»Zdravnica je bila proti ošpicam cepljena«

V mariborskem UKC so danes potrdili še dva primera okužbe z ošpicami, zbolela sta zdravnica in medicinska sestra. NIJZ Maribor pa je potrdil še en primer okužbe.
Fotografija: V začetku leta je prišla na Pediatrično kliniko na obisk z ošpicami okužena odrasla oseba. Epidemije takrat ni bilo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
V začetku leta je prišla na Pediatrično kliniko na obisk z ošpicami okužena odrasla oseba. Epidemije takrat ni bilo. FOTO: Jure Eržen/Delo

Maribor – Od sobote so v Mariboru potrdili še tri okužbe z ošpicami in sicer sta zboleli zdravnica in medicinska sestra na oddelku za pediatrijo UKC Maribor ter sorodnica obolelega otroka, ki so ga na zdravljenje sprejeli ob koncu maja. Po besedah primarija Karla Turka, iz mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje so obolele obravnavali ambulantno in se zdravijo doma.

Medicinska sestra je bila cepljena le enkrat, zato je dobila v roku 72 ur od kontakta z obolelim otrokom še drugi odmerek cepiva, vendar je kljub temu zbolela. Kar se tiče zdravnice je bila po Turkovih besedah redno cepljena z dvema odmerkoma v otroški dobi, vendar gre po mnenju imonologov za redek primer tako imenovane imunocelične pomankljivosti, tovrstnih na cepljenje neodzivnih primerov pa je zelo malo. Obolela ženska - vsi trije primeri so tudi že laboratorijsko potrjeni - je sorodnica obolelega otroka, ker prihaja iz Makedonije pa za sedaj še niso uspeli ugotoviti ali je bila cepljena ali ne.

Zdravniki in drugo medicinsko osebje so v preteklih dneh veliko časa in truda porabili za ugotavljanje obsega kontaktov obolelih v Sloveniji in ugotovili, da gre za okoli tristo oseb. Po Turkovih besedah med njimi ni nikogar, ki ne bi bil cepljen, je pa nekaj oseb, ki so dobile le en odmerek cepiva, zato so se odločili ustrezno ukrepati.

Med osebami, ki so imele z obolelimi stike, so namreč tudi nosečnice, ki jih ni mogoče cepiti, ter otroci, mlajši od enega leta, zato so se v teh primeroh odločili za terapijo z imonoglobini. Kot je poudaril Turk razloga za preplah ni, v Mariboru je precepljenost dokaj visoka oziroma okoli 95 odstotna, zato nevarnosti za epidemijo ni, nikakor pa ne morejo izključiti, da ne bo še kdo zbolel in še dodal, da se inkubacijska doba z vsakim na novo odkritim primerom podaljšuje, zdaj je podaljšana do konca junija.


 

Pred mesecem dni prvi oboleli v Mariboru


Mariborski zdravstveni delavci so pred skoraj mesecem dni obravnavali prvi letošnji primer ošpic. Osemintridesetletnik, ki se je okužil v Srbiji, kjer je preživel inkubacijsko dobo, zbolel pa po vrnitvi v Slovenijo, ni bil cepljen. Konec maja je za to otroško boleznijo zbolel še enoletni dojenček, ki je bil prav tako v stiku s prej omenjenim moškim.

V začetku junija so na infekcijskem oddelku Univerzitetno kliničnega centra (UKC) Maribor obravnavali še tretji primer ošpic. Šlo je za 40-letnega moškega, ki se je okužil od moškega, ki ni bil cepljen in od katerega se je okužil tudi enoletni otrok, ki so ga zdravili na pediatrični kliniki, je takrat poročal Večer.

Do danes so v Mariboru zabeležili torej vsega skupaj šest okuženih.

Komentarji: