Zavodi vztrajajo, naj bo osamitev zunaj domov

Če do avgusta ne bodo uredili takojšnje izolacije stanovalcev, skupnost socialnih zavodov napoveduje izstop iz delovne skupine za pripravo protokolov.
Fotografija: Ministrstvo za zdravje je dalo domovom navodila, naj vzpostavijo tri cone, skupnost zavodov pa vztraja, da je treba okužene osamiti zunaj domov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Ministrstvo za zdravje je dalo domovom navodila, naj vzpostavijo tri cone, skupnost zavodov pa vztraja, da je treba okužene osamiti zunaj domov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Zaradi aktualnih razmer v domovih za starejše zaradi koronavirusa se je na izredni seji sestal upravni odbor Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (SSZS). »Vztrajamo pri zahtevah, da se spoštuje zakonodaja. Vlada je namreč sprejela sklep, da se pri bolnikih s covidom-19 uporablja isti ukrep, kot velja za kugo in hemoragično mrzlico, kar pomeni, da je obvezna popolna osamitev, ki se skladno z zakonodajo izvaja v pooblaščenih zdravstvenih zavodih, kar pa domovi za starejše niso. Vztrajamo, da je treba stanovalca, ki je okužen, takoj preseliti,« je strnil Denis Sahernik, v. d. sekretarja SSZS, in dodal, da je bistveni problem, da domovi ne morejo preprečiti širjenja, ko okužba enkrat pride v dom. Poudarjajo, da ne zahtevajo bolnišničnega zdravljenja za vse okužene, temveč izolacijo zunaj domov, kakor razumejo zakonodajo.

Prepričani so, da potrebujemo zunanje covid enote, kamor bodo nameščeni okuženi stanovalci, te namestitvene enote pa se lahko uredijo regijsko, za kar je bila sprejeta odredba. »Treba pa je sestaviti ekipo zdravstvenih strokovnjakov, ki bodo priskočili na pomoč, ko bo dom to potreboval,« je dejal Sahernik.

Pri skupnosti so se spet odzvali na besede, ki jih je prejšnji teden izrekel minister za zdravje Tomaž Gantar, da tretjina domov le s težavo zagotavlja ukrepe, ki jih je ministrstvo predpisalo za boj proti epidemiji covid-19. »Ne tretjina, naše ocene so celo, da večina domov ne more izvajati ukrepa izolacije. Niti ne razumemo besed ministra, da tretjina domov nima pogojev, po drugi strani pa vztraja, da okuženi ostanejo v teh domovih, ki nimajo ne tehničnih, ne prostorskih ne kadrovskih zmožnosti za osamitev,« odgovarja v. d. sekretarja SSZS.

Zavračajo Gantarjevo trditev, da so bili pripravljeni vsi protokoli za ravnanje ob pojavu koronavirusa v domovih, saj je delovna skupina, ki je pri ministrstvu za delo odgovorna zanje, doslej opravila dva sestanka in dela še ni zaključila. Če do avgusta ne bo urejena takojšnja in popolna osamitev okuženih stanovalcev, bo skupnost izstopila iz te delovne skupine, napovedujejo.
Opozarjajo še, da so domovi od različnih inštitucij prejeli več kot 50 različnih dokumentov s priporočili, ki ne tvorijo celovite sistemske rešitve.

Ministrstvu za zdravje očitajo, da domove spreminjajo v poceni negovalne bolnišnice, kar je za zdravstveno blagajno občutno ceneje, saj večino stroškov bivanja v domu pokrijejo stanovalci. Izračuni v splošnem dogovoru domovom odmerjajo 14,90 evra iz zdravstvene blagajne za dan zdravstvene nege. Za zdravstveno nego v bolnišnici je namenjenih 116,30 evra, za podaljšano bolnišnično zdravljenje pa 128,36 evra.

Preberite še:

Komentarji: