Znani datumi izplačil dodatkov upokojencem

K pokojninam povečan del prejemkov in zimski letni dodatek.
Fotografija: Vsi uživalci pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja bodo dodatek v višini 1,8 odstotka dobili na račune skupaj z rednim nakazilom pokojnin 30. novembra in 28. decembra. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Vsi uživalci pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja bodo dodatek v višini 1,8 odstotka dobili na račune skupaj z rednim nakazilom pokojnin 30. novembra in 28. decembra. FOTO: Črt Piksi

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) je objavil datume izplačil dodatkov, ki jih bodo še letos prejeli upokojenci. Potrdili so tudi, kar je pred kratkim sporočil resorni minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, da se v začetku prihodnjega leta obeta vsaj 8-odstotna redna uskladitev pokojnin.

Čeprav so upokojenske organizacije že od pomladi pozivale oblasti, naj zaradi naraščajoče draginje izvede izredno uskladitev pokojnin, jih je vlada le deloma uslišala in jim, namesto valorizacije, ki bi pomenila trajno zvišanje, namenila tako imenovani povečan del prejemkov zadnja dva meseca leta. Tako bodo vsi uživalci pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja dobili dodatek v višini 1,8 odstotka. Upravičenci bodo te zneske dobili na račune skupaj z rednim nakazilom pokojnin 30. novembra in 28. decembra.

Kot so pojasnili pri ZPIZ, se povečan del prejemka, s katerim bo zagotovljena pokojnina za polno dobo presegla 700 evrov, kot je napovedano v koalicijski pogodbi, ne bo obračunal od dodatka za pomoč in postrežbo ter invalidnin za telesno okvaro, prav tako tudi ne od priznavalnin, nadomestil, razlik nadomestil, priznanih po zakonu o socialnem vključevanju invalidov.

Januarja predčasna uskladitev

Drugi ukrep, ki ga je vlada namenila za izboljšanje položaja upokojencev, je zimski letni dodatek, in sicer 20. decembra. Kot pri letnem dodatku gre za korektiv, ki ga bo ZPIZ izplačal v petih različnih razredih, obratno sorazmerno z višino pokojnine. Znašal bo 40 odstotkov letnega dodatka oziroma najmanj 58 in največ 182 evrov.

Če bo zakon o izvrševanju proračunov RS za leti 2024 in 2025 sprejet v predlagani obliki, bodo pristojni že januarja 2024 izvedli predčasno uskladitev pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja, a ne celotno, temveč v višini 1,8 odstotka. Februarja bo sledila redna valorizacija (osnova bo decembrska pokojnina) na podlagi sklepa sveta ZPIZ. Ta po formuli, ki jo predpisuje pokojninska zakonodaja, upošteva rast povprečne mesečne bruto plače (v deležu 60 odstotkov) in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin (v deležu 40 odstotkov), ki ju ugotovi statistični urad.

»Ker uradni podatki niso znani pred 15. februarjem, je pričakovano višino redne uskladitve mogoče napovedovati zgolj okvirno na podlagi razpoložljivih in nedokončnih podatkov,« so sporočili iz ZPIZ in dodali, da kaže, da bi bila lahko okrog 8-odstotna. Podobno je v začetku meseca najavil tudi minister Luka Mesec, ki je napovedal predvidoma 8,2-odstotno zvišanje, največje v zadnjih letih.

Preberite še:

Komentarji: