Afera »Benalla« postaja vse bolj neugodna za predsednika Macrona

Tesnega sodelavca so priprli zaradi nasilja, zlorabe pooblastil, nezakonite uporabe policijskih oznak in sodelovanja pri nedovoljeni uporabi nadzornega posnetka.
Fotografija: Emmanuel Macron aprila s svojim telesnim stražarjem Alexandrom Benallejem. FOTO: Thibault Camus/Ap
Odpri galerijo
Emmanuel Macron aprila s svojim telesnim stražarjem Alexandrom Benallejem. FOTO: Thibault Camus/Ap

Pariz - Preiskovalni sodnik je danes uradno odprl preiskavo proti donedavnemu tesnemu sodelavcu francoskega predsednika Alexandra Benallaja zaradi nasilja nad protestniki. Benallaja in še štiri domnevno vpletene v afero naj bi sodnik še danes tudi zaslišal in se nato odločil o morebitni vložitvi obtožnice.

Benallaja so odpustili s položaja pomočnika vodje kabineta predsednika Emmanuela Macrona, kjer je bil zadolžen za predsednikovo varnost, šele po javni objavi posnetka njegovega napada na protestnike v medijih.

Zaradi incidenta, med katerim je nosil policijsko čelado z vizirjem, čeprav ni bil nikoli pripadnik policije, se je Benalla znašel v priporu skupaj s sodelavcem Vincentom Crasejem, zaposlenim pri Macronovi stranki Naprej republika, ki je bil v času incidenta skupaj z njim.

Benallaja so priprli zaradi nasilja s strani javnega uslužbenca, zlorabe pooblastil, nezakonite uporabe policijskih oznak in sodelovanja pri nedovoljeni uporabi nadzornega posnetka.

Tudi Craseja in še tri priprte policiste, osumljene, da so Benallaju protizakonito priskrbeli video posnetek dogajanja, da bi si opral ime, naj bi preiskovalni sodnik zaslišal še danes.

Alexandre Benalle (desno) na demonstracijah v Parizu. FOTO: Nicolas Lescaut/Ap
Alexandre Benalle (desno) na demonstracijah v Parizu. FOTO: Nicolas Lescaut/Ap


Afera dobiva vse bolj neprijetne razsežnosti za Macrona, ki se doslej o njej še ni izrekel. Opozicijski poslanci zahtevajo, da pojasni svoje stališče, zaradi zadeve pa bodo poslanci v ponedeljek dopoldne zaslišali notranjega ministra Gerarda Collomba, ki naj ne bi ukrepal, čeprav je bil o incidentu obveščen.

Opozicijski poslanci so ob tem tudi blokirali razpravo o predlogu zakona o reformi ustave v narodni skupščini. Vlada se je zato danes odločila, da bo predlog umaknila iz razprave in počakala na »ugodnejši čas«.

26-letnega Benallaja so po napadu na protestnike med prvomajskimi protesti sprva sicer za dva tedna suspendirali brez plačila, a se je nato vrnil in se še naprej pojavljal v neposredni bližini Macrona.

Olje na ogenj je prililo razkritje, da so mu kljub temu dovolili vselitev v prestižno stanovanje za vladne uslužbence ob Seni in mu zagotovili službeni avtomobil s šoferjem.

Benalla na posnetku, ki ga je na prvomajskih demonstracijah s telefonom posnel študentski aktivist, obvlada in udari protestnika, v drugem posnetku pa mlado žensko držal za vrat, jo odvleče od policistov ter grobo potisne na tla. Obe žrtvi so identificirali in naj bi ju zaslišali v prihodnjih dneh.

Komentarji: