Ali »nevtralna« vlada ali ponovno volitve

Sergiu Mattarelli ni uspelo prepričati strank, da ravnajo v državnem interesu.
Fotografija: Italijanski predsednik Sergio Mattarella. FOTO: Andreas Solaro/Afp
Odpri galerijo
Italijanski predsednik Sergio Mattarella. FOTO: Andreas Solaro/Afp

Predsednik republike Sergio Mattarella se je včeraj ponovno sestal z najmočnejšimi strankami v italijanskem parlamentu, vendar preboja ni bilo, zato predlaga »nevtralno« vlado, ki bi državo vodila do konca leta. Kvirinal ocenjuje volitve jeseni za preveč tvegane.

Več kot dva meseca po parlamentarnih volitvah v Italiji ni na obzorju politične vlade in tudi dosedanji premier Paolo Gentiloni ne more več nadaljevati svojega dela. Predsednik je zato pozval politične voditelje, naj podprejo začasno vlado, ki bo sprejela vsaj proračun. Po mnenju Mattarelle bi razpis volitev pred letom 2019 pomenil resno in nepotrebno tveganje za državo. Opazno frustrirani italijanski predsednik je včeraj izrazil upanje, da bodo politične sile vendar prevzele svoj delež odgovornosti in ravnale v državnem interesu. Prav zato kot začasno vladno garnituro nevtralnih osebnosti vidi kot najustreznejšo pot iz politične krize.

Zmagovalca za predčasne volitve

Prvak Lige in vodja desnosredinske koalicije Matteo Salvini, povezave, ki je 4. marca na volitvah dobila največ glasov, pa je v ponedeljek dopoldne predsednika pozval, naj mandat podeli njemu, poskušal bo poiskati parlamentarno večino. Voditelj protisistemskega Gibanja 5 zvezd Luigi Di Maio, največje posamezne zmagovalke volitev, je izjavil, da zavrača kakršnokoli »tehnično« vlado oziroma vlado strokovnjakov, kot jo predlaga Mattarella.

Obema zmagovalkama volitev bi ustrezale predčasne volitve. Milanski Corriere della Sera je včeraj zvečer omenjal 22. julij kot možni datum.

Komentarji: