Za prisluhi Sekolcu in Drenikovi so bili menda hrvaški obveščevalci

Za nezakonitimi prisluhi je menda vseskozi stala hrvaška SOA, akcijo je domnevno vodil obveščevalec Davor Franić, znan tudi kot »Mehanik Davor«.
Fotografija: Nekdanji slovenski arbiter Jernej Sekolec. Hrvaška je po izbruhu prisluškovalne afere na lastno pest izstopila iz arbitraže in odločitve sodišča še vedno ne priznava. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Nekdanji slovenski arbiter Jernej Sekolec. Hrvaška je po izbruhu prisluškovalne afere na lastno pest izstopila iz arbitraže in odločitve sodišča še vedno ne priznava. FOTO: Blaž Samec/Delo

Za nezakonitim snemanjem pogovora slovenskega sodnika pri Stalnem arbitražnem sodišču za meddržavne spore Jerneja Sekolca in slovenske agentke pri sodišču Simone Drenik leta 2015 je bil menda hrvaški obveščevalec Davor Franić, ki je poznan tudi kot »Mehanik Davor« iz afere novačenja salafistov za tihotapljenje orožja, poroča portal 24 ur.

Pri tem se sklicuje na bosanske medije in lastne vire. Franić ima menda na vesti vrsto afer in grozilnih akcij po navodilih hrvaškega vrha.

Po številnih ugibanjih, da za tem stoji ameriška ali nemška obveščevalna služba in s tem discipliniranje Slovenije zaradi spogledovanja z Rusijo, je zdaj videti, da je za nezakonitimi prisluhi vseskozi stala hrvaška Varnostno-obveščevalna agencija (SOA), akcijo pa je menda vodil prav Franić.



Franića je, kaže, uspeh s prisluhi postavil v sam vrh hrvaške agencije SOA. Danes je celo na položaju šefa kabineta direktorja SOA Daniela Markića in, kot dodaja 24 ur, neslavno vpleten v vsaj dva hrvaška obveščevalna fiaska. 
 

Sabotaža se je vrnila kot bumerang


Pred dnevi se je njegovo ime pojavilo v aferi novačenja in tihotapljenja orožja iz Hrvaške v Bosno, s katero naj bi Hrvaška želela prikazati Bosno kot dvorišče za teroristična urjenja. Toda z razkritjem bosanskega portala Žurnal.info se je hrvaškim obveščevalcem in Davorju Franiću domnevna sabotaža vrnila kot bumerang. Izkazalo se je menda, da je prav Davor Franić tisti »Davor mehanik«, ki je izkoriščal bosanske avtoprevoznike z dovoljenjem za bivanje v Sloveniji in jih uporabljal za orožarske mule.

Hrvaški mediji so o njem pisali, ko je decembra lani hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović odpustila svojega svetovalca za nacionalno varnost Mateja Radelića. Ta je pozneje razkril, češ da mu je prav Franić razložil, da je odpuščen, in mu grozil, da ga bo povozil z avtomobilom, če bo treba zaščititi predsednico.



Objava 24 ur odmeva širše v regiji. Odzvali so se bosanskohercegovski in srbski mediji, ki povzemajo objave v slovenskih, več ur zatem tudi hrvaški tisk. S tvitom se je oglasil tudi, denimo, poznavalec razmer na Balkanu Jasmin Mujanović z akademsko kariero v ZDA – deluje na univerzi Elon, mdr. objavlja v Newsweeku –, ki ob tem opozarja, da sta tako Slovenija kot Hrvaška članici Nata in Evropske unije. Bili naj bi zaveznici.

Komentarji: