»Aretacija žvižgačem in novinarjem sporoča, da niso varni«

Aretirali so tudi pomočnika Juliana Assangea. Prijeli so ga, ker je domnevno sodeloval v destabilizaciji vlade.
Fotografija: Policija je pojasnila, da so ga aretirali na podlagi zapornega naloga iz junija 2012 zaradi kršitve pogojnega izpusta in zahteve ZDA po izročitvi.  FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
Odpri galerijo
Policija je pojasnila, da so ga aretirali na podlagi zapornega naloga iz junija 2012 zaradi kršitve pogojnega izpusta in zahteve ZDA po izročitvi.  FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters

V Ekvadorju so v četrtek prijeli sodelavca ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea, ko je poskušal pobegniti na Japonsko, je sporočila ekvadorska notranja ministrica Maria Paula Romo. Imena osebe ni povedala. Dodala je, da je zelo blizu Assangeu, ki ga je isti dan britanska policija aretirala na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

Lokalni medij Channel Teleamazonas je poročal, da gre za Olaja Binija, razvijalca programske opreme, ki se ukvarja z zasebnostjo, varnostjo in kriptografijo, a vira ni navedel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


 

Assangea so aretirali na ekvadorskem veleposlaništvu


Pred tem ga je ministrica povezala z domnevnimi poskusi destabilizacije vlade predsednika Lenina Morene. Dejala je, da imajo dovolj dokazov, da je sodeloval v poskusih destabilizacije vlade. Po njenih besedah so ga prijeli zaradi preiskave. Dodala je, da je v preteklosti potoval v tujino z bivšim zunanjim ministrom Ricardom Patinom, ki je odobril politični azil Assangeu leta 2012.Nekaj ur pred tem je v Londonu britanska policija po sedmih letih bivanja na ekvadorskem veleposlaništvu aretirala Assangea, potem ko mu je ekvadorska vlada odvzela mednarodno zaščito in državljanstvo, ki mu ga je podelila leta 2012.Podporniki Assangea zahtevajo njegovo izpustitev. FOTO: Reuters
Podporniki Assangea zahtevajo njegovo izpustitev. FOTO: Reuters 

Grozi mu pet let zapora


Policija je pojasnila, da so ga aretirali na podlagi zapornega naloga iz junija 2012 zaradi kršitve pogojnega izpusta in zahteve ZDA po izročitvi. Sodišče v Londonu ga je nato že spoznalo za krivega kršitve pogojnega izpusta, za kar mu grozi do 12 mesecev zapora. O zahtevi ZDA za izročitev pa bo odločalo 2. maja, ko bo znova stopil pred sodišče. Do takrat ostaja v priporu.

Avstralec Assange, ki je odgovoren za objavo več tisoč zaupnih depeš ameriških diplomatov State Departmenta in Pentagona leta 2010, je v ZDA obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, tedaj še Bradleyjem Manningom. Obtožnica ga bremeni, da ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, za kar mu grozi pet let zapora, je v četrtek po aretaciji sporočilo ameriško pravosodno ministrstvo.

Juliana Assangea so aretirali v Londonu, njegova sodelavca v Ekvadorju. FOTO: Reuters
Juliana Assangea so aretirali v Londonu, njegova sodelavca v Ekvadorju. FOTO: Reuters

 

V nasprotju z mednarodnim pravom?


Assangeeva odvetnika sta izrazila bojazen, da bi ga lahko izročili ZDA. Assangeev švedski odvetnik Per Samuelsson je dejal, da bi bilo to povsem nesprejemljivo. »Vidim pa jasne znake, ki kažejo, da ga hočejo Američani obsoditi, ali pa so ga že obsodili,« je dejal za švedsko televizijo SVT. »Cilj vsega, kar smo počeli, je bilo preprečiti ta scenarij. Mislim, da je zelo prizadet in razočaran nad Ekvadorjem, ki ga je pustil na cedilu,« je še povedal.

Pri Wikileaksu so odvzem azila Assangeu opredelili kot nezakonit in v nasprotju z mednarodnim pravom.

Komentarji: