25 let zapora za glavne obtožence zaradi smrti 71 beguncev

71 beguncev, med njimi tudi otroke, so mrtve našli v tovornjaku hladilniku avgusta 2015 na avtocesti na avstrijskem Gradiščanskem.
Fotografija: Tovornjak z mrtvimi migranti so policisti našli ob avtocesti v bližiini avstrijskega mesta Parndorf avgusta 2015. FOTO: Heinz-Peter Bader/Reuters
Odpri galerijo
Tovornjak z mrtvimi migranti so policisti našli ob avtocesti v bližiini avstrijskega mesta Parndorf avgusta 2015. FOTO: Heinz-Peter Bader/Reuters

Sodišče v madžarskem Kecskemetu je štiri glavne obtožence zaradi smrti 71 beguncev obsodilo na 25 let zapora. Sodišče tako ni potrdilo zahteve tožilstva, ki je zahtevalo dosmrtno ječo. Na zatožni klopi se je skupno znašlo 14 oseb.

Preostalo deseterico je sodišče obsodilo na zaporne kazni od treh do 13 let. Tri med njimi so obsodili v odsotnosti.

71 beguncev, med njimi tudi otroke, so mrtve našli v tovornjaku hladilniku avgusta 2015 na avtocesti na avstrijskem Gradiščanskem. Kot je ugotovila preiskava, so se v hladilniku zadušili že na madžarski strani. V vozilu so bili begunci iz Sirije, Iraka in Afganistana.

Štirje glavni obtoženci so vodje skupine tihotapcev ljudi. Gre za afganistanskega državljana in tri Bolgare. Del zaporne kazni naj bi odslužili v strogih pogojih. Med deseterico obsojenih so med drugim tisti, ki so bili zadolženi za nabavo vozil in novačenje voznikov.

Sodni proces v Kecskemetu se je začel pred letom dni. Stroški sodnega procesa naj bi znašali 208 milijonov forintov (približno 650.000 evrov).

Komentarji: