Zgodbe pozitivnih sprememb

Danes je dan družbeno angažiranega novinarstva. Tudi Delo je del pobude Sparknews in niza pozitivne zgodbe.
Fotografija: Skupaj delimo boljšo prihodnost INFOGRAFIKA: Delo
Odpri galerijo
Skupaj delimo boljšo prihodnost INFOGRAFIKA: Delo

Človeštvo se ves čas svojega obstoja giblje med dobrim in slabim, med prizadevanji za boljše življenje za vse na eni strani ter vračanjem h kaosu in uničenju na drugi. Ta dvojnost je zapisana v naših genih, brez nje tudi ne bi mogli postali najmočnejša vrsta na planetu. Gledano globalno je videti, kakor da človeška civilizacija drvi proti svojemu koncu, saj svet s pretiranim izkoriščanjem končnih naravnih virov in drugih bitij izrivamo iz milijarde let uležanih tirnic. Vendar na lokalnih ravneh – v pokrajinah, mestih, soseskah – deluje in se kar naprej rojeva množica pobud, ki poskušajo obrniti smer kolektivne norosti ne le zaradi želje po sebičnem dobičku, ampak iskreno, za dobro vseh.


Zgodbe pozitivnih sprememb se pišejo povsod po svetu. Rešujejo najbolj pereče teme današnjega časa: revščino, onesnaževanje okolja, kopičenje odpadkov, diskriminacijo. Nekatere so še v fazi kalčkov, druge so jo prerasle in postale pozitivna sila, ki spreminja svet, kot denimo tehnologija Feelif, ki slepim in slabovidnim omogoča prepoznavanje oblik na tablicah in pametnih telefonih na dotik. Lani smo pisali o njej v prilogi Dela, ki je izšla na dan družbeno angažiranega novinarstva. Kmalu zatem je podjetje dobilo nagrado za najboljšo evropsko socialno inovacijo in sredstva za nadaljnji razvoj.

Morda je na poti uspeha tudi digitalni kirurški asistent slovenskega podjetja Adora Med, ki olajšuje delo kirurgom in povečuje kakovost operacij. O njem pišemo na eni od naslednjih strani priloge ob letošnjem dnevu družbeno angažiranega novinarstva. V Delu verjamemo v transformativno moč dobrih zgodb, zato se pobudi skupine Sparknews, v katero je vključenih 50 svetovnih medijev, letos vnovič pridružujemo.

Kako dobro bi bilo, če bi vse rešitve, ki spreminjajo svet na bolje, zbrali na enem mestu in si izkušnje o njih prosto izmenjevali med seboj. Začetek lahko predstavljajo že rešitve, ki so pred vami na naslednji povezavi. Uživajte v branju, morda tudi sami dobite kakšen navdih!

Komentarji: