»Zelo pisani družini« sta se pridružili še Lista Melite Petelin in pogojno LPR

Večino v 45-članskem mestnem svetu bi imel župan zagotovljeno tudi brez Liste Melite Petelin in LPR.
Fotografija: Večino v 45-članskem mestnem svetu bi imel zagotovljeno tudi brez Liste Melite Petelin in LPR. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Večino v 45-članskem mestnem svetu bi imel zagotovljeno tudi brez Liste Melite Petelin in LPR. FOTO: Tadej Regent/Delo

Medtem ko je večina od 11 vabljenih list že prejšnji teden podpisala koalicijski sporazum z mariborskim županom Sašo Arsenovičem, se jim je danes pridružila še Lista Melite Petelin. Pogojno pa se jim bo pridružila še Lista Lidije Divjak Mirnik - Lista za pravičnost in razvoj, ki ima v mestnem svetu poleg Divjak Mirnikove še Stojana Auerja.

Kot so sporočili iz Liste Melite Petelin, so člani liste na današnjem srečanju z Arsenovičem ocenili, da je koalicijska pogodba ustrezna, vendarle pa so želeli od župana dobiti zagotovila in potrjeno časovnico za nekatere ključne in konkretne projekte. »Župan je podane predloge ocenil kot primerne in se zavezal k njihovi realizaciji,« so pojasnili. Petelinova, ki je tudi edina svetnica liste, je zato podpisala koalicijski sporazum.

Iz Liste Lidije Divjak Mirnik - Liste za pravičnost in razvoj (LPR) pa so danes sporočili, da je njihov mestni odbor v petek po dolgi in burni razpravi z veliko večino izglasoval pristop k sporazumu o sodelovanju pri vodenju in upravljanju mariborske občine.
Pri tem v listi sodelovanje pogojujejo z dodatnim protokolom h koalicijskemu sporazumu, ki bi jim zagotavljal enakopravno sodelovanje pri upravljanju in vodenju mesta, ne pa zgolj dviganja rok in potrjevanja vnaprej pripravljenih gradiv s strani mestne uprave.

Vsaj za nekaj časa je treba pozabiti politično pripadnost, saj je ena pripadnost višja, to je pripadnost mestu Maribor, je dejal Arsenovič. FOTO: Tadej Regent/Delo
Vsaj za nekaj časa je treba pozabiti politično pripadnost, saj je ena pripadnost višja, to je pripadnost mestu Maribor, je dejal Arsenovič. FOTO: Tadej Regent/Delo


Kot so ob tem poudarili, želijo sodelovati kot tvorci idej in izvajalci projektov, ki bodo mestu omogočili optimalne življenjske pogoje in nadaljnji razvoj na vseh pomembnih področjih delovanja občine. Čeprav naj bi mestna uprava že pri pripravi sporazuma upoštevala večino njihovih predlogov, so jih vznemirili zadnji dogodki, povezani z uvrstitvijo dvoletnega proračuna in ustanovitve mestnega holdinga na sejo mestnega sveta brez koalicijskega usklajevanja.

V LPR so zaradi takega ravnanja opozorili, da bo vsak poskus avtokratskega vodenja mesta v danih pogojih mesto potisnil tja, kjer se je nahajalo v zadnjih desetih letih, torej na pot razvojnega capljanja in nezadovoljstva ljudi, česar pa si sami ne želijo.
Mariborsko koalicijo torej ob 11 članih Arsenovičeve liste in treh svetnikov SMC, katere županski kandidat je bil, sestavljajo še svetniki Liste kolesarjev in pešcev, SD, Levice, DeSUS, NSi, Liste Gasilcev Maribora, Liste mladih. Povezujemo, Stranke mladih - Zeleni Evrope in Liste Melite Petelin.

»Naša družina je zelo pisana, a verjamem, da je skupen cilj, to je razvoj mesta, dovolj močan, da bomo projektno sodelovali. Vsaj za nekaj časa je treba pozabiti politično pripadnost, saj je ena pripadnost višja, to je pripadnost mestu Maribor,« je sicer dejal Arsenovič. Večino v 45-članskem mestnem svetu bi imel zagotovljeno tudi brez Liste Melite Petelin in LPR.

Komentarji: