Na Češkem po obratu slavila opozicija, Babiš se poslavlja

Na čeških voliščih je prišlo do preobrata. Z zelo tesno večino je namreč zmagalo konservativno opozicijsko zavezništvo Spolu (Skupaj).
Fotografija: Podporniki konservativnega opozicijskega zavezništva Spolu proslavljajo zmago po preobratu. FOTO: Stringer/Reuters
Odpri galerijo
Podporniki konservativnega opozicijskega zavezništva Spolu proslavljajo zmago po preobratu. FOTO: Stringer/Reuters

Vladajoča stranka Ano populističnega premierja Andreja Babiša je vendarle poraženka parlamentarnih volitev na Češkem. Potem ko so mediji že praktično razglasili zmago stranke Ano, je na koncu z zelo tesno večino očitno vendarle zmagalo konservativno opozicijsko zavezništvo Spolu (Skupaj). Zmaga Babiša bi bila sicer pirova, saj bi ta le stežka sestavil koalicijo.

image_alt
Največja finančna odplaka doslej


Zavezništvo, v katerem so moči združile stranke TOP 09, Demokratska državljanska stranka (ODS) in krščanski demokrati (KDU-ČSL), je namreč po zadnjih podatkih prejelo 27,6 odstotka glasov, medtem ko naj bi jih stranka Ano prejela le 27,3, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Sprememba je tu, mi smo sprememba,« je rezultat komentiral vodilni kandidat Spolu, sicer pa predsednik ODS Petr Fiala. FOTO: Stringer/Reuters
»Sprememba je tu, mi smo sprememba,« je rezultat komentiral vodilni kandidat Spolu, sicer pa predsednik ODS Petr Fiala. FOTO: Stringer/Reuters


»Sprememba je tu, mi smo sprememba,« je rezultat komentiral vodilni kandidat Spolu, sicer pa predsednik ODS Petr Fiala in dodal, da je zmagala politika vrednot, brazgotine, ki jih zapušča aktualna vlada, pa se bodo zacelile.

Že pred tem je bilo sicer jasno, da bosta imeli dve največji opozicijski zavezništvi - Spolu (Skupaj) in liberalno zavezništvo Pirati in župani (STAN) - skupaj absolutno večino poslanskih sedežev. Po zadnjih projekcijah jih bosta imeli kar 108 od skupno 200. Pirati in župani so po zadnjih podatkih prejeli 15,5 odstotka glasov.

Vodja Piratov <strong>Ivan Bartoš </strong>je, tako kot tudi Fiala, že napovedal oblikovanje vlade, ki bo Babiša poslala v opozicijo. FOTO: Radek Mica/Afp
Vodja Piratov Ivan Bartoš je, tako kot tudi Fiala, že napovedal oblikovanje vlade, ki bo Babiša poslala v opozicijo. FOTO: Radek Mica/Afp


Vodja Piratov Ivan Bartoš je, tako kot tudi Fiala, že napovedal oblikovanje vlade, ki bo Babiša poslala v opozicijo. »Era Babiša se končuje. To je uspeh demokratičnih strank,« je dejal.
 

Babiš bi težko sestavil novo vlado


Ker obe zavezništvi sodelovanje z Babiševimi populisti zavračata, bi ti - tudi če bi se finale drugače iztekel in bi prejeli malce več glasov od opozicije - zelo težko sestavili novo vlado. Njihov edini morebitni koalicijski partner bi namreč bila skrajno desna stranka Svoboda in direktna demokracija (SPD) Tomia Okamure. Ta je prejela 9,6 odstotka glasov, medtem ko se komunisti in socialdemokrati v parlament prvič po treh desetletjih niso prebili, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
Češki premier in vodja stranke Ano Andrej Babiš s svojo ženo Moniko. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Češki premier in vodja stranke Ano Andrej Babiš s svojo ženo Moniko. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters

 

Kakšen bo odziv predsednika?


Pozornost je sedaj na češkemu predsedniku Milošu Zemanu, tesnemu zavezniku Babiša, ki je napovedal, da bo mandat za sestavo vlade najprej podelil najmočnejši posamezni stranki, tudi če bo katero od zavezništev skupaj prejelo več glasov.

Častni predsednik stranke TOP 09 in nekdanji zunanji minister Karel Schwarzenberg je danes ocenil, da bo Zeman mandat zagotovo podelil Babišu, saj »si ustavo razlaga tako, kot mu pač odgovarja«.

Babiš se na volilni izid zaenkrat še ni odzval, pred novinarje naj bi stopil kasneje zvečer, poroča APA.

Volitve na Češkem potekajo dva dni, saj številni državljani vikende preživijo na podeželju. Volišča so bila tako v petek odprta od 14. do 22. ure, danes pa od 8. do 14. ure. Vzporednih volitev ni bilo.

Preberite še:

Komentarji: