Zdravko Počivalšek dobil zeleno luč odobra za nov ministrski mandat

Zdravko Počivalšek napoveduje oblikovanje okolja, ki bo prijazno do gospodarstva in vlagateljev.
Fotografija: Predstavitev kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška pred odborom DZ za gospodarstvo. Foto Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Predstavitev kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška pred odborom DZ za gospodarstvo. Foto Leon Vidic/Delo

Aktualni minister za gospodarstvo in kandidat za to funkcijo Zdravko Počivalšek se je predstavil parlamentarnemu odboru za gospodarstvo, ki je ocenil, da je Počivalšek primeren kandidat za ponovni ministrski mandat. Podprlo ga je 11 poslancev, nihče ni bil proti.

Uvodoma se je Počivalšek pohvalil z makroekonomski podatki v preteklih štirih letih. Izpostavil je gospodarsko rast, rast zaposlenosti in padec stopnje brezposelnosti, rast minimalne in povprečne neto plače. Hkrati je priznal, da je bil pred štirimi leti, ko se je prvič predstavljal pred tem odborom, naiven, saj stvari v državni upravi potekajo drugače, kot v gospodarstvu.

Počivalšek je poudaril, da so glavni motor naše gospodarske rasti izvozniki, ki jim je treba zagotoviti stabilno gospodarsko okolje. Prepričan je, da je to mogoče doseči v sodelovanju z gospodarskimi organizacijami in sindikati. »Zame je ključna predvidljivost poslovnega okolja. Če bo vlada posegala na področje davkov, je to treba napovedati in to narediti v določenem časovnem obdobju in ne čez noč,« je poudaril kandidat in dodal, da si bo prizadeval, da ne bo ukrepov, ki bi zmanjševali konkurenčnost gospodarstva. Povedal je, da je Slovenija po davku na dobiček med najmanj po davku na delo zlasti pri višjih plačah pa med najbolj obdavčenimi. Glede omejitve zniževanja davka na dobiček na največ 5 odstotkov, pa je dejal, da bi zaradi prilagoditve podjetij za proračun pomenilo le 30 milijonov evrov dodatnih prilivov, zato se sprašuje, koliko je to smiselno.
 

O minimalni plači


Počivalšek ne nasprotuje usklajevanju minimalne plače z življenjskimi stroški, meni pa, da bi morala biti rast minimalne plače posledica povpraševanja po delu. »Pri administrativni korekciji minimalne plače pa je treba biti previden,« je dodal. Večkrat je ponovil, da si bo prizadeval, da bo slovensko okolje ostalo konkurenčno in da kapital iz njega ne bo bežal. Skrbi glede na napovedi sprememb, ki jih predvideva koalicijska pogodba, pa so po njegovem mnenju preuranjene.

Napovedal je nadaljnje spodbujanje domačih in tujin neposrednih naložb, za kar bo poskušal zagotoviti tudi materialno podlago.  Pojasnil je, da so se pri privabljanju Magne v Hoče, ki so ji namenili tudi kmetijska zemljišča, veliko naučili. Zato so na ministrstvu pripravili 1081 degradiranih območij, ki so na voljo vlagateljem, saj ne želijo več posegati v kmetijska zemljišča. »Povpraševanje po naložbah tako domačih kot tujih je veliko in se že ukvarjamo z vprašanjem, kako bomo zagotovili delovno silo za to,« je pojasnil.
 

Konsolidacija turizma


Glede turizma je Počivalšek napovedal, da je treba uresničiti sprejeto strategijo razvoja turizma, ki naj bi prinesla rast prihodkov in dvig dodane vrednosti. Pri tem je izpostavil nujno lastniško konsolidacijo državnih turističnih podjetij, ki naj bi potekala v treh korakih: koncentraciji upravljanja teh podjetij pod Slovenskim državnim holdingom, ki ni nujno lastniška, izboljšanju poslovanja teh družb in na koncu premišljeni privatizaciji. Počivalšek meni, da je pri upravljanju teh družb še veliko rezerve.

Zdravko Počivalšek Foto Blažž Samec/Delo
Zdravko Počivalšek Foto Blažž Samec/Delo


Aktualni minister in kandidat sicer pričakuje, da bo upravljane državnih naložb pregledno in učinkovito ter bo doseglo 8-odstotni donos. Privatizacija pa mora biti po njegovem mnenju premišljena in v korist države oziroma podjetja ne pa tistih, ki družbo prodajajo. Poudaril je, da so v preteklem mandatu z zakonom zaščitili Mercator kot sistemsko družbo pred insolventno mamo. A hkrati je poudaril: »Država ne želi in ne bo odkupovala Mercatorja. Bo pa podprla vsako prestrukturiranje te družbe.«

Počivalšek je še napovedal učinkovito črpanje evropskih sredstev, spodbujanje razvoja in internacionalizacije malih in srednjih podjetij ter spodbujanje zadružništva in delavskih odkupov. Za cilj si je postavil povečanje izvoza do leta 2025 na 50 milijard evrov (zdaj 35 milijard) in dodano vrednost na 60.000 evrov na zaposlenega.


Deregularizacija cen bencina


Glede deregulacije cen, je Počivalšek dejal, da ni neoliberalec, kot se mu očita, da pa je zagovornik prostega trga. Priznal je, da je od deregulacije cen naftnih derivatov na avtocestah pričakoval več, saj zdaj ni bistvenih razlik med črpalkami na avtocesti. »Dokler ne bomo zagotovili možnosti, da bo ta trg začel delovati, v korak popolne deregulacije cen trga naftnih derivatov ne bomo šli,« je zagotovil.

Popolne deregulacije cen naftnih derivatov ne bo, če trg ne bo deloval, zagotavlja Počivalšek. Foto Roman Šipić/Delo
Popolne deregulacije cen naftnih derivatov ne bo, če trg ne bo deloval, zagotavlja Počivalšek. Foto Roman Šipić/Delo


Na vprašanje o gospodarski diplomaciji, je Počivalšek je odgovoril, da je Slovenija pri izvozu zelo odvisna od Evropske unije, kar predstavlja veliko tveganje če se tukaj razmere poslabšajo, pri čemer je izpostavil predvsem nepredvidljivost »slovenskega zeta« v ZDA. Zato je po njegovih besedah treba posle razširiti tudi na druge trge. Pri tem je izpostavil azijske države in Afriko, kjer z eno od sosednjih držav potekajo dogovori o skupnem nastopu.
 

Očitki o AVK


Poslanka Levice Nataša Sukič je ministrskemu kandidatu očitala dosedanje poseganje v neodvisnost Agencije za varstvo konkurence (AVK), kršenje zakonodaje v zvezi s tem in sporno prizadevanje za zamenjavo direktorja agencije. Počivalšek je dejal, da 95 odstotkov povednega ne drži. Zatrdil je, da ministrstvo do AVK deluje zakonito, direktor pa da je bil po presoji sodišča imenovan nezakonito. Ministrstvo zdaj čaka na revizijo postopka pred vrhovnim sodiščem.

Komentarji: