Zdus gre na vlado

Srečanje s premierom: V petek, tako je napovedano, se bosta srečala premier Marjan Šarec in predsednik Zdusa Janez Sušnik
Fotografija: Slavnostna prireditev Zdusa, ki se je je udeležilo več sto članov in predsednikov društev upokojencev. Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Slavnostna prireditev Zdusa, ki se je je udeležilo več sto članov in predsednikov društev upokojencev. Foto Leon Vidic

Ljubljana – Premier Marjan Šarec se bo s predsednikom Zdusa, zveze društev upokojencev Slovenije, Janez Sušnikom srečal ta petek, tudi zato, da bi lahko zveza vzpostavila reden stik z vlado.

Na drugem dnevu Zdusa, ki je letos na Gospodarsko razstavišče pritegnil več sto članov, predsednikov društev upokojencev in tudi nekaj politikov, s premierom Marjanom Šarcem na čelu, je Sušnik poudaril, da si zveza prizadeva za boljši jutri upokojencev in s tem za številne ukrepe, a pri tem je pomemben tudi dialog z vlado. Tako je že na srečanju napovedal, da se bo s premierom Šarcem sestal 7. decembra. To so v petek na zvezi na vprašanje Dela, ali se bo to srečanje zgodilo, potrdili. Katere bodo glavne iztočnice srečanja, niso razkrili. Zdus: »Podrobnejšo vsebino srečanja bosta dorekla nekaj pred sestankom, v glavnem pa bo namen srečanja vzpostavitev rednega kontakta med vlado in zvezo,« so nam odgovorili.


Na slavnostni prireditvi Zdusa je igrala Godba ljubljanskih veteranov. Foto Leon Vidic
Na slavnostni prireditvi Zdusa je igrala Godba ljubljanskih veteranov. Foto Leon Vidic


Ministrstva za starejše ne bo


Vsekakor je Sušnik že na dnevu Zdusa poudaril, da si prizadevajo tudi za to, da bi se odmerni odstotek za pokojnine, ki je zdaj 57 odstotkov, zvišal, pa tudi letni dodatek zdaj ni takšen, kakor jim pripada. Dejal je še, da se zavedajo, da mora vlada usklajevati različne interese. Tudi premier Šarec je kot slavnostni govornik na srečanju dejal, da se v vladi zavedajo pomena starejših in ukrepov, ki jih bo treba sprejeti: od zvišanja odmernih odstotkov za pokojnine, usklajevanja dodatkov, potrebnega demografskega sklada, do ureditve trajnostne oskrbe in soočanja s problemi demence. Kot smo že poročali, je na vprašanje Dela, ali si starejši lahko obetajo ministrstvo za starejše, odgovoril, da znotraj ministrske sestave te potrebe ne vidi, o uradu za starejše pa bodo še razmišljali.

Plesala je folklorna skupina DU Naklo. Foto Leon Vidic
Plesala je folklorna skupina DU Naklo. Foto Leon Vidic


Pester kulturni program


Na dnevu Zdusa so nagradili Tomaža Banovca, ki je skupaj s sodelavci pripravil pomemben dokument, Memorandum 2018, in 13 društev upokojencev ter pripravili izjemen kulturni program, na katerem je igrala Godba ljubljanskih veteranov, pel mešani pevski zbor DU Ig in plesala folklorna skupina DU Naklo.

Komentarji: