Banke kot pomočniki pri pranju denarja

Vrtoglave vsote in kršenje zakonodaje kljub opozorilom regulatorja.
Fotografija: Na vrhu po prijaviteljih je bila Deutsche bank s 1300 milijardami dolarjev prijavljenih transakcij. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters
Odpri galerijo
Na vrhu po prijaviteljih je bila Deutsche bank s 1300 milijardami dolarjev prijavljenih transakcij. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

Člani mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev ICIJ so v minulih mesecih pregledovali množico poročil o sumljivih transakcijah, o katerih banke poročajo ameriškemu uradu za preprečevanje pranja denarja Fincen. Ugotovili so, da so banke prijavile za več kot 2000 milijard dolarjev sumljivih nakazil in da so v nekaterih primerih kljub opozorilu regulatorja ta še naprej izvajale.

Fergus Shiel iz ICIJ je po poročanju BBC dejal, da dokumenti, ki jih je pridobil Buzz Feed in jih nato delil z novinarji ICIJ v 88 državah, kažejo, kaj vse banke vedo o transakcijah umazanega denarja po vsem svetu. Dokumenti, tako Shiel, osvetljujejo, za kako velike vsote gre. Poročila o sumljivih nakazilih, ki so jih pridobili, so le majhen delček poročil, ki so jih banke v ZDA v obravnavanem obdobju oddale. Pridobljeni dokumenti predstavljajo komaj 0,02 odstotka vseh poročil o sumljivih transakcijah, ki jih je Fincen prejel med letoma 2011 in 2017.

Najpogosteje so poročila o sumljivih nakazilih, ki sicer sama po sebi še ne pomenijo, da gre resnično za nezakonito transakcijo, podajale banke HSBC, JP Morgan Chase & Co, Deutsche Bank, Standard Chartered in Bank of New York Mellon. ICIJ je iz poročil ugotovil, da so banke v nekaterih primerih močno zamujale s prijavo sumljivih transakcij. Včasih je vmes preteklo celo več let. Deutsche bank, denimo, je v enem primeru sumljivo transakcijo prijavila šele 18 let po tem, ko se je zgodila, je poročal Süddeutsche Zeitung.
 

Banke ne vedo, kdo je imetnik računa


Banke pogosto izvajajo transakcije s podjetji, ki so registrirana v davčnih oazah, in marsikdaj ne vedo, kdo sploh je lastnik transakcijskega računa. Banka JP Morgan je na primer omogočala transakcije posameznikom in podjetjem, ki so bili vpleteni v množično krajo javnih sredstev v Maleziji, Venezueli in Ukrajini. Z njo je posloval tudi Paul Manafort, nekdanji vodja volilne kampanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa. V 14 mesecih po njegovem odstopu in po tem, ko so prišli na dan sumi o pranju denarja in korupciji zaradi sodelovanja s prorusko politično stranko v Ukrajini, je banka zanj izvedla za kar 6,9 milijona dolarjev nakazil. Sporne transakcije so v banki potekale tudi po tem, ko se je v letih 2011, 2012 in 2013 z regulatorjem poravnala zaradi slabega nadzora nad pranjem denarja.
 

Deutsche bank in kršenje iranskih sankcij


Na vrhu po prijaviteljih je bila Deutsche bank s 1300 milijardami dolarjev prijavljenih transakcij. To sicer ne pomeni, da je ta banka najbolj »umazana«, saj so v ICIJ pridobili le majhen del poročil. Ima pa tudi v Nemčiji nadzornik vse več dela. Število prijav sumljivih transakcij se je v zadnjih desetih letih povečalo za kar 12-krat, zaradi česar veliko primerov ostane neraziskanih in brez epiloga, poročajo nemški mediji.

Eden bolj izstopajočih primerov pranja denarja v Deutsche bank je sicer primer Reze Zarraba, ki je leta 2017 na sodišču v ZDA priznal, da je Iranu pomagal izogibati se gospodarskim sankcijam. Iran se je sankcijam izogibal tako, da je nafto prodajal za zlato. Podružnica Deutsche bank v ZDA je marca 2017 tako denimo prijavila sumljivo transakcijo podjetja Nadir Döviz, ki trguje z zlatom in je tesno povezano z Zarrabom. Na račun podjetja se je steklo 28 milijonov dolarjev, in sicer skozi več turških bank. Od tu pa je denar potoval na račune v Dubaju in od tam v Iran. V dokumentih ICIJ so se znašli še številni ruski oligarhi, člani mafijskih kartelov, avtokrati in diktatorji iz Afrike.

Komentarji: