Adidas prekinja partnerstvo z raperjem in oblikovalcem

Nemški velikan športnih oblačil je zadnje podjetje, ki je prekinilo sodelovanje z reperjem po njegovih antisemitskih izbruhih in drugih provokacijah.
Fotografija: Kanye West FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Odpri galerijo
Kanye West FOTO: Kevin Lamarque/Reuters

Adidas je v torek sporočil, da prekinja sodelovanje s Kanyejem Westom in končuje morda najpomembnejše poslovno modno partnerstvo v karieri raperja in oblikovalca, potem ko je podal vrsto antisemitskih pripomb in sprejel slogan, povezan z belimi rasisti, zaradi česar so ga začeli po svetu obsojati, poroča New York Times.

image_alt
Obrazi novega antisemitizma

Adidas, ki je začel sodelovati z raperjem Yejem, kakršno je ime, pod katerim je Kanye West zdaj znan, pred skoraj desetletjem, je dolgo časa prenašal javne kritike raperja. Njegovo partnerstvo z Yeezyjem, Yejevim podjetjem, ki obsega športne copate in oblačila, je ocenjeno na milijarde, zaradi česar je med največjimi viri raperjevega bogastva.

»Adidas ne tolerira antisemitizma in kakršnega koli drugega sovražnega govora,« so sporočili iz podjetja. »Njegovi nedavni komentarji in dejanja so bili nesprejemljivi, sovražni in nevarni ter kršijo vrednote podjetja glede raznolikosti in vključenosti, medsebojnega spoštovanja in pravičnosti.«

Podjetje s sedežem v Nemčiji je sporočilo, da bo takoj prekinilo partnerstvo, končalo proizvodnjo izdelkov blagovne znamke Yeezy in ustavilo plačila Yeju in njegovim podjetjem. Pričakuje se, da bo ta poteza letošnji dobiček družbe zmanjšala za do 250 milijonov evrov (246 milijonov dolarjev).

Preberite še: