLB na čelu in še bolj razgradila zdravstveni sistem,« je še prepričan. Dodaja, da je naslednja koalicija programsko usklajena in da je tik pred kadrovskim razrezom. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine