Avstralska suša škodi duševnemu zdravju otrok

Unicef je izdal poročilo, v katerem opozarjajo, da dolgotrajna suša povzroča nezanemarljive posledice tudi za otroke in mladostnike. 
Fotografija: FOTO: David Gray/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: David Gray/Reuters

Številni predeli Avstralije se že mesece soočajo z izrednimi vremenskimi razmerami, ki za seboj puščajo opustošenje. O tem mediji ves čas obsežno poročajo, zdaj pa so začeli opozarjati tudi na vplive, ki jih čutijo najmlajši avstralski državljani. Poročilo, ki so ga pred kratkim izdali pod okriljem Združenih narodov, namreč potrjuje, da ima avstralska suša uničujoče posledice tudi za življenje otrok. 

Otroci, ki živijo na najbolj prizadetih območjih, so sicer odporni in navajeni visokih temperatur, ne pa tudi tolikšnih psiholoških obremenitev. »Dnevi v zadnjih mesecih so bili dolgi in stresni. Otroci pa so bili priča tudi izjemnim obremenitvam, ki so jih bili deležni njihovi starši,« so zapisali v Unicefovem poročilu. Pri pripravi poročila so organizirali številne vodene pogovore z mladostniki in otroki iz osnovnih in srednjih šol, prisluhnili pa so tudi socialnim delavcem, staršem ter drugim članom lokalnih skupnosti. 



FOTO: David Gray/Reuters
FOTO: David Gray/Reuters


»Do začetka letošnjega šolskega leta še nikoli nisem ustrelil ovce,« je pojasnil učenec na srednji šoli ter dodal: »Od takrat do zdaj sem to storil že vsaj petdesetkrat. Tovrstne stvari postajajo del vsakdanjika.« To je le ena izmed številnih izjav, ki so jih pri pripravi poročila zbrali Unicefovi uslužbenci.

V poročilu so poudarili predvsem občutek nemoči, ki ga mladostniki doživljajo, ker izrednim vročinskim razmeram ne morejo kljubovati. »Mladi ljudje se zavedajo težav in travm, ki jih izredne razmere povzročajo njihovim staršem. Želijo jim pomagati, a so ob tem povsem nemočni, kar jim povzroča dodatni stres,« je pojasnil Oliver White iz avstralske Unicefove podružnice. Avstralsko vlado so prav tako pozvali, naj del sredstev, namenjenih za kritje izgub zaradi suše, usmerijo v otroške programe. 

Vročinski val po Avstraliji pustoši že mesece, avstralski meteorološki biro (BoM) pa opozarja, da v bližnji prihodnosti najverjetneje še ni pričakovati izboljšanja. 

Komentarji: