Albanska opozicija je vrnila poslanske mandate

Po mnenju Bruslja bojkot parlamenta škodi napredku, ki ga je država dosegla na svoji evropski poti.
Fotografija: Protivladni protest, ki ga je v nedeljo v Tirani organizirala opozicijska Demokratska stranka, se je sprevrgel v nasilje. FOTO: Gent Shkullaku/AFP
Odpri galerijo
Protivladni protest, ki ga je v nedeljo v Tirani organizirala opozicijska Demokratska stranka, se je sprevrgel v nasilje. FOTO: Gent Shkullaku/AFP

Na protivladnih protestih v Tirani, ki jih je danes pripravila albanska opozicija, za zdaj še niso izbruhnili nemiri. Predsednik parlamenta Gramoz Ruci je odpovedal parlamentarno sejo, da bi se izognili napetostim. Parlament varuje več sto policistov in bodeča žica.

Policija je na ulice napotila okoli 1200 policistov in pripadnikov posebnih enot. Novinarje so opozorili, naj bodo opremljeni s plinskimi maskami, da bi se izognili vdihavanju solzivca. Po njenih informacijah se bo na protestih znova spodbujalo nasilje in poskušalo nasilno vdreti v parlament. Protest se je začel s prižiganjem sveč in polaganjem vencev pred poslopjem parlamenta.

Policija je pozvala organizatorje protesta, naj se izognejo nasilju in spoštujejo zakon. Albanska opozicija zahteva odstop premiera Edija Rame, oblikovanje začasne vlade in predčasne volitve. Vladi očitajo korupcijo in povezave z organiziranim kriminalom. Vseh 65 opozicijskih poslancev s stranko desnega centra Lulzima Bashe na čelu v 140-članskem parlamentu je vrnilo svoje mandate.


Pozivi k zavračanju nasilja


Washington in Bruselj sta obsodila odstop opozicijskih poslancev in pozvala albanske politične voditelje, naj se izognejo nasilju. Ameriško veleposlaništvo v Tirani je pozvalo vse udeležence protestov, naj mirno izvršujejo svojo pravico do zbiranja in zavrnejo nasilje. Vlado je pozvalo, naj bo zadržana.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in evropski komisar za širitev Johannes Hahn sta v skupni izjavi obsodila retoriko političnih voditeljev, ki poziva k nasilju, čeprav državljanom ne odrekata pravice do udeležbe na mirnih demonstracijah. Kot sta poudarila, je parlament prostor za razpravo o reformah.

Predstavnike oblasti in opozicije sta pozvala, naj presežejo trenutno politično krizo in se vrnejo k demokratični razpravi v parlamentu. Po njunem vrnitev mandatov ovira delovanje demokracije v Albaniji. Sklenila sta z besedami, da je bojkot parlamenta kontraproduktiven, v nasprotju z demokratično izbiro državljanov in škodi napredku, ki ga je država dosegla na svoji evropski poti.

Preberite še:

Komentarji: