Začenja se cepljenje proti gripi

Brezplačno za vse: Na voljo je 270.000 odmerkov cepiva, enakega kot lani.
Fotografija: Zanimanje za cepljenje bo gotovo povečano. Pametno se je čim prej naročiti. Takih vrst pred vrati ambulant, kot smo jim bili priča lani, letos zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa ne bo. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Zanimanje za cepljenje bo gotovo povečano. Pametno se je čim prej naročiti. Takih vrst pred vrati ambulant, kot smo jim bili priča lani, letos zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa ne bo. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Z današnjim dnem se v zdravstvenih domovih in območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) začenja cepljenje proti gripi, ki bo letos zaradi sprejetega petega protikoronskega zakona za vse brezplačno. Zanimanje bo zato gotovo povečano. Pametno se je čim prej naročiti.



Že lani, ko je bilo cepljenje prvič brezplačno za kronične bolnike, starejše od 65 let, ljudi z izrazito povečano telesno težo in nosečnice, so se pred zdravstvenimi ustanovami vile dolge kolone, kako bo šele letos, ko bo brezplačno za vse? V razmerah, ki jih je prinesel novi koronavirus, vrst pred vrati ambulant sicer ne bo, se bodo pa ljudje zanesljivo množično telefonsko naročali na proste termine.

Strokovnjaki si želijo, da bi se jih cepilo čim več, tudi zato, da bi preprečili zaplete, povezane s covidom-19, hkrati pa opozarjajo, da cepljenje proti gripi ni zaščita proti novemu koronavirusu. Kakšno bo zanimanje za cepljenje v mariborskem zdravstvenem domu, v petek še niso mogli oceniti, saj naročanje začnejo šele danes. Aleksander Jus, pomočnik direktorja za zdravstveno nego, je pojasnil, da bodo cepljenje izvedli na več lokacijah in v več terminih. Ob vstopu na lokacijo bodo izvajali triažo, delovalo bo več cepilnih timov. »Tako smo letos med epidemijo v maju organizirali in izvedli že cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu, kar se je izkazalo za primerno in v zadovoljstvo vseh zainteresiranih občanov,« je dejal Jus.

Cepit se lahko pridejo izključno zdravi ljudje, v smislu, da nimajo simptomov okužbe zgornjih dihal ali bolezenskih znakov, ki bi jih lahko pripisali okužbi s covidom-19, oziroma drugih akutnih virusnih obolenj ter niso bili v tesnem stiku z osebo, ki preboleva covid-19.

image_alt
Covid-19 ali gripa? Težko bo razlikovati


Zanimanje narašča


Delež cepljenih proti gripi se je v lanski sezoni v primerjavi s prejšnjo povečal: cepilo se je 6,8 odstotka slovenskega prebivalstva, leto prej pa 4,5 odstotka. Delež cepljenih v starostni skupini nad 65 let se je prav tako povečal; znašal je 18,8 odstotka, skoraj šest odstotkov več kot prejšnjo sezoni.

V programu cepljenja in zaščite z zdravili je cepljenje proti gripi posebej priporočljivo za kronične bolnike, torej ljudi, ki imajo kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter, presnovne bolezni, nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, bolezni, ki slabijo imunski odziv, in otroke, ki so dlje časa zdravljeni s salicilati. Poleg te skupine cepljenje priporočajo tudi zdravim ljudem, starejšim od 65 let, otrokom, starim od šest do 23 mesecev, in nosečnicam, ker je pojavljanje zapletov bolezni v teh skupinah bolj pogosto kot v preostali populaciji. V zadnji sezoni se je proti gripi cepilo 716 nosečnic, leto prej pa le 372, piše v poročilu NIJZ.

Dodajajo, da k dvigu precepljenosti proti gripi z zgledom še vedno premalo prispevajo zdravstveni delavci, saj je delež cepljenih v tej skupini prenizek. »Število zdravstvenih delavcev, cepljenih proti gripi, se je nekoliko zvišalo, s 5794 v sezoni 2018/2019 na 7595 v sezoni 2019/2020.«

V ljubljanskem kliničnem centru, kjer se je cepljenje začelo že pretekli teden, se je cepilo 1060 zaposlenih, kar je 464 manj kot v prvem tednu lani. Toda lanski delež cepljenih, ki je znašal 29,5 odstotka, je za kar 15,6 odstotka presegel tistega v sezoni 2016/2017, na primer. Za letošnjo sezono je naročenih 270.000 odmerkov enakega štirivalentnega cepiva proti gripi, proizvedenega v Franciji. Glede na lanske podatke, ko je NIJZ razdelil 182.317 odmerkov, bi morala količina zadostovati za vse potrebe.

Preberite še:

Komentarji: