Zaradi neurij za severovzhod države objavljeno rdeče opozorilo

Na območju med Posavjem in Goričkim lahko pade od 60 do 100 litrov dežja na kvadratni meter.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Agencija za okolje RS je zaradi nevarnosti neviht, nalivov in sunkov vetra za današnji večer in ponoči, do jutranjih ur, za severovzhod države objavila rdeče opozorilo. 

Zvečer in ponoči bodo še nevihte. Nekatere nevihte bodo spremljali močnejši in krajevno dolgotrajnejši nalivi in sunki vetra. Od sredine noči do sobote dopoldne bodo možne obilne padavine v vzhodni Sloveniji na območju med Posavjem in Goričkim. V 12. urah lahko tam pade od 60 do 100 litrov dežja na kvadratni meter.


 

Možno poplavljanje vodotokov


Ob dolgotrajnih nalivih bo verjetno hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov, predvsem v severovzhodni in vzhodni Sloveniji pa tudi posameznih rek. V Pomurju lahko pride do zastajanja vode na ravninskih predelih, še opozarja Arso.


 

Vreme že zahtevalo intervencije


Vreme je že povzročilo vrsto nevšečnosti. Kot poroča Center za obveščanje in reševanje, so gasilci zaradi podrtega drevja ali vdiranja vode v objekte intervenirali v Grosupljem, Ivančni Gorici, Litiji in Šmartnem pri Litiji.

Na območju občine Kranj oziroma vasi Bitnje, Žabnica in Stražišče pa je voda že minulo noč zalila preko 40 objektov. Gasilci GARS Kranj in lokalnih gasilskih društev so vodo iz objektov izčrpali in postavili protipoplavne vreče.



Komentarji: